Aylin Cadîr: „Actoria este, pentru mine, o metodă de a trăi într-o altă realitate”

aylin cadir 2

Cântăreață, actriță de teatru și de film, Aylin m-a cucerit mereu cu zâmbetul acela larg, sincer și luminos. Cu determinarea de a face lucrurile bine, cu entuziasmul cu care se implică în fiecare proiect, indiferent că e un spectacol de teatru într-o sală grandioasă, un serial de televiziune popular, un concert într-un club sau o producție independentă românească. Așa cum este Tudo, cel mai recent film (cu premiera în 13 mai) în care o regăsim pe Aylin Cadâr în rolul „sălbaticei” o fată crescută în munți, departe de civilizație. Un personaj care descoperă lumea prin ochii celorlalți.

De ce ai spus că Tudo este cel mai dificil proiect al tău de până acum? În ce fel?
Este un film independent făcut în 13 oameni, care au contribuit toți cu toate abilitățile lor. Nu au existat departamente. Fiecare în parte eram câte trei/patru departamente, unii chiar mai multe. A fost o filmare solicitantă fizic, care mi-a arătat încă o dată că e nevoie de o nebunie aparte pentru a face film, și mai ales genul ăsta de film.

Cum ai făcut cunoștință cu personajul? Cum ai ajuns în această distribuție?
Am ajuns în proiect când era la nivel de idee în mintea lui Iura, care m-a întrebat dacă aș fi interesată să fac personajul acesta. M-am gândit că nu o să mai am vreodată ocazia unui astfel de rol, așa că am zis „da”.

Cât din Aylin Cadîr există în personajul „sălbatica”?
Există o doză de sălbăticie în mine, doar că e ascunsa bine și nu prea are motive să se arate. Ca multe alte aspecte ale personalității mele. Tocmai de asta e tare că-s actriță. Am ocazia să scotocesc în mine după lucruri care altfel ar sta adormite întru eternitate.

Care este povestea personajului tău? Exista una reală în spate?
Filmul a pornit de la întâmplări adevărate pe baza cărora ne-am pus întrebarea „ce-ar fi dacă?”. Se știe despre o perioadă, aceea în care sașii au fost izgoniți de comuniști, că au existat unii care nu au plecat și care s-au retras în munți. Începând cu perioada aceea au început să se audă foarte multe povești despre pustici, despre oamenii rupți de civilizație și de tot ce înseamnă ea. Ce-ar fi dacă unul dintre ei ar fi avut o fetiță pe care s-o fi crescut acolo, în mod intenționat ruptă de lume, de civilizație? Și ce ar fi dacă omul acela ar fi murit atunci când copilul era încă mic? Ce s-ar întâmpla cu această fetiță când, tânără fiind, ar vedea primul bărbat?

Care ar trebui să fie, după tine, în final, mesajul acestei povești?
Cred că morala filmului este să îi lăsăm pe oameni să-și vadă fiecare de drumul lui. Și că intervenția omului modern în cursul naturii nu duce decât la dezastru.

Spune-ne motivele pentru care trebuie să mergem să vedem filmul.
Eu una, dacă n-aș fi jucat în film, m-aș fi dus să-l văd pentru că mi-ar fi stârnit curiozitatea povestea, imaginile și costumul ăla din pene.

Ce proiecte urmează pentru Aylin Cadîr?
La sfârșitul lunii mai va fi premiera spectacolului Medeea, mama mea, la Teatrul Național, în regia regizorilor bulgari Ivan Dobcev și Margarita Mladenova, cu muzica lui Assen Avramov. Apoi urmează să finalizez albumul la care lucrez cu proiectul meu Aylin & The Lucky Charms și pentru vară pregătim concertul din august de la Festivalul Spellground.

aylin cadir 1

  • Aylin Cadîr într-un cuvânt… Seninătate.
  • Muzica, teatru sau film? Toate. Pe rând.
  • Serialul pe care nu îl ratezi… Nu mă porni că nu mă opresc. Acum sunt Game of Thrones, Veep și Last Week Tonight with John Oliver.
  • Filmul în care ai fi vrut să joci… Room.
  • Batman sau Superman? Star Lord aka Peter Quill.
  • Actoria este pentru tine… O metodă de a trăi într-o altă realitate.

aylin cadir 3

Despre film: Tudo este poveste lui Tudor (interpretat de Mihai Smarandache), un medic rezident promițător dar căruia îi lipsește încrederea în sine şi în capacităţile lui de chirurg. Tânărul pleacă în secret în munţi pentru a da de urma unei fete crescute în munți (interpretată de Aylin Cadîr) despre care bănuiește că este rănită. Tudo este un proiect independent, realizat cu doar 4.000 de euro de o echipă restrânsă de oameni. Filmat în Mărginimea Sibiului, în Crinț, filmul este primul proiect independent semnat de regizorul Iura Luncașu. Alături de el a fost Andrei Băltărețu, în dublă calitate: aceea de director de imagine și producător. Muzica filmului este semnată de Victor Panfilov și Adrian Despot, montajul – Roxana Mărăloiu-Tănase, efecte vizuale: Lorand Toth Vlad Ioachimescu, scenografie și costume: Cristi Marin, machiaj: Bianca Simion, scenariul: Iura Luncașu și Salex Iatma. Din distribuția filmului fac parte: Mihai Smarandache, Aylin Cadîr, Oana Cârmaciu, Alec Secăreanu, Pavel Ulici, Bogdan Dumitrescu, Salex Iatma. Tudo va ajunge pe ecranele din România pe 13 mai și este distribuit de MovieProduction.

Foto: Florin Ghioca/TNB