Ce este un podcast și ce vrea el

V-am tot recomandat în ultimele zile să-mi ascultați interviurile realizate în emisunea LaRadio, pe noul meu podcast, ESCA. Și, pentru că mulți m-ați întrebat “ce e aia podcast”, l-am rugat pe Robert Katai să vă lămurească. Urmează și povestea podcastului meu, imediat.

Despre podcasting de la A la Z

Podcastingul începe să prindă amploare în România. Chiar dacă nu la nivelul Youtube-ului, Instagramului sau al bloggingului, cred că tot mai mulți creatori de conținut vor începe să parieze și pe acest format de distribuire a conținutului și tot mai multă lume va începe să asculte podcasturi. 

În ultima vreme, tot mai multă lume dorește să-și optimizeze timpul și să fie în pas cu ce se întâmplă în lumea asta sau să fie inspirat ori educat într-o formă sau alta. Așa că în timp ce merge cu mașina, face sport, merge la cumpărături ori face curățenie, dă Play la un episod din podcastul preferat, în care poate asculta sfaturi, povești sau interviuri, fără să fie concentrat la un ecran. 

Podcastul este singurul tip de conținut care poate fi consumat pasiv. Dar înainte să discutăm despre alte detalii al fenomenului de podcast, hai să vedem ce este un podcast?

Ce este un podcast?

Un podcast este o emisiune audio pe care poți să o asculți oricând, oriunde, atâta vreme cât ai un device conectat la internet. 

Dicționarul online Cambridge definește podcastul ca un program radio stocat în format digital și care poate fi descărcat de pe Internet cu ajutorul unui computer sau a unui player mp3. 

Istoria Podcastingului

Adevărații părinți ai podcastingului sunt Dave Winer și Adam Curry. Primul, dezvoltator software și unul dintre promotorii protocolului RSS, a ajuns la un moment dat să producă două podcasturi: Morning Coffee Notes și Trade Secrets. 

Al doilea, Adam Curry, a contribuit și el pentru o perioadă la podcastul Trade Secrets iar mai apoi la un podcast personal care între timp a dispărut din peisaj. Fost prezentator de televiziune, în ultimii nouă ani, Adam Curry a fost implicat în nenumărate alte proiecte dar și ca și gazdă a unui alt podcast, „The No Agenda Show”, alături de John C. Dvorak.

În 2004 apare pentru prima dată termenul de podcast, folosit de către jurnalistul Ben Hammersley într-un articol publicat în The Guardian despre Revoluția Auditivă – Audible Revolution. 

Lucrurile încep să prindă contur când Steve Jobs (Apple) anunță includerea unui director dedicat special podcasturilor în cea mai vouă versiune a programului iTunes. În perioada respectivă au început să apară și directoarele și cataloagele online de podcasturi, printre care le putem număra PodcastAlley.com iar mai târziu, PodcastPickle.com.

Steve Jobs continuă evanghelizarea podcastingului demonstrând utilizatorilor procesul simplu prin care-și pot crea un podcast folosit GarageBand. 

În mai 2007 Google cumpără FeedBurner (100 milioane de dolari). În perioada respectivă, FeedBurner era unul dintre cele mai folosite servicii prin intermediul căruia se creau feed-urile RSS pentru iTunes.  

În iunie 2013, Apple anunță că în rețeaua lor deja există peste 1 miliard de abonați la podcasturi iar în 2014, aproximativ 30% din populația Statelor Unite era deja abonată la un podcast. 

În ultimii ani tot mai multe companii au început să-și lanseze propriile emisiuni de podcast, printre care putem număra: 

Netflix – We Are Netflix

Sephora – #Lipstories

Dell – Trailblazers

Facebook – Three and a Half Degrees

De ce merită să ascultăm un podcast?

Așa cum spuneam mai sus, audio este singurul tip de conținut care poate fi consumat pasiv. Într-o lume în care tot mai multe platforme ne cer atenția 100% și se spune că video este regele conținutului, cred că printr-un podcast mesajul poate fi transmis mult mai aproape de mintea și inima consumatorului. 

De asemenea, cred că un podcast poate fi conținutul cel mai intim pe care-l putem consuma. De ce? Pentru că de cele mai multe ori atunci când suntem pe drum către cumpărături, atunci când mergem la sală sau când călătorim singuri, folosim căștile să vorbim la telefon ori să ascultăm ceva de ce suntem foarte interesați. Iar căștile sunt atât de personale încât nu le împrumutăm nimănui. Așa că prin aceste căști putem asculta emisiunile noastre preferate, doar noi și putem să le oprim și să le reluăm de fiecare dată când vrem. 

Un podcast poate fi ascultat oricând, oriunde, atât vreme cât avem un device prin care ne abonăm la emisiunea radio preferată și o conexiune la internet. Partea cea mai frumoasă e că putem să oprim podcastul, să-l repornim sau să-l ascultăm la o viteză mai mare decât e înregistrat. 

Cum putem asculta un podcast?

Acum că v-am convins de ce trebuie să ascultați un podcast, iată câteva modalități prin care puteți asculta un podcast:

Pe website-ul celui care a creat podcastul – de cele mai multe ori un podcaster își creează un site și își publică și acolo emisiunile de podcast. Poate pentru că podcasturile încă nu sunt atât de cunoscute, utilizatorii de internet sunt mai obișnuiți să dea play pe un site pe care-l vizitează regulat. 

Apple Podcast – dacă folosești un dispozitiv Apple (iPhone, iPad sau laptop) prin intermediul iTunes poți să asculți podcasturi. Tot ce trebuie să faci e să alegi din meniu opțiunea podcast, să cauți emisiunea ta preferată și să-i dai play. Iar dacă ai un iPhone, deja ai instalată aplicația Apple Podcast unde te poți abona la emisiunile tale preferate. 

Spotify – al doilea cel mai folosit serviciu prin care poți asculta un podcast. Tot ce trebuie să faci e să cauți emisiunea ta preferată, iar dacă o vei găsi atunci poți să dai play. 

Android – dacă ai un dispozitiv Android, există două modalități prin care poți asculta un podcast. Prima e prin aplicația lor nativă, Google Podcast, iar a doua prin Stitcher. Ambele funcționează pentru a asculta un podcast. 

De asemenea, există mai multe directoare de podcasturi prin care poți asculta un podcast. Și de multe ori ele se comportă ca un hosting service pentru cei care le creează: de exemplu SoundCloud, AnchorFm sau Libsyn. 

Recomandări de podcasturi în România

În ultima vreme tot mai mulți creatori de conținut au început să-și lanseze propriile podcasturi. Unele dintre ele fiind chiar și video, însă de data asta ne vom concentra doar pe cele care sunt audio:

1. ESCA – Andreea are propriul ei podcast, unde a publicat interviurile cu invitații ei la emisiunea “La Radio” difuzată pe EuropaFM. 

2. Podcast Ceva Mărunt – un podcast de Toma Alexandru și Sergiu Floroaia

3. Antreprenori care inspiră – un podcast despre antreprenoriat produs de Florin Roșoga

4. Podcastul de istorie – un podcast despre istoria României

5. Temeri pentru acasă – despre frici și temeri cu Alice Mihalache

6. Podcastu’ lui Katai – un podcast despre marketing și viață realizat de Robert Katai.

7 . Pe bune- poveștile de viață ale unui om creativ, realizat de Andreea Vrabie.

În următorul articol vei putea citi despre cum și-a lansat Andreea Esca propriul podcast.