Ana Consulea este cofetar și fondator al Zexe Braserie, un loc născut din dorința de a reda savoarea cofetăriei românești. La doar 29 de ani, Ana este deja un nume cunoscut în lumea iubitorilor de deserturi din București. A studiat arta cofetăriei în Franța, la Școala de Cofetari din Montbeliard, unde a avut șansa să învețe de la nume mari din cofetăria artizanală: Eric Vergne, Pierre Herme, supranumit „zeul macarons”, Miackel Azouz etc. În 2012, după un an de cursuri intense, Ana s-a întors în România, hotărâtă să schimbe gusturi și mentalități și să arate publicului din România că avem o cofetărie robustă și plină de personalitate.
Astăzi, ne dezvăluie câteva rețete delicioase, perfecte pentru un weekend în care așteptați musafiri!
Pentru această rețetă aveți nevoie de următoarele ingrediente:
Pentru BLATUL DE TARTĂ
135 g făină 480
47 g zahăr pudră
15 g pudră de migdale
7 g amidon de porumb
1 g sare fină
70 g unt 82%
30 g ouă
2 g unt pentru forme.
Pentru GANACHE DE FISTIC
155 g ciocolată albă
120 g frișcă lichidă
2 g gelatină foi
15 g unt
400 g fistic verde iranian
150 g zahăr.
CHANTILLY DE FISTIC
200 g frișcă lichidă
15 g zahăr pudră
50 g pastă de fistic
Pentru MONTAJ
8 bucăți / tartă zmeură
1 g / tartă fistic verde.
Mod de preparare:
Blatul de tartă
Se freacă untul cu zahărul, cu mixerul. Se adaugă făină, pudră de migdale, sarea și, la sfârșit, oul. Se pune la frigider pentru 15 minute. Se bagă la cuptor 12 – 14 minute, la 180 grade Celsius.
Ganache de fistic
Într-o oală cu fund gros punem fisticul și zahărul. Caramelizăm amestecând continuu, astfel încât zaharul să caramelizeze fiecare bucată de fistic fără ca amestecul să devină o mare bucată de zahăr cu inserții de fistic.
Răcim fisticul caramelizat, după care îl blendăm apăsând butonul în reprize scurte, de 10 secunde, evitând astfel supraîncălzirea și separarea uleiului din fistic. Vom obține astfel o pastă.
Punem foile de gelatină la hidratat în apă foarte, foarte rece. Fierbem frișca, pe care o vărsăm în două tranșe peste ciocolată, amestecând din centru spre exterior. Adăugăm untul, care trebuie să fie la temperatura camerei, 300 g pastă de fistic și amestecăm până se omogenizează. Adăugăm gelatina hidratată, pe care am scurs-o foarte bine de apa. Amestecăm. Turnăm în tartă. Punem la rece.
Chantilly de fistic
Batem frișca. Când începe să se întărească, adăugăm zahărul pudră și pasta de fistic. Batem în continuare, până devine cremoasă, aerată și fermă.
Montaj
Pe marginea tartei așezam fisticul, iar în centru poșăm cu un sprit de 10 Chantilly-ul de fistic, peste care presărăm fistic verde măcinat.
Ingrediente:
BLATUL DACQUOISE CU COCOS
100 g cocos fulgi
50 g migdale măcinate
1 g sare fină
150 g albuș
5 g zeamă de lime
100 g zahăr
CREMMEUX DE FRUCTUL PASIUNII
190 g smântână de frișcă
180 g piure de fructul pasiunii
90 g gălbenuș
300 g ciocolată albă
25 g unt 82%
5 g gelatină foi.
CHANTILLY CU LIME
200 g smântană de frișcă
20 g zahăr pudră
10 g coajă de lime
BEZELE CU COCOS
50 g albuș
100 g zahăr pudră
20 g cocos fulgi
MONTAJ
6 bucăți Physalis
100 g mango
5 bucăți Lychee
30 g rodie
50 g lime
Mod de preparare:
Blatul Dacquoise cu cocos
Amestecați cocosul cu migdalele și sarea. Faceți o bezea din albuț, zeamă de lime și zahăr. Amestecați totul cu o spatulă, puneți într-o formă de 22 cm diametru și coaceți timp de 15 minute, la 170 grade Celsius.
Cremmeux de fructul pasiunii
Fierbeți smântâna de frișcă. Turnați peste gălbenușul amestecat cu piureul de fructul pasiunii. Puneți din nou pe foc și amestecați continuu cu un tel. Când amestecul ajunge la 82 grade Celsius, turnați peste ciocolata albă. Adăugați untul la temperatura camerei și gelatina hidratată în prealabil în apă foarte rece. Blendați cu un blender de mână. Lăsați la rece, acoperit cu folie de plastic, pentru cel puțin 6 ore, ideal 12 ore, înainte de folosire.
Chantilly cu lime
Adăugați batonul din coaja de lime în frișca lichidă. Bateți adăugând zahărul pudră spre sfârșit.
Bezele cu cocos
Bateți spumă albușul și adăugați 70 g de zahăr pudră. Când bezeaua devine fermă, adăugați restul de zahăr și cocosul. Turnați cu posul bezelele și coaceți pentru 75 de minute la 80 grade Celsius.
Montaj
Spălați, curățați și tăiați toate fructele. Pe blatul cu cocos, turnați cu posul, în mod aleatoriu, cremmeux-ul de fructul pasiunii și chantilly-ul cu lime. Umpleți spațiile dintre crema cu fructe și bezele cu cocos.
Pavlova cu fructe de pădure și grepfrut
Ingrediente:
BEZEA
200 grame albuș de ou
400 grame zahăr pudră
500 grame fructe de pădure
coaja de la 2 lime
100 grame zahăr
CREMA SUBLIME CU VANILIE ȘI GREPFRUT
1 litru cremă lichidă Sublime Elle&Vire
coaja de la 1 grepfrut
100 grame zahăr pudră
colorant roz
Mod de preparare:
Faceți o bezea franțuzească din cele două ingrediente. Cu un dui de 12 turnați cochillii pe spatele unei forme semisferice din silicon. Coaceți la 100 grade Celsius, timp de 60 de minute. Exteriorul trebuie să fie tare, iar interiorul, moale. Scoateți din forme și răciți. Bezeaua se poate depozita, timp de 3 zile, într-un mediu uscat și ferit de lumină, într-o cutie închisă ermetic.
Fierbeți fructele de pădure împreună cu zahărul timp de 3 minute. La sfârșit adăugați coaja de lime. Răciți. Compotee-ul se depozitează fără probleme timp de 4 zile la frigider, într-o cutie bine acoperită.
Răciţi smântana și vasul în care urmează să bateți frișca. Începeți să bateți frișca la viteză medie. Încorporați zahărul și bateți în continuare până capătă volum. Încorporați coaja de grepfrut.
Folosiți imediat. Dacă nu aveți cremă Sublime, puteți folosi orice frișcă lichidă de minimum 35% grăsime.
Umpleți cochilia de bezea cu 50 de grame compotee. Cu un dui șprițat, turnați crema Sublime. Presărați zmeură liofilizată și decorați cu zmeură proaspătă.