Povestea mea, volumul autobiografic al lui Michelle Obama, fosta Primă Doamnă a Statelor Unite ale Americii, a fost lansat de curând și în România și este cartea momentului. Iar cu această ocazie, ne-am gândit că ar fi binevenite și alte recomandări de biografii și memorii ale unor femei extraordinare, femei care au revoluționat lucrurile în domeniile lor, fie că vorbim despre sport, actorie, politică sau literatură.
Iată propunerile noastre.
Michelle Obama, Povestea mea, editura Litera
Înainte să fie Prima Doamnă a Americii, Michelle Obama a fost o puștoaică din Chicago, care a fost învățată de mică să spună întotdeauna și fără teamă ceea ce gândește. Câțiva ani mai târziu, inteligența și tenacitatea ei au ajutat-o să ajungă la prestigioasa Universitate Princeton, unde a descoperit cum e să fii singura femeie de culoare dintr-o încăpere. După Princeton, a urmat Dreptul la Harvard, o experiență care i-a adus numeroase aprecieri și un job bine cotat, într-un birou elegant dintr-un zgârie-nori, unde l-a cunoscut pe soțul ei, Barack Obama. În această carte, pentru prima dată, Michele Obama descrie primii ani ai căsniciei sale, când încerca să găsească echilibrul între carieră și ascensiunea rapidă în politică a soțului ei. Ne dezvăluie detalii intime din discuțiile pe care le-au purtat înainte de candidatura lui Barack Obama la președinție și impresii despre rolul pe care ea l-a jucat în campania lui electorală, ca o figură populară, dar și foarte des criticată. Cu un stil narativ grațios, presărat cu umor și o sinceritate neobișnuită, Michelle Obama ne oferă o poveste vie din culisele vieții ei.
Sophia Amoruso, #Girlboss, editura Publica
Dacă ne urmărești pe contul nostrum pe Instagram (@alistmagazine), atunci știi deja că vrem să punem la cale un #Alist#BookClub acolo. De curând, la #CarteaDeVineri, am recomandat acest volum al Sophiei Amoruso, fondatoarea brandului Nasty Gal, care a început acest business de la zero, aproape din întâmplare, după ce și-a pus imaginația la bătaie în cazul unor piese vestimentare. Ce înseamnă să fii #Girlboss? Îți spune chiar ea în volumul autobiographic cu același nume. Cartea a fost transformată în serial de către Netflix, însă, din păcate, producția a fost anulată după numai un sezon.
Nina Cassian, Memoria ca zestre, editura Cărțile Tango
O figură controversată, o femeie care și-a trăit viața dincolo de restricțiile regimului politic și dincolo de normele sociale, Nina Cassian este și astăzi un personaj fascinant. Memoriile sale se întind de-a lungul a trei volume publicate în ani diferiți, asta pentru că scriitoare a revenit asupra multora dintre ideile sale, a analizat și reanalizat diferite întâmplări, și-a pus viața pe tavă, fără menajamente. „Nu le cer cititorilor mei să mă absolve, ci doar SĂ MĂ CUNOASCĂ…”, spunea Nina Cassian.
Serena Williams, Daniel Paisner, Serena Williams. Pe linie, editura Publica
Volumul Pe linie este poate cea mai emoționantă mărturisire a femeii care, pe terenul de tenis, a demonstrat că poate face orice. Și că limitele pot fi depășite de fiecare dată. În cartea sa autobiografică, Serena Williams, ajutată de Daniel Paisner, a povestit întâmplări și momente-cheie din viața și cariera ei, situații care au ajutat-o să ajungă campioana care este astăzi și care pot fi o grozavă sursă de inspirație!
Maria Regina României, Țara pe care o iubesc. Memorii din exil, editura Humanitas
În vremurile grele ale Primului Război Mondial a fost o regină care a stat la căpătâiul răniţilor şi le-a purtat de grijă celor care sufereau. Această regină pierduse ea însăşi un prunc şi-l lăsase să zacă sub o lespede pe care nu mai fusese timp să se dăltuiască un nume. Teritoriul ţării sale fusese cotropit de inamic. Ştia prea bine că o regină nu poate fi luată prizonieră şi că trebuie să lupte şi să le insufle curaj şi celor plecaţi de acasă, dar şi celor rămaşi sub duşman. Aşa s-a născut sfâşietorul poem în proză Ţara pe care o iubesc, din pasiune, din datorie şi din îndemnul primit de la un mare istoric de a descrie, cu harul pe care nu mulţi suverani îl au, locurile sale dragi: palatul şi mânăstirea Cotroceni, castelul şi pădurile de la Sinaia, ruinele de la Comana, mânăstirile şi culele din Vâlcea, gurile Dunării, ţărmurile Mării Negre şi ruinele aşezărilor antice. Regina era Maria, o prinţesă născută într-o ţară îndepărtată, care a reuşit să redea neînchipuit de bine farmecul ţării sale de adopţie, România.
Patti Smith, Pe când eram doar niște puști, editura Polirom
Pe când eram doar niste puști, autobiografia cântăreței Patti Smith, surprinde cu onestitate și sensibilitate viața clocotitoare din New Yorkul anilor ’60-’70. Totul se petrece în ecourile dorinței de pace și libertate socială și sexuală din epocă, ale protestelor împotriva războiului din Vietnam. În vreme ce formatii celebre ca The Rolling Stones sau The Doors își țin concertele și legende ale rockului precum Jimi Hendrix sau Janis Joplin își împart faima cu tabloidele ce scriu despre crimele cutremurătoare ale lui Charles Manson, scriitoarea trece prin peripețiile tinereții și prin strădaniile de-a face ceva semnificativ cu viața ei. Cititorul are astfel prilejul să pătrundă în lumea artiștilor excentrici, să descopere portretul unei generații. Cartea a fost distinsă chiar în anul apariției cu National Book Award for Nonfiction, ajungând în scurt timp un bestseller internațional.
Michael Schulman, Tot ea… Becoming Meryl Streep, editura Publica
Tot ea…, biografia lui Meryl Strep, semnată de Michael Schulman, este o perspectivă inedită asupra maturizării artistice a celei mai mari actrițe a unei generații. Autorul porneşte de la momentul terminării liceului din New Jersey şi continuă de-a lungul zilelor de început pe scena de la Vassar College și Facultatea de Actorie Yale în anii de glorie ai acesteia, până la rolurile care au făcut-o celebră, din Manhanttan și Kramer contra Kramer. Michael Schulman, colaborator la The New Yorker, pune în evidență ascensiunea ei pe scenele New York-ului, povestea ei de dragoste pasională și tragic de scurtă cu actorul John Cazale, căsătoria sa cu sculptorul Don Gummer și evoluția ei, ca tânără în anii ‘70, care se lupta cu ideile în continuă schimbare despre feminism, căsnicie, iubire și sacrificiu.
Foto: Toa Heftiba / Unsplash