O nouă ediție de Les Films de Cannes à Bucarest, poate cea mai bună de până acum, s-a încheiat seara trecută, după un adevărat maraton de filme bune, întâlniri pline de inspirație cu regizori și oameni din industria filmului, și evenimente conexe care ne-au ținut în spațiul festivalului (Cinema PRO, Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Țăranului, Cinemateca Union, CINETic și Grand Cinema&More din Băneasa Shopping City).
Ca în fiecare an, simt că nu am văzut suficiente filme pe cât mi-aș fi dorit, dar o să fac aici o trecere în revistă a celor care mi-au plăcut, pentru că multe dintre ele vor intra și în cinematografe în următoarea perioadă. Everybody Knows / Todos lo saben, filmul iranianului Asghar Farhadi, mi s-a părut că n-a avut forța celorlalte filme ale regizorului (cum ar fi A Separation, prezent și el în programul Les Films), dar a avut un plot dinamic, mult suspans, o distribuție excelentă (Penélope Cruz, Javier Bardem și Ricardo Darin) și o coloană sonoră senzațională, iar toate aceste ingrediente m-au făcut să stau cu ochii lipiți de ecran până la final, încercând să intuiesc deznodământul. Foarte mult mi-a plăcut Shoplifters, o dramă ca la carte, filmul care a și luat anul acesta trofeul Palme d’Or la Cannes. Evident, Gaspar Noé nu poate sta departe de Les Films de Cannes și, după ce în 2015 a venit cu Love, acum ne-a adus Climax, un musical psihedelic foooarte intens, care pur și simplu îți lua ochii. Ciudat, e drept, dar nu e ca și când ar face vreodată Gaspar Noé filme plictisitoare. Cold War al lui Pawel Pawlikowski, regizorul polonez care a luat Oscarul cu Ida, a fost exact așa cum mă așteptam să fie: o poezie de film. Iar Dogman și Burning sunt două drame la care am mers fără să citesc prea multe sau să am vreo așteptare de ele și am ieșit din sala de cinema copleșită și impresionată de ele.
În ceea ce privește premierele românești, Distanța între mine și mine, documentarul despre poeta Nina Cassian, în regia Monei Nicoară, este de departe favoritul meu. Este un film extrem de bine structurat, cu un personaj fascinant – uimitoarea Nina Cassian și a sa poveste de viață care iese destul de mult din tiparele obișnuite. Lemonade și Singură la nunta mea sunt alte două titluri must-see, în timp ce serialul HBO Hackerville, al cărui prim episod a fost difuzat în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, are toate șansele să devină producția de care voi deveni dependentă în această toamnă.
Și cum orice festival se încheie cu o gală, seara trecută a avut loc gala de închidere a ediției bucureștene a festivalului. Fondatorul festivalului, regizorul Cristian Mungiu, a anunțat pe scenă premiile ediției cu numărul 9 a Les Films de Cannes à Bucarest. Acestea au fost:
Câștigătorul competiției Filminute, din cele 25 de filme selectate, este Roman Sinitsyn din Rusia, pentru filmul ONE.
Câștigătorii secțiunii Une minute de vie, une minute de cinema – filme de un minut realizate de liceeni din trei licee bucureștene: Liceul Bilingv „Miguel de Cervantes”, Colegiul Național „Spiru Haret” și Colegiul Național Bilingv „George Coșbuc” – sunt: Șnițel, Parizer – echipa formată din Matei Reu, David Mitran, Matei Cotimanis, Rutina / Break Free – echipa formată din: Arina Ciocan, Vlad Cojocaru, Iris Păun și Yala – Matei Bumbuț.
Juriul Une minute de vie, une minute de cinema și Filminute a fost format din: Olivier Dô Hùu, sound designer și mixeur francez cu experiență de peste 25 de ani în cinema, Ludmila Cvikova, curator de film independent și consultant de scenariu, de finanțare și de strategii festivaliere, Mina Dos Santos, ofițer de presă al FILAF – Festival International du Livre d’Art et du Film din Perpignan (Franța).
Câștigătorul celei de-a treia ediții a secțiunii Work in Progress organizată de festival este Marius Olteanu, cu filmul Monsters. Premiul în valoare de 5000 de euro a fost oferit de Orange România și înmânat pe scenă de dl Yves Martin – Chief Marketing Officer al Orange România.
Filmul câștigător al premiului publicului din secțiunea Aide à la distribution este 3 Faces, de regizorul iranian Jafar Panahi. Filmul va avea parte de un sprijin de distribuție în valoare de 2500 de euro, oferit de Asociația Cinemascop. Premiul a fost anunțat de dna Hélène Roos –Director al Institutului Francez din România și de Ioana Dragomirescu – Responsabil program Cinema Elvire Popesco.
Filmul câștigător al premiului publicului din secțiunea Avanpremiere românești ale toamnei este Distanța dintre mine și mine, de Mona Nicoară și Dana Bunescu. Dl Bogdan Ficeac, Directorul General Dacin Sara, a prezentat premiul în valoare de 5000 de euro, oferit de Societatea de Gestiune Colectivă Dacin Sara, Asociația Cinemascop și Agenția PiArt Vision. Premiul a fost ridicat de distribuitorii Cătălin Anchidin și Ilinca Belciu (Rollercoaster PR).
În cadrul programului Managing Talents, cinci actori români au fost selecționați să participe în programul festivalului Kilkenny Subtitle Film Festival, unde vor întâlni peste 80 de agenți de casting din întreaga lume. Este vorba despre: Bogdan Iancu, Alina Șerban, Adrian Titieni, Cristina Flutur și Vlad Ivanov.
Les Films de Cannes à Bucarest a primit un premiu de la Fundația 9 pentru organizarea Omagiului Lucian Pintilie. Premiul a fost înmânat pe scenă de dna Corina Șuteu, membră a consiliului director al Fundației 9 și de dna Anca Drăgoi, director executiv al Fundației 9.
Seara s-a terminat cu proiecția în premieră a filmului Sunset, de László Nemes (Oscar pentru cel mai bun film străin pentru Son of Saul, 2016). Regizorul a intrat pe skype la începutul proiecției pentru un scurt dialog cu publicul.
Foto: Ionuț Dobre