The American Roadtrip: din Seattle până în Monterey, California

Un an reușit înseamnă cât mai multe experiențe memorabile și, de ce nu, vacanțe de neuitat. Dacă deja începi să te gândești în ce direcție să iei următorul avion, am o recomandare: Coasta de Vest a Americii. Majoritatea asociem Statele Unite cu marile metropole aglomerate precum New York, Chicago sau Los Angeles, însă Coasta de Vest este mult mai idilică și plină de peisaje surprinzătoare.

Însă, depinde care sunt așteptările tale de la o vacanță: în ceea ce mă privește, sunt o persoană activă și prefer roadtrip-urile pentru că îmi dau posibilitatea să văd cât mai multe locuri, iar programul îl organizez în funcție de stilul meu. Mereu am ales altfel de destinații, locuri care au nevoie de mai multă documentare și organizare. Vacanța începe din momentul în care rezervi biletele de avion, chiar dacă plecarea are loc peste câteva luni.

Pentru o vacanță similară celor prezentate mai jos, ai nevoie de aproximativ două săptămâni, plus multe alte zile dedicate planificării:  alegerea traseului și calcularea numărului de kilometri pe care îi vei parcurge zi de zi (în cazul meu au fost aprox. 500 km/zi), rezervarea hotelurilor și a obiectivelor pe care le ai în plan. Roadtrip-ul prestabilit și organizat cu multă atenție a început în Seattle, iar destinația finală a fost Monterey & Big Sur, California.

Pacific Coast Highway 101, cu cei peste 2500 de km, este probabil șoseaua cu cele mai spectaculoase priveliști din SUA. Drumul de coastă traversează localități tradiționale de pe coasta Oceanului Pacific, parcuri naturale, dar și orașe de renume.

Cele mai frumoase opriri au fost în:

Seattle, denumit și capitala cafelei, aici fiind situat primul Starbucks, dar și pentru cea mai mare piață de pește, Pike Place, este un oraș foarte verde, unde construcțiile moderne își fac loc printre clădirile tradiționale. Unul din cele mai emblematice obiective turistice este, cu siguranță, celebrul Space Needle, un turn de observație construit inițial pentru Expoziția Mondială din 1962.

Mai mult decât atât, turnul de observație a avut un rol celebru în cele mai cunoscute filme sau seriale precum Grey’s Anatomy, Fifty Shades of Grey sau Twin Peaks. Pentru cei pasionați de aviație, recomand o vizită la fabrica Boeing din Everett, cea mai mare clădire ca volum din lume, mai exact cât tot Disneyland-ul sau 910 terenuri de baschet la un loc.

Cannon Beach, stațiune tradițională din nord-vestul statului Oregon, cunoscută pentru plajale largi, hotelurile cochete și galeriile de artă. Personajul principal este Haystack Rock – o stâncă înaltă de 235m, cadru perfect pentru fotografii, dar și adăpost pentru pescăruși și foci.

Drumul de poveste continuă prin multe localități pitorești situate pe malul oceanului. Redwoods National Park cu al sau Avenue of the Giants, la granița statului Oregon cu California, un drum de peste 100 de kilometri prin pădurile de sequoia, face legătura între coasta oceanului cu cea mai renumită zonă viticolă din America, Nappa Valley.

Napa Valley, la aproximativ 80 km de San Francisco, adăpostește peste 280 de crame de vinuri californiene. În cele două zile petrecute în Napa Valley am participat la o degustare de vin la domeniul Beringer. Povestea Beringer începe în 1868, când Jacob Beringer pleca din orașul german Mainz pentru a începe o nouă viață în Statele Unite, Napa Valley, unde descoperă că solul este identic cu cel de pe Valea Rinului. În 1876, frații Beringer pun bazele companiei cu același nume care a ajuns astăzi unul dintre etaloanele vinurilor premium californiene, Knights Valley Cabernet Sauvignon fiind unul dintre cele mai cunoscute. Tot în această zonă, în Yountville, se află și binecunoscutul restaurant, The French Laundry (3*Michelin).

Următoarea oprire e în San Francisco, oraș care reușește să mă impresioneze peste așteptări. Cunoscut pentru cele mai abrupte străzi, tramvaiele trase de cablu, Cable Car, și casele luxoase din Zona Lion Street și Pacific Heights, renumitul Golden Gate mereu în ceață și sutele de restaurante cu specific pescăresc din port și zona Pier 39 îl transformă în cel mai cosmopolit oraș din California de Nord.

Trei zile sunt suficiente pentru a străbate străzile abrupte de pe Lombard Street, Pier 39 și până în Financial District. Spre surprinderea mea, comparând cu New York-ul, arhitectura orașului este mult mai europeană, zgârie norii nefăcându-și loc la tot pasul, iar oamenii sunt mult mai prietenoși. În ceea ce privește arta gastronomica, San Francisco este renumit pentru supa de pește, Chowder Soup, preparatele din pește proaspăt, dar un loc important îl are și bucătăria cu influențe asiatice. Noi am fost tare încântați de experiența de la Slanted Door, restaurant cu specific vietnamez situat în port.

Ultimele zile însorite de octombrie le-am petrecut la sud de Sillicon Valley, în Carmel by the Sea si Monterey. Casele tradiționale și boeme, restaurantele cochete și plajele cu apa cristalină, transformă cele două destinații în cele mai elegante stațiuni din apropierea San Francisco-ului. Mai mult decât atât, locuitorii de seamă, adică focile, își fac simțită prezența, pentru amuzamentul turiștilor, pe pontoanele de la malul oceanului. Monterey si Big Sur au devenit recent cunoscute și datorită serialului Little Big Lies.

Travel as much as you can, dear A Lister!

Cristina Cuvineanu, PR Lady at 2activePR and traveler.

Categorii Lifestyle