Modul Cărturești
Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu se deschide către întreg orașul București,devenind plămânul verde de pe strada Academiei printr-un spațiu amplu cu o grădină interioară, plante, o cafenea și săli de expoziție. MODUL Cărturești inspiră, generează idei și alternative oferind studenților și publicului larg o altă perspectivă asupra mediului universitar.
Pentru a înțelege mai bine conceptul proiectului MODUL Cărturești, am stat de vorbă cu Justin Baroncea, unul din arhitecții care semnează amenajarea spațiului.
Modul Cărturești
Care este scopul realizării unui astfel de spațiu?
Proiectul a pornit de la necesitatea deschiderii Universității de Arhitectură către oraș. Prezența unui spațiu public deschis în afara programului didactic (și mai ales pe toată durata weekend-ului) transformă relația clădirii cu strada Academiei. Suntem interesați de posibilitatea școlii de arhitectură de a deveni unul dintre motoarele transformării centrului orașului; propunem o alternativă pentru zona pietonală.
Cum a decurs procesul de amenajare ?
Accentul a fost pus pe relația dintre spațiul librăriei și cele două grădini care îl delimitează. O grădină către strada Academiei și una interioară învecinată cu spațiul expozițional al Universității de Arhitectură. Librăria funcționează împreună cu cele două grădini și cu spațiul expozițional. Interiorul devine unul de tranziție între două grădini, împrumută caracteristici ale vecinătăților, Librăria se umple de plante și de ceramică; este un spațiu expozițional și o seră în același timp.
Modul Cărturești
Care sunt principalele funcții ale spațiului pe care le-ai prioritizat prin alegerile făcute?
Vitrina este o seră cu rafturi mobil. Poziția plantelor se va schimba și vitrina se va transforma permanent. Plantele agățătoare traversează spațiul cafenelei și conectează grădina de pe strada Academiei cu grădina interioară U.A.U.I.M. Rafturile de plante și ceramică se suprapun ca imagine cu cele pline de cărți. Se juxtapun o seră și o librărie în care funcționează o cafenea, o grădină și o sală de expoziții. Generăm un spațiu continuu cu transparențe majore către spațiile adiacente.
Urmează și alte proiecte în stilul Modul Cărturești?Proiectul Cărturești Modul este unul evolutiv. Urmează amenajarea sălii de expoziții a U.A.U.I.M. și foarte probabil amenajarea unei mici librării didactice ( și nu numai ) în colțul dinspre Edgar Quinet. Curtea interioară a școlii de arhitectură se va transforma sub influența noilor poli de atracție. Nu urmează un alt Cărturești Modul ci noi episoade ale aceluiași proiect.Modul CărtureștiCum sperați să evolueze spațiul creat și oamenii care îl vizitează?Vrem ca Modul Cărturești să devină un accelerator al transformărilor din zona centrală a orașului. Sperăm să influențeze viața urbană pe străzile învecinate. Vrem să atragă studenții de la Universitatea București î grădina și curtea interioară a școlii de arhitectură și sperăm să-i convingem pe cei de la U.B. să-și deschidă la rândul lor clădirile și curtea interioară către oraș.Modul Cărturești vă așteaptă între orele 9:00 – 20:00 pe strada Academiei.