Atunci când vine vorba de meniul pentru masa de Crăciun, în fiecare an ne dorim să venim cu ceva nou și gustos pentru familie și prieteni. Anul acesta Prăjiturela ne sare în ajutor cu două rețete care să ne inspire și să completeze meniul mesei de sărbători.
Alături de Prăjiturela sau Prăji gătim tot felule de preparate încă din 2012. Pe blogul ei împărtășește rețete dar și experiențele din vacanțe și viața de zi cu zi. Astăzi, Prăji ne invită în bucătăria ei pentru a prepara o rețetă de mușchi de porc umplut cu nucu și prune uscate, învelit în bacon, alături de o rețetă de jeleu de merișoare cu coacăze roșii și fulgi de cocos. Așa arată masa de Crăciun a la Prăjiturela!
1. Mușchi de porc umplut cu nuci și prune uscate, învelit în bacon
Ingrediente:
1 bucata de mușchi de porc (cotlet fără os) de 1,5 – 2 kg
250 g prune uscate (fără sâmburi)
100 g nuci
1 portocală
Coaja de la ½ portocală
zeama de la ½ lămâie
1 crenguță de cimbrișor + extra pentru decor
Sare
Piper
2 cepe medii
12-14 felii de bacon
Sfoara de bucătărie
Cum procedăm:
Cu un cuțit ascuțit tăiem longitudinal din aproape în aproape mușchiul, astfel încât să obținem o bucată dreptunghiulara de carne cu grosimea de 1 cm.
Mușchi de porc
Asezonam bine cu sare și piper pe ambele părți și dăm deoparte cât timp pregătim umplutura.
Mușchi de porc
Punem nucile într-o tigaie la foc mediu până simțim miros – asta înseamnă că încep să se activeze uleiurile și nucile au gustul cel mai intens. Le scoatem pe un șervet și le frecăm bine pentru a îndepărta învelișul maroniu – astfel eliminam gustul amărui.
Nuci
Punem într-un robot de bucătărie nucile, prunele, coaja de portocala și lămâia, zeama de lămâie, sare și piper, apoi mixăm până obținem o pasta nu foarte fină.
Amestec cu nuci
Curățăm portocala cu un cuțit cu tot cu învelișul alb, apoi, tot cu ajutorul cuțitului decupăm doar pulpa. Întindem umplutura pe toată suprafața mușchiului.
Distribuim feliile de portocală pe un rând, apoi rulăm mușchiul asemenea unei rulade.
Mușchi de porc
Strângem bine, apoi o acoperim cu felii de bacon. Legăm strâns, din 2 în 2 cm, cu sfoara de bucătărie. Curățăm ceapa și o tăiem felii, apoi o punem în tavă, iar peste ea punem mușchiul de porc umplut.
Mușchi de porc umplut cu nuci și prune uscate, învelit în bacon
Dăm pentru 15 minute la cuptorul preîncălzit în prealabil la 250 de grade, după cele 15 minute, scădem temperatura la 160 de grade și mai lăsăm pentru o ora jumătate.
Mușchi de porc umplut cu nuci și prune uscate, învelit în bacon
2. Jeleu de merișoare cu coacăze roșii și fulgi de cocos:
Ingrediente pentru 4 porții:
450 ml suc de merișoare
un plic de gelatina (5 g)
50 g zahar
4 crenguțe cu coacăze roșii
4 linguri de fulgi mari de cocos
4 crenguțe de rozmarin
4 scobitori
ață de papiotă
Cum procedam:
Punem pliculețul de gelatină într-un bol mic, apoi turnăm peste ea 50 ml suc rece – lăsăm deoparte 10 minute pentru a se hidrata.
Jeleu
Amestecăm zaharul cu sucul de merișoare și îl dăm la foc mic până când încep să iasă aburi – avem grijă ca sucul să nu dea în clocot – la o temperatura mai mare de 60 de grade, gelatina nu mai are puterea de a închega.
Luam sucul cald de pe foc și îl amestecăm cu gelatina pana aceasta se topește și nu mai vedem granule dacă luam cu o lingura lichid. Punem sucul amestecat cu gelatina în pahare sau cupe, după preferințe. Legăm cu o ață ciorchinele de coacăze roșii, apoi îl prindem de o scobitoare.
Punem ciorchinele legat de scobitoare în suc și potrivim scobitoarea peste gura paharului – astfel împiedicăm coacăzele să se scufunde în suc.
Jeleu
Lăsăm la frigider peste noapte pentru a se închega. Adăugam în pahar o lingura de fulgi de cocos și crenguța de rozmarin pentru decor.
Jeleu de merișoare cu coacăze roșii și fulgi de cocos
Rețete delicioase. Spor la gătit !