Frumuseţea şi sănătatea decolteului ar trebui să ne preocupe în egală măsură. Comportamentul femeilor reflectă însă o altă realitate. Unul dintre cele mai recente studii arată că 70% dintre doamne şi domnişoare sunt nemulţumite de forma şi de mărimea sânilor lor, mai mult de jumătate apelând la operaţii estetice de mărire sau de lifting. Din păcate, nu acelaşi lucru îl putem spune şi despre screening. Conform fundaţiei Renaşterea, 90% dintre românce nu au efectuat niciodată un control medical pentru depistarea cancerului de sân. Bianca Nuţu investighează fenomenul, în urma unei experienţe personale.
Sfârşit de octombrie 2017. Am venit la un control de rutină la Donna Medical Center. Am mâna stângă sub cap în timp ce doamna dr. Claudia Teodorescu, medic primar Radiologie şi Imagistică medicală, cu peste 15 ani de supraspecializare în senologie imagistică, mă examinează la ecograf. „Cum arată cancerul mamar?”, o întreb cu doar o secundă înainte să treacă la sânul drept. Privirea i se îngustează, atentă la ce vede pe ecran. Pentru câteva clipe, se instalează tăcerea. Sunt suficient de empatică şi pricepută în a citi reacţiile oamenilor ca să îmi dau seama că nu e totul în regulă. Respir adânc. Încerc să o fac pe viteaza. Mimez chiar şi un zâmbet atunci când mă îndrept spre mamograf. La finalul investigaţiilor, temerile mi se confirmă. A fost depistată o modificare cu caractere suspecte greu de diferenţiat imagistic între leziune benignă sclerozantă complexă cu risc şi/sau leziune malignă asociată.
Din acea seară, emoţiile mele aveau să ia forma unui rollercoaster . Merg în nenumărate clinici. Pierd numărul ecografiilor şi ale analizelor pe care le fac. E cancer, nu e cancer. În plus, nimeni nu discută cu mine despre cât de mult complică lucrurile faptul că am implanturi cu silicon.
„Important e să fii sănătoasă. Ce mai contează cum îţi arată sânii?! În cel mai rău caz, îţi fac masectomie”, m-a repezit la un moment dat un ilustru profesor. Uite că pentru mine conta, motiv pentru care am anulat operaţia şi am continuat să caut medicii potriviţi. Până să ajung în cabinetul doctorului Viişoreanu (chirurgul care mi-a îndepărtat tumora), şi mai apoi, la Oltjon Cobani (medic specialist în chirurgie plastică şi estetică şi cel care mi-a schimbat implanturile cu unele noi în timpul aceleiaşi intervenţii de la Spitalul Monza), m-am tot întrebat dacă nu am greşit că, la 23 de ani, am decis să îmi măresc sânii. Cu o răbdare ieşită din comun, dr. Cobani m-a asigurat că implanturile nu au nicio legătură cu această maladie şi în niciun caz, nu reprezintă una dintre cauze. Aşadar, nu e nimic greşit în a apela la o operaţie estetică atâta vreme cât, psihologic, pune capăt frustrărilor şi te ajută să te simţi mai bine în pielea ta.
Povestea mea e lungă şi are un final fericit. Am adus-o în discuţie doar pentru că, în urma acestei experienţe, am descoperit că enorm de multe femei nu merg la control de teamă să nu afle ceva rău. Adesea, după ce au fost depistate cu o tumoră, întrerup investigaţiile întrucât nu se stabileşte o relaţie medic-pacientă, care să o facă pe cea din urmă să înţeleagă riscurile la care se supune. Mai mult, vă spun sincer că nu eram conştientă de cât de răspândită e boala.
În România, la fiecare trei ore, o femeie moare de cancer de sân. În ciuda eforturilor pe care le depune
Fundaţia Renaşterea (fundaţie care în 2018 împlineşte 18 ani, şi în urma demersurilor căreia, Senatul Român a declarat 1 octombrie Zi Naţională de Luptă Împotriva Cancerului de Sân), încă nu punem suficient de mult preţ pe prevenţie. Studiul „Afecţiuni oncologice feminine în România”, realizat de ISRA în cadrul Coaliţiei pentru Sănătatea Femeii arată că „diferenţa cea mai mare dintre rata de supravieţuire din România şi media europeană apare în cazul cancerului de sân (63,9% vs 74,7%) – o consecinţă a lipsei programelor de screening si a nivelului scăzut de educaţie (şi chiar teamă de investigaţii) ce conduc la sub-diagnosticare, a traseului complicat al pacientelor prin sistemul medical, precum şi a accesului redus la terapiile noi.
