O găselniţă de marketing, care susţine o industrie de milioane de dolari, sau sănătate curată? Unde se situează, de fapt, programele de detoxifiere a organismului şi cum trebuie urmate corect?Aflăm în cele ce urmează!
Concept din ce în ce mai popular, detox-ul reprezintă una dintre temele dezbătute frecvent într-o societate tot mai bolnavă. Şi este evident că va continua să câştige teren atâta vreme cât vine la pachet cu promisiunea de a preveni apariţia maladiilor şi de a reda energia celor care îl tratează cu seriozitate. Asta în ciuda cârcotaşilor care susţin
că e o pierdere de vreme şi de bani întrucât organismul se curăţă singur de toxine. Legat de acest subiect, mărturisesc că am avut experienţe plăcute, dar şi unele demne de cele mai înfricoşătoare coşmaruri. Atunci când am respectat regulile, ghidată de specialiştii de la Centrul Infrafit – prima clinică de detox din România cu servicii adaptate la standarde occidentale (voi detalia), am avut parte ulterior de nenumărate beneficii: piele strălucitoare, minte limpede, analize mai bune şi câteva kilograme în minus. La polul opus, după două zile de băut sucuri, am fugit dintr-un retreat din Italia, mai înfometată şi mai frustrată ca niciodată, jurându-mi să nu mă mai supun vreodată la asemenea suplicii. Tocmai de aceea, sunt de părere că nu ar trebui să asociem detoxifierea cu fiecare clinică sau brand care pretinde că deţine secretele acestei metode. Să ne informăm înainte, propun.
Toate-s vechi şi nouă toate
„Detox-ul reprezintă un program pe termen scurt de abstinenţă alimentară. Când organismul este privat de alimente, are loc o curăţare sistemică a acestuia. Nu cred că m-ar putea contrazice cineva că bolile sunt cauzate de faptul că mâncăm compulsiv, fără discernământ şi că avem un stil de viaţă haotic”, explică Raluca Iliescu, fondatoarea Centrului Infrafit. „De exemplu, atunci când ne este rău, suntem bolnavi, nu avem poftă de mâncare. Explicaţia acestui fenomem este simplă: organismul îşi canalizează energia alocată sistemului digestiv către sistemul imunitar pentru a se autovindeca. Plecând de la beneficiile postului creştin (pauză alimentară), asistăm la o reinterpretare acestuia sub numele de detox fără a avea conotaţii religioase sau spirituale. Logic că îl abordăm într-o formă modernă, atât ca nutriţie, cât şi ca proceduri ajutătoare. Postul (abţinerea totală sau parţială de la anumite alimente) pe un timp mai lung sau mai scurt este o practică existentă în mai toate religiile omenirii, vechi sau noi.”
Indiferent că i se spune post sau detox, recomandat de Biblie sau de medici de elită, e lesne de înţeles că e benefic să renunţăm măcar din când în când la proteine animale, la zahăr, la hrană solidă, la ţigări sau la alcool.
Există sute de clinici în lume unde postul/detox-ul reprezintă metoda principală de vindecare. Alimentația recomandată se bazează pe multe legume și anumite fructe proaspete, în stare crudă, deoarece majoritatea acestora creează un mediu alcalin care duce la accelerarea eliminării acidului uric și a altor acizi anorganici. Vitaminele, mineralele, enzimele și microelementele din legumele și fructele crude sunt importante, pentru că ele furnizează organismului elementele necesare pentru curățare și vindecare.
Save me!
Organismul uman este programat să elimine toxinele pe toate căile de care dispune: rinichi, colon, plămâni