Crăciunul este una dintre cele mai mari sărbători ale creştinătăţii și se celebrează de peste 2.000 de ani. În România Crăciunul se sărbătoreşte după stilul nou la 25 decembrie, iar după cel vechi, la 7 ianuarie. Știm deja care sunt principalele obiceiuri pe care le urmăm de Crăciun în România, așadar, iată care sunt tradițiile în alte țări ale lumii.
Tradiții de Crăciun în Italia
În Italia, tradițiile de Crăciun sunt diferite în funcție de fiecare zonă, la fel cum și noi avem tradiții ușor diferite în funcție de regiune. Una dintre tradițiile interesante este legată de cadouri: copiii primesc cadourile într-un borcan numit urna destinului, însă nu de la Moş Crăciun, ci de la Befana, o vrăjitoare care vine călare pe o mătură. La capitolul mâncare, italienii din nord obișnuiesc să mănânce de Crăciun pește sau orice provine din mare. Deci, în general bucatele vor fi pregătite pe bază de pește.
Tradiții de Crăciun în Mexic
În Mexic, Craciunul are o însemnătate foarte diferită și se sărbătorește într-un mod atipic. Copiii mexicani au propria tradiţie de Crăciun – Pinata. Ei se strâng în casa unuia dintre ei, pun monezi şi bomboane într-un săculeţ şi îl agaţă apoi de tavan. Cel care reuşeşte să doboare săculeţul este câştigătorul a tot ceea ce se află în interiorul acestuia.
Tradiții de Crăciun în Germania
În aproape fiecare casă din Germania există în preajma Sărbătorilor de iarnă un Adventskrantz, acesta fiind un suport metalic cu patru lumânări. „Advent” înseamnă „vine”, iar acest suport simbolizează cele patru săptămâni de dinaintea Crăciunului. Cu alte cuvinte, această tradiție simbolizează așteptarea Crăciunului și entuziasmul oamenilor legat de această sărbătoare.
Tradiții de Crăciun în Cuba
În Islanda, Crăciunul se numeşte Yule şi începe în duminica de dinainte de Ajun. Aici, copiii întâlnesc nu unul, ci 13 Moși Crăciun, sau așa numiții “Jolasveinar” – copiii a doi troli ce trăiesc în munţi. Legendele locale spun că fiecare “Jolasveinar” este cunoscut pentru o poznă, cum ar fi trântitul uşilor, furatul cărnii sau mâncatul lumânărilor. Ei vin pe rând şi se întorc în munţi, alături de elfi şi alte creaturi mistice, după Crăciun. Apoi, 13 zile mai târziu, islandezii spun rămas bun ultimului “Jolasveinar”, la focuri de tabără şi petreceri organizate în toate colţurile ţării.