8 filme de neratat la Les Films de Cannes à Bucarest 2018

Da, este din nou acea perioadă a anului în care ne deschidem agendele, analizăm programul și facem loc pentru… filmele de festival. Altfel spus, Les Films de Cannes à Bucarest revine cu noi titluri faine, proiectate și premiate la festivalurile internaționale. Ediția din acest an va avea loc între 19 și 28 octombrie la Cinema PRO, Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Țăranului, Cinemateca Union și Grand Cinema & More din Băneasa Shopping City.

Iar noi, ca de fiecare dată, am făcut o selecție de filme de neratat la Les Films de Cannes à Bucarest 2018, opt pelicule pe care așteptăm cu nerăbdare să le vedem.

Todos lo saben

Penélope Cruz. Javier Bardem. Și Asghar Farhadi, regizorul de origine iraniană din spatele unor filme ca A Separation (care a și câștigat Oscarul pentru Cel mai bun film străin) și The Salesman. Un trio care nu are cum să dea greș. Todos lo saben este filmul din deschiderea Les Films de Cannes à Bucarest 2018 și urmărește povestea Laurei (Cruz), o femeie care locuiește acum în Buenos Aires și care se întoarce în orașul natal din Spania pentru nunta surorii sale. Călătoria ei însă are urmări neașteptate pentru familia și apropiații săi. Todos lo saben a fost în competiția pentru Palme d’Or la Festivalul de la Cannes din acest an.

The Untamed

Filmul i-a adus Leul de Argint pentru Cea mai bună regie lui Amat Escalante la Festivalul de la Veneția, The Untamed / La region salvaje este o poveste care promite mult suspans și emoție. Alejandra (Ruth Ramos) este o mamă tânără, care crește doi băieți cu soțul ei, Angel (Jesus Meza), într-un orășel din Mexic. Fratele ei, Fabian (Eden Villavicencio), lucrează ca asistent medical într-un spital local. Viețile lor provinciale sunt date peste cap de vizita misterioasei Veronica (Simone Bucio), care devina iubita lui Fabian. Aceasta îi convinge că în apropierea pădurii, într-o cabană izolată, se află ceva din afara acestei lumi, care poate fi răspunsul la toate problemele lor. Ceva care are o forță căreia nu-i pot rezista și cu care trebuie să se resemneze sau să suporte consecințele.

About Elly

Tot un film de Asghar Farhadi, lansat în urmă cu aproape zece ani, About Elly urmărește aventura unui grup de prieteni din studenție, care organizează o ieșire de trei zile la Marea Caspică. Sepideh (Golshifteh Farahani), cea care se ocupă de detaliile organizatorice, a decis să o invite și pe Elly (Taraneh Alidoosti), sperând că ea nu va rămâne indiferentă la farmecele prietenului ei Ahmad (Shahab Hosseini), proaspăt ieșit dintr-o relație. Vacanța pare să decurgă foarte bine, până la dispariția bruscă a lui Elly…

Roma

De la Gravity încoace nu prea am mai auzit de regizorul Alfonso Cuáron, dar iată că acum revine cu forțe proaspete și un film ce va fi disponibil în curând pe Netflix. Roma este o poveste inspirată de viața regizorului, mai exact, de femeia care l-a crescut și urmărește parcursul unei tinere, Cleo (Yalitza Aparicio), care lucrează în casa unei familii (chiar familia regizorului) din clasa de mijloc, în cartierul Roma din Ciudad de México al anilor ‘70. Cuáron a încercat să ofere cât mai multă autenticitate acestei povești și chiar a căutat să refacă decorul cu piese de mobilier din casa lui de atunci, dar și să folosească actori care să semene cât mai bine cu personajele reale. Filmul a câștigat Leul de Aur la Festivalul de la Veneția de anul acesta și are șanse mari să devină propunerea Mexicului la Oscarurile de anul viitor.

Girl

Un alt film care ne-a atras atenția în selecția de anul acesta de la Les films este și Girl, premiat de patru ori la Cannes (Caméra d’Or, Premiul pentru Cel mai bun actor – Victor Polster, Premiul FIPRESCI Un Certain Regard, Queer Palm). Pelicula este aventura unei adolescente de 15 ani, Lara (Victor Polster), care visează să devină balerină, însă trăiește o dramă pe măsură ce realizează că corpul ei nu se mulează atât de ușor pe disciplina strictă a baletului deoarece a fost născută băiat.

Cold War

Un alt titlu cu potențial este și Cold War al lui Pawel Pawlikowski, regizorul care a câștigat Oscarul pentru Cel mai bun film străin cu Ida, în 2015. Cold War este o poveste de dragoste între doi oameni cu temperamente diferite, provenind din medii diferite, care sunt în mod fatal nepotriviți, dar condamnați de către soartă să fie împreună. Pe fundalul Războiului Rece în Polonia, Berlin, Yugoslavia și Parisul anilor ‘50, filmul creionează o poveste de iubire imposibilă, exact ca timpurile trăite de protagoniști.

Touch Me Not

Dacă ați ratat până acum Touch Me Not, la Les Films de Cannes à Bucarest 2018 nu mai aveți scuză să-l ratați. Touch Me Not, debutul Adinei Pintilie, câștigător al Ursului de Aur la Berlin, va fi proiectat duminică, 28 octombrie, în Ziua de Aur a Les Films de Cannes à Bucarest, de la ora 13:30, la Cinema PRO. Filmul vorbește despre nevoia de contact uman și teama de intimitate, despre cum putem iubi fără să ne pierdem pe noi înșine. Laura, Tomas şi Christian pornesc într-o aventură terapeutică de combatere a mecanismelor de autoapărare și înfruntare a tabuurilor.

Dragoste 1: Câine

Un alt titlu românesc de la Les films este cel regizat de Florin Șerban (Eu când vreau să fluier, fluier, câștigător al unui Urs de Argint la Berlin, în 2010). Dragoste 1: Câine este o poveste care se petrece în Transilvania, undeva în munți. Într-o dimineață, Simion găsește în pădure o femeie bătută. La început, încearcă să afle cine a bătut-o. Apoi, încearcă să o iubească. Filmul este prima parte a Trilogiei Dragostei și îi are pe Valeriu Andriuță și pe Cosmina Stratan în rolurile principale.

Foto: outnow.ch, Les films de Cannes

Categorii Lifestyle