E nevoie şi de mai multă informare, şi de mai mult awareness . Şi fiecare dintre noi poate contribui, sprijind proiectele Fundaţiei Renaşterea. În anii trecuţi, multe dintre noi am dat share la clădirile iluminate în roz, am donat păr în cadrul proiectului Brave Cut pentru a oferi peruci din păr natural pacientelor şi copiilor aflaţi în tratament oncologic, sau am ales manichiura Pink Touch în saloanele partenere Melkior – o manichiură care să le reamintească femeilor de un ritual mai puţin cunoscut: auto-examinarea lunară a sânilor. În 2018, putem cumpăra produse din gama Vitamin C Plus de la Cosmetic Plant din vânzarea cărora, timp de un an de zile, un leu va fi donat pentru a sprijini activităţile de combatere a cancerului de sân ale Fundaţiei Renaşterea.
ADEVĂRUL GOL-GOLUŢ DESPRE MĂRIREA DE SÂNI
Mi-am dorit întotdeauna sâni mai mari. Aşa că, după terminarea facultăţii, am apelat la o operaţie estetică. La 13 ani distanţă, după ce dr. Oltjon Cobani le-a înlocuit cu unele noi, de ultimă generaţie, de la Motiva, pot spune că alegerea de a avea un decolteu mai generos a fost una cât se poate de îndreptăţită. În schimb, e o diferenţă uriaşă între ce se întampla cu ani în urmă şi cum decurge azi o operaţie de mărire de sâni, mai ales în ceea ce priveşte felul în care eşti consiliată să alegi mărimea implantului. „O femeie, care se decide pentru o augmentare mamară şi/sau pentru o operaţie de lifting a sânilor trebuie să fie conştientă că va avea implanturi toată viaţa. Tocmai de aceea, trebuie să fie matură din punct de vedere psihologic”, mi-a explicat dr. Cobani. „Forma şi mărimea implantului sunt alese în funcţie de constituţia pacientei şi de particularităţie cazului, neţinându-se cont doar de dorinţa pacientei. Astfel, vom obţine rezultate naturale şi evităm posibilele complicaţii în timp.” Multe femei recurg la această metodă fie după ce au încheiat perioada de alăptare, după un divorţ sau după 40 de ani. Sunt multe altele care apelează la intervenţii estetice având o altă motivaţie decât propria dorinţă. În astfel de situaţii, chirurgul estetician este dator să le explice că orice operaţie este o alegere strict personală, ce nu ar trebui să fie influenţată de alte păreri. Tocmai de aceea, îşi educă pacientele, stopând tendinţa de a cere implanturi cât mai mari. „Un implant nu trebuie să fie exagerat de mare. Să nu gândim strict pe termen scurt! Trebuie să luăm în calcul ce se întâmplă odată cu trecerea anilor. Cum vor arăta sânii peste cinci ani? Dar peste 10? Gravitaţia nu a dispărut de pe Terra. Sânii trebuie să arate cât mai natural şi elegant! Mai mult, pacientele trebuie să înţeleagă că uneori, au nevoie şi de ridicarea sânilor. O operaţie de mărire de sâni creşte volumul şi atât! Asta nu înseamnă să apelăm la un implant mai mare care să ne dea iluzia optică a unei pexii mamare. Rezultatul nu va fi deloc unul plăcut. În cadrul aceleaiaşi intervenţii, pot avea loc şi ridicarea şi mărirea sânilor.”
E imposibil să vorbim despre sâni frumoşi şi sănătoşi fără a pomeni despre decolteu. În industria de beauty, segmentul de skincare conduce detaşat. Statisticile arată însă că nu acordăm la fel de multă atenţie îngrijirii decolteului aşa cum o facem când vine vorba despre ten. „Pielea decolteului este delicată, fină, săracă în glande sebacee şi de aceea, este prima care prezintă semne de îmbătrânire”, mă avertizează dr. Daniela Taher, medic specialist dermatologie estetică. „Odată cu trecerea anilor, devine şi mai fină, atrofică şi îşi pierde capacitatea de a reţine apă. Fibrele de colagen şi elastină se deteriorează şi apar ridurile şi laxitatea tegumentară.
Ridurile verticale în evantai, petele, roşeaţa, uscăciunea şi aspectul de piele creponată, piele laxă, lipsită de tonus sunt primele semne că aţi neglijat această zonă. Apar de obicei între 30-40 de ani, iar dacă nu faceţi nimic pentru a le remedia, se vor accentua odată cu înaintarea în vârstă şi vor fi mai greu de combătut.”
„Femeile nu sunt conştiente că pentru îngrijirea decolteului e nevoie de o cremă specifică”, mă lămureşte Laura Busuioc, expert în estetică facială la Noblezza, cu 20 de ani de experienţă. „De cele mai multe ori, crema pe care o aplică pe faţă o întind şi pe gât, rareori şi pe zona decolteului. Mare atenţie să nu o confundăm cu bustul! Nefiind însă un produs potrivit, se face doar risipă. Chiar dacă folosesc un lapte de corp hidratant, nu îi oferă pielii îngrijirea necesară. Această zonă are nevoie de mai mult decât de hidratare. E necesară o cremă specifică cu ingrediente adecvate.
Ca tratament profesional, vă recomand Mezodoctor – cel mai nou tratament în lumea esteticii. O formă de mezoterapie virtuală, fără ace şi fără durere, reuşeşte să transporte în profunzimea ţesuturilor un cocktail cu vitamine, acid hialuronic şi ingrediente active. Rezultatele sunt spectaculoase.” În Dorobanţi, la Skin Clinic, petele şi roşeaţa decolteului pot fi eliminate cu două, trei şedinţe de laser fracţionat C02, ErYag sau IPL. Aspectul de piele lăsată poate fi tratat cu ajutorul injecţiilor cu produse de biorevitalizare pe bază de acid hialuronic şi vitamine combinate cu peeling-uri uşoare, mă asigură dna dr. Taher care a obţinut rezultate remarcabile. De asemenea, ridurile verticale în evantai pot fi şterse cu injecţii cu acid hialuronic sau mezoterapie cu toxină botulinică.
* Folosiţi o cremă cu ecran solar minimum 30, anti UVA şi UVB. Aplicaţi-o nu numai când mergeţi la plajă, ci ori de câte ori purtaţi rochii sau bluze decoltate. Nu uitaţi! Atunci când conduceţi maşina, razele ultraviolete pătrund prin geamurile laterale şi parbriz.
* Nu faceţi duş cu apă prea fierbinte şi folosiţi un gel hidratant sau un ulei de curăţare. Duşurile trebuie să fie scurte, nu mai mult de zece minute.
* Hidrataţi pielea imediat, la 1-2 minute după duş, cât pielea este încă umedă.
* Folosiţi o cremă cu ingrediente active cum ar fi vitamina C cu rol antioxidant, care previne îmbătrânirea şi repară leziunile pielii, DMAE cu efect de lifting.
* Exfoliaţi de două ori pe săptămână. Puteţi opta pentru o exfoliere mecanică cu particule fine sau o exfoliere chimică cu efect mult mai omogen care în timp revitalizează pielea. Ca prevenţie, puteţi folosi o cremă cu acid glicolic cu 8-12%, iar dacă efectele îmbătrânirii sunt deja vizibile, cu 20% timp de 4-6 luni.
* Încercaţi pe cât posibil să dormiţi pe spate. Poziţia de dormit pe o parte provoacă riduri verticale în formă de evantai. De asemenea, evitaţi să staţi aplecate ore în şir pe tablete, laptopuri, telefoane.
* Fumatul provoacă pierderea elasticităţii pielii. În timp, vă puteţi confrunta cu aspectul de sâni lăsaţi.
* Purtaţi sutien, chiar dacă aveţi implanturi şi sânii sunt fermi.
* „Exerciţiile fizice ale muşchiului pectoral, stretching-ul trenului superior, cu braţele întinse orizontal, cât şi vertical contribuie în mod semnificativ la întreţinerea sânului frumos şi sănătos”, explică Dănuţ Tureacă, personal trainer, care de curând şi-a deschis un studio de fitness în Corbeanca. „Rolul antrenorului este să îţi explice şi să îţi personalizeze setul de exerciţii astfel încât să vezi rapid rezultate. Am avut cliente care, după ce au lucrat un timp mai lung, s-au răzgândit în privinţa unei operaţii estetice. Asta pentru că sânii deveniseră mult mai fermi. Şi chiar dacă iniţial, credeau că sunt nemulţumite de mărime, în realitate, le displăcea lipsa de tonus.”