Fashion Files: Karl Lagerfeld

karl lagerfeld

Tot ce înseamnă Chanel azi i se datorează lui Karl Lagerfeld. De când a preluat conducerea Casei, care nu se afla într-o perioadă bună pe atunci, în 1983, designerul german a făcut un pic de „magie“ și a redefinit codurile brand-ului creat de Gabrielle Chanel: sacoul și costumul, tweed-urile prețioase, pantofii în două nuanțe, gențile matlasate, little black dress etc. „Treaba mea nu este să fac ce a făcut ea, ci să fac ce ar fi făcut“ – și a intuit cât se poate de fidel, mai mult, a ținut Casa mereu actuală, păstrând totodată și mojo-ul poveștii Chanel.

Odată cu poziția ocupată la Casa franceză, Karl Lagerfeld a adus cu el un personaj care avea să devină iconic. Un personaj complex, pe care l-a creionat cu răbdare în doze echilibrate de mister și sinceritate, l-a „stropit“ cu autoironie și a reușit să-l transporte în timp mereu actual. 

Moda a fost principala lui preocupare, dar a avut mereu proiecte extracuriculare care l-au transformat într-un icon al culturii pop – a fost pasionat de fotografie, a făcut playlist-uri pentru jocuri video, filme de scurt metraj, a realizat o păpușă crossover între imaginea sa și a pisicii Choupette, cu Steiff, și a avut numeroase alte colaborări cu brand-uri din arii diferite, reinventându-și personajul și dându-i constant alte dimensiuni. 

Vârsta și familia din care provenea au fost subiecte controversate de-a lungul timpului, întrucât Karl obișnuia să ofere informații vagi și uneori chiar false. S-a născut în Hamburg, Germania, pe 10 septembrie 1933, și a fost fiul unui bogat om de afaceri. Inițial educat la școala St Anne, după emigrarea familiei sale în Franța, când avea 14 ani, Lagerfeld și-a terminat studiile la Lycée Montaigne, unde s-a concentrat pe desen și istorie.

În 1955, designerul german a fost angajat asistent al lui Pierre Balmain. În 1958, după trei ani la Balmain, s-a mutat la Jean Patou, unde a fost director de creație și a fost implicat în design-ul colecțiilor haute couture. A făcut o scurtă oprire la Tiziano, o casă couture din Roma, cât timp își urma studiile în Istoria Artei în capitala italiană, după care, în 1964, a început să lucreze în sistem freelance cu Chloé și alte label-uri precum Valentino sau Krizia. Trei ani mai târziu, după o scurtă colaborare cu Curiel, și-a început logeviva relație cu Fendi.

În 1982, Alain Wertheimer, președintele Chanel, l-a rugat pe Lagerfeld să lucreze pentru Casă. La momentul acela, Chanel era într-o situație critică, Karl declarând pentru New York Times că a preluat frâiele brandului și pentru că simțea că va fi o provocare, întrucât toți apropiații îi spuneau: „Nu te atinge de Chanel, e mort, nu-și va mai reveni niciodată“. În 1983 își începea lungul parcurs la Chanel, iar un an mai târziu, scotea la lumină brand-ul Karl Lagerfeld, pe care, în 2005, l-a vândut grupului Tommy Hilfiger, fără să renunțe însă la funcția de director de creație.

Sub bagheta lui, Chanel a devenit una dintre cele mai bine înrădăcinate Case, păstrându-i stabilitatea și aducându-i o creșterea a profitului de-a lungul anilor. Conform Business of Fashion, anul trecut, pentru prima oară, frații Gérard și Alain Wertheimerau, deținătorii Chanel, au decis să facă publice cifrele brandului. Iar vânzările de 9,6 miliarde de dolari surclasau Gucci și se apropiau de cele ale Casei Louis Vuitton. Vânzările Chanel pentru anul 2017 au crescut cu 11%, având un profit operațional de 2,69 miliarde de dolari. Cu toate acestea, Karl Lagerfeld nu discuta niciodată acest aspect al muncii lui. 

A lăsat în urmă o serie de momente-cheie care au intrat în circuitul istoriei modei. Fiecare dintre cele șase colecții pe care le crea în fiecare an aducea un aport greu în industrie. Grandioasele setting-uri pentru show-urile pe care le ținea la Grand Palais, în Paris – iceberg-ul uriaș pe care l-a transportat din Scandinavia pentru show-ul toamnă-iarnă 2010-2011, reproducerea Turnului Eiffel, supermarketul recreat pentru prezentarea toamnă-iarnă 2014-2015, lansarea rachetei în timpul show-ului pentru toamnă-iarnă 2017-2018, pădurea, plaja etc. –  toate acestea fiind mici lumi codificate create de Karl pentru a-și provoca imaginația, pentru a-și spune povestea. 

Că a fost un vizionar este un statement incontestabil, iar interesul pentru artă, memoria excelentă, replicile acute și flerul pentru business l-au ținut mereu în topul designerilor relevanți, și acum, odată cu moartea sa, a lăsat un gol în industrie, unul imposibil de umplu și greu de ignorat.

karl lagerfeld

Foto: hepta.ro