Mituri despre frumusețe întâlnim la tot pasul, unele sunt simple povești, altele se bazează pe dovezi medicale, în timp ce câteva pot fi parțial adevărate, însă ne pot induce în eroare. Cu toate acestea, multe dintre ele sunt atât de răspândite astăzi, încât au devenit adevărate standarde pentru îngrijire. Sunt sau nu adevărate? Haide să descoperim împreună în ce mituri despre frumusețe putem avea încredere.
Cercetările la acest capitol sunt încă în desfășurare, însă ipoteza conform căreia tenul gras se ridează mai greu este plauzibilă, deoarece acesta tinde să fie mai gros, ceea ce permite o mai mare protecție naturală împotriva efectelor nocive ale soarelui și poluării. Chiar și așa, nu ne putem baza în totalitate pe acest aspect, deoarece expunerea la soare în exces, la fel ca și fumatul, accelerează procesul de îmbătrânire și provoacă riduri.
Contrar anumitor zvonuri, acneea nu este o consecință a obiceiurilor de igienă sau de alimentație pe care le avem. De asemenea, punctele negre nu reprezintă pori blocați cu impurități, ele fiind simple urmări ale proteinei din ele (keratină) care oxidează în contact cu aerul.
Acesta este, cu siguranță, un mit. După ce folosim aparatul de ras, iar părul începe să crească, firul va părea mai gros și tare pentru că este tăiat din porțiunea joasă, unde are un diametru mai mare. În realitate, proprietățile reale ale firului de par nu se schimbă.
Porii nu se pot închide, deschide și nici nu se pot micșora cu ajutorul produselor de machiaj. Dimensiunea porilor este determinată genetic, iar aceștia se pot micșora după o anumite vârstă, în general după menopauză (ca urmare a reducerii stratului de colagen).
Fals! Ritmul de creștere al părului nu are nici o legătură cu faptul că este sau nu tăiat. Natural, părul crește cu circa 1,5 centimetri pe luna, indiferent când a fost tuns ultima dată.