Ai crede că toxina botulinică nu ar avea nevoie de o prezentare, însă, am remarcat faptul că multe persoane confundă anumite noțiuni și au impresia că toxina botulinica este o substanță periculoasă. Astăzi, am ales să vorbim despre beneficiile ei, dar și despre dezavantajele care o însoțesc atunci când nu sunt respectate indicațiile medicului dermatolog.
Toxina botulinică (sau Vistabel, asa cum o găsim denumită pe piața din România) este o neurotoxină de natură proteică, adică o substanță produsă în mod natural de bacteria Clostridium botulinum și care acționează la nivelul țesutului nervos. în prezent, ea este utilizată în diluții mari în medicină ca medicament relaxant muscular. Toxina botulinică se folosește atât în scop cosmetic – pentru a diminua ridurile faciale – cât și cu scop terapeutic – în tratamentul unor afecțiuni neurologice însoțite de contractură musculară. Este ideală atât în cazul femeilor cât și în cazul bărbaților.
Desigur, dacă vorbim de vârstă legală, aceasta ar putea fi 18 ani, însă am cerut și părerea unui specialist pentru a afla cu exactitate acest lucru.
“Recomand injectarea cu toxina botulinică (Vistabel) după vârsta de 30-35 de ani, în funcție de nevoile pe care le poate avea pacientul. Însă am întâlnit și cazuri de paciente cu hiper expresivitate, adică o expresivitate ridicată la nivelul feței, care s-au confruntat cu o apariție prematură a liniilor fine și a ridurilor, caz în care toxina botulinica (Vistabel) a fost soluția ideală. “ Dr. Gabriela Albu – Medic specialist Dermatoestetică, Dermatologie, Boli Infecțioase
Deși este aprobată pentru uz la întregul nivel facial, toxina botulinică se injectează în mod special în treimea superioară a feței. Un lucru interesant pe care l-am aflat este faptul că deși pacienta dorește să amelioreze aspectul unei singure zone – ridurile dintre sprâncene, de exemplu – toată treimea superioară a fetei (care cuprinde 3 zone, zona ochilor, unde se formează laba de gâscă, ridurile dintre sprâncene și ridurile frunții) trebuie injectată în același timp.
Acest lucru se întâmplă deoarece odată injectat relaxantul muscular într-o anumită zonă, restul zonelor tind să preia “funcțiile” acesteia și în acele locuri pot apărea riduri mult mai ușor. De aceea, se recomandă injectarea de tratare în zona cu probleme și de prevenție în celelalte două zone.
Diagnosticul îl poate pune doar medicul specialist care va decide ce substanțe folosește pentru a obține efectul ideal dorit de pacientă.
Injectată corect, într-o cantitate recomandată de medicul specialist dermatolog, toxina botulinică Vistabel nu are efecte adverse și nu creează efectul de chip imobil, care își pierde expresivitatea.
Dr. Gabriela Albu recomandă persoanelor care au apelat la această procedură să nu stea intinse sau aplecate timp de 4-5 ore după intervenție, să nu maseze zonele tratate și să nu facă efort fizic timp de 24 de ore.
În medie, efectul durează până la 3 luni, însă acesta este condiționat de mai mulți factori, inclusiv de efortul pe care îl face pacienta. În cazul persoanelor foarte active, care merg zilnic sau aproape zilnic la sală și își solicită des musculatura, toxina botulinică va fi metabolizată mult mai repede, astfel dispărând efectul într-un timp mult mai scurt.
Persoanele care au urmat un tratament cu toxina botulinică timp de câțiva ani și vor la un moment dat să renunțe, trebuie să fie conștiente de faptul că pielea va reveni la aspectul pe care îl avea înainte de tratamentul cu Vistabel, peste care se adaugă și îmbătrânirea pielii aferentă perioadei care a trecut. Cea mai frecventă confuzie este legată de faptul că toxina botulinică are efectul de “piele lăsată”, însă acest lucru poate fi ușor explicat. Fiind obișnuiți cu o imagine îmbunătățită a chipului nostru, în momentul renunțării la injectarea cu toxina botulinică, devine dificil să acceptăm faptul că pielea are, în mod natural, riduri și linii fine. Prin urmare, toxina botulinică nu afectează mobilitatea mușchilor odată ce renunțăm la ea.
Injectarea cu toxina botulinică nu este recomandată în următoarele cazuri: