În urmă cu aproape un an, hotărâtă să nu mai mănânc bazaconii și să nu mai sun la delivery în fiecare zi, am făcut ceva ce nu îmi imaginam că se va întâmpla prea curând: am citit manualul de instrucțiuni al cuptorului. Nu știam să fac nimic – și „nimic” vă rog să mă credeți că nu e o exagerare. Dar m-am gândit: „cât de greu poate fi? Hai că au scos-o și alții la capăt!”
Primul pas a fost să fierb un ou. Apoi am căutat rețeta de guacamole, că trebuie să am avocado în regimul meu de zi cu zi, e aliment de bază. Și acum vin aici și vă spun vouă rețete de desert, ce progres! Bine, acum nu vă imaginați că propunerile mele sunt ceva ieșit din comun, ceva specialități demne de la la haute cuisine, ci rețete foarte simple, numai bune de încercat în weekend, când aveți poftă de ceva dulce.
Crumble cu mere (sau prune, pere, căpșune etc – alegerea fructelor îți aparține)
Este prima rețetă pe care am încercat-o și pot spune că mi-a ieșit din prima. Bine, la cât de simplă este, nici nu cred că puteam da greș. Nu ai nevoie de multe ingrediente (pe majoritatea sigur le ai deja în bucătărie), timpul de pregătire nu este unul mare, dar rezultatul este unul delicios. În ceea ce privește proporțiile ingredientelor, vă mărturisesc că eu pun mai degrabă „din ochi”. Și fac asta pentru că ori de câte ori caut o rețetă, ajung să dau de cantități diferite de la un site la altul, chiar dacă numărul de porții este același. Așa că prefer să vă dau niște cantități estimative și să vă orientați voi mai bine când aveți preparatul în față. Pentru crumble-ul cu mere, folosesc, de regulă: 6-7 mere, o jumătate de pachet de unt (cam 100 de grame), 2-3 cuburi de unt pentru a unge forma în care vei coace crumble-ul și pentru caramelizarea merelor, o jumătate de cană de făină, 5-6 linguri de zahăr brun, 1-2 linguri de fulgi de ovăz (sau migdale), scorțișoară sau alte condimente după gust.
Primul pas este să cureți merele de coajă, să scoți sâmburii, să le tai cubulețe și să le pui într-o tigaie la caramelizat, cu un cubuleț de unt, puțin zahăr și scorțișoară, amestecând constant timp de 10-12 minute. Este un pas peste care știu că trec foarte mulți oameni, pentru că oricum se bagă apoi merele la cuptor, dar mie mi se pare că au o aromă mai interesantă așa. Între timp, într-un bol, pregătește toppingul: amestecă făina, untul () și zahărul până se încorporează bine (frământă amestecul cu vârfurile degetelor) și se obține o textură nisipoasă, ușor zgrunțuroasă. Și de-asta spuneam mai sus că îți dai seama de cantitatea necesară doar după ce ai preparatul în față, pentru că o îți dai seama dacă mai ai nevoie de zahăr sau de alt ingredient doar ce vei vedea cum se simte amestecul. După ce ai obținut aceste firimituri de aluat, adaugă fulgii de ovăz și de migdale. Așază merele caramelizate într-un vas uns în prealabil cu puțin unt, adaugă deasupra lor și așa zisul aluat și dă preparatul la cuptor (180 de grade) pentru 40-50 de minute. Ca reper, toppingul de deasupra trebuie să devină auriu. La final, scoate-l din cuptor și servește-l cald, cu două cupe de înghețată de vanilie lângă.
Banana Mug Cake / Chocolate Mug Cake
O rețetă care îți va lua maximum zece minute cu tot cu pregătire și coacere (bine, e mult spus coacere, dat fiind faptul că implică doar un cuptor cu microunde), Mug Cake-ul este cea mai bună alegere atunci când ai nevoie de un dulce rapid. Iar cea mai tare parte este că poți face diferite combinații, în funcție de preferințele tale. Pentru acest Mug Cake sau prăjitură la cană sau chec la cană (da, are multe denumiri), ai nevoie de: aproximativ 10 grame de unt topit, trei linguri de făină, trei linguri de zahăr, un ou, o jumătate de linguriță de praf de copt, opțional 2 linguri de lapte (ca să se încorporeze mai bine ingredientele). Pentru varianta cu banană, la acest amestec se adaugă o banană pasată. Pentru varianta cu ciocolată, la acest amestec se adaugă 1-2 linguri de cacao.
După ce amestecul este gata, îl pui într-o cană (asta dacă nu l-ai făcut din prima în cană) și îl dai la cuptorul cu microunde circa trei minute. Dacă nu ți se pare că s-a închegat cum trebuie, plusează cu încă un minut la microunde. La final, bucură-te de desertul tău cald la cană (poți adăuga deasupra fulgi de cocos, înghețată, ciocolată topită sau orice alt dulce te atrage), o opțiune grozavă mai ales în sezonul rece.
Budincă de chia cu fructe/nuci
Instagramul este plin de fotografii cu deja celebra budincă de chia, așa că asta e ultima rețetă de weekend, o variantă excelentă pentru micul-dejun și nu numai. Și în cazul ei puteți improviza la capitolul ingrediente, dar rețeta de bază sună cam așa: lapte (de vaca, de cocos, de migdale, orice tip de lapte ai la îndemână), semințe de chia și ceva îndulcitori (miere, sirop de arțar, zahăr etc). Tehnica este simplă: pune laptele într-o cană (200-250 ml), adaugă 3, 4 linguri de semințe de chia și îndulcitorul după gust și amestecă bine, pentru ca semințele să fie distribuite peste tot și să capete acea
textură gelatinoasă. Dă amestecul la frigider pentru câteva ore (de preferat, lasă-l acolo peste noapte). Scoate-l dimineața adaugă câteva fructe (poți folosi banane, fructe de pădure, citrice – alegerea e doar a ta), nuci sau fulgi de cocos pentru a orna budinca et voilà: ai un mic dejun gustos și sățios.
Genul acesta de desert este recomandat mai ales în cazul în care vrei să slăbești, asta pentru că semințele de chia nu au un conținut caloric ridicat, dar sunt bogate în fibre (ceea ce înseamnă că îți dau senzația de sațietate și îți domolesc poftele), minerale și antioxidanți.
Foto: hepta.ro, Milada Vigerova/Unsplash, Hannah Pemberton/Unsplash