După curățenia de primăvară, este timpul să ne umplem din nou rafturile cu cele mai simpatice cărți, numai bune de citit în serile de mai. Din acest motiv, astăzi vă propun un roman polițist absolut fascinant, o colecție de eseuri despre artă semnate de Julian Barnes, un thriller captivant despre riscuri și pasiuni sau o poveste plină de emoție despre drama unei familii de evrei. Și asta nu este tot: este timpul să descoperim împreună noutățile lunii mai!
Prima carte de pe lista mea? Central Park, (editura All) noul roman al lui Guillaume Musso. Pe francezul Guillaume Musso l-am descoperit acum câțiva ani, când am început să citesc Vei fi acolo?, fără să știu prea multe despre el. Părea o carte perfectă pentru un zbor de două ore, așa că am strecurat-o în geantă și bine am făcut, pentru că din acel moment nu am mai ratat niciun volum de-al lui Musso. Central Park este ultimul bestseller al autorului, care ne propune de această dată o călătorie în New York. Alice este o blondă zveltă de vreo treizeci de ani, căpitan de poliție în Brigada Criminalistică din Paris, în timp ce Gabriel este un pianist de jazz american. Cei doi se trezesc la 8 dimineața pe o bancă din Central Park, New York, legați cu cătușe unul de altul. Nu se cunosc și nici nu își amintesc să se fi întâlnit vreodată. Mai mult decât atât, cu o noapte înainte, Alice a ieșit să petreacă împreună cu trei colege pe Champs-Elysées, iar Gabriel a cântat cu un saxofonist la Brown Sugar, un club de jazz din Dublin. Speriați și confuzi, cei doi încearcă să afle ce s-a întâmplat în seara precedentă și cum au ajuns într-o astfel de situație.
În continuare, vă propun să faceți cunoștință cu Julian Barnes, care pornește într-o aventură dedicată artei… Cu ochii larg deschiși (editura Nemira). Autorul caută sensurile artistice, admiră și descoperă picturi cu totul și cu totul aparte. Géricault, Delacroix, Courbet, Manet, Degas, Bonnard, Magritte și Lucian Freud sunt câțiva dintre artiștii în opera cărora cunoscutul scriitor britanic pătrunde acum cu renumita lui finețe. Descoperind istorii și povești, nuanțe și contururi, Julian Barnes trece dincolo de suprafețe, forme și culori.
Dacă te pasionează poveștile romantice, atunci romanul Mariei Dueñas, Cumpătarea (editura Polirom), este cea mai bună alegere pentru tine în această lună. Nimic nu l-ar fi făcut pe Mauro Larrea să creadă că averea sa, pe care o strânsese în ani întregi de eforturi permanente, s-ar putea nărui într-o singură clipă. Sufocat de datorii şi de incertitudine, îşi investeşte ultimele resurse într-un proiect riscant, dar care îi dă speranţa că s-ar putea pune din nou pe picioare. Planurile sale sunt date peste cap în momentul în care tulburătoarea Soledad Montalvo, soţia unui negustor londonez de vinuri, intră în viaţă lui învăluită în lumini şi umbre, târându-l într-o aventură pe care nici n-ar fi putut-o bănui.
O maestră a stilului mistery, Ruth Rendell scrie despre crime, destin și provocări neașteptate. În Cotloane întunecate (editura Trei), protagonistul Carl Martin moștenește, după moartea tatălui său, o casă mare și frumoasă în centrul Londrei. Ca să nu trebuiască să lucreze și să aibă timp pentru a se dedica scrisului, închiriază etajul primei persoane pe care o intervievează, Dermoot McKinnon. Face astfel prima greșeală, fără să bănuiască o secundă consecințele acțiunilor sale.
Trebuie să mărturisesc că toate poveștile despre dramele prin care au trecut evreii în timpul războiului au un impact foarte mare asupra mea, mai ales că fiecare întâmplare este unică și impresionantă. În Poate Estera (editura Humanitas), Katja Petrowskaja, născută într-o familie evreiască din Ucraina, se află în căutarea rădăcinilor sale, descoperind fapte și personaje noi încetul cu încetul: un frate al bunicului, al cărui atentat împotriva unui ambasador german a declanșat, poate, cel de-al Doilea Război Mondial, un bunic prizonier de război reapărut cu patruzeci și unu de ani mai târziu, o străbunică care se numea, poate, Estera, și care, aflată la Kiev în 1941, a luat ea singură drumul râpii Babii Iar, unde trupele SS i-au ucis pe toți locuitorii evrei din oraș. Cartea se constituie din istorisirile unor asemenea destine sfărâmate, din amintiri și investigații precise la fața locului ori prin arhive, prezentate cu multă emoție.
Dacă ai nevoie de câteva trucuri sau sfaturi profesionale, Matthew Syed este omul pe care trebuie să îl citești. Gândirea de tip cutie neagră (editura Publica) ne dezvăluie povestea uimitoare din spatele celei mai puternice metode de învățare a omenirii, precum și arsenalul de tehnici folosite de unele dintre cele mai inovatoare organizații. Fie că e vorba de dezvoltarea unui produs nou, de perfecționarea unei abilități de bază sau de luarea unei decizii critice, gânditorii de tip cutie neagră nu se tem să-și înfrunte greșelile, ci văd eșecurile ca pe un mod foarte bun de a învăța. Mai degrabă decât să își nege greșelile, să dea vina pe alții sau să își acopere urmele, aceste instituții sau indivizi analizează greșelile ca parte a strategiei lor de a avea succes. Câți dintre noi pot spune, cu mâna pe inimă, că au o relație atât de sănătoasă cu eșecul?
Folosind studii și istorii surprinzătoare, din domenii variate precum afacerile, politica, sportul și divertismentul, Adam Grant explorează în cartea sa, Originalii (editura Publica), modul în care poți recunoaște o idee bună și în care poți vorbi deschis fără să fii redus la tăcere. Autorul analizează metodele prin care se alcătuiește o coaliție, prin care se alege momentul potrivit pentru acțiune și prin care se pot controla frica și îndoiala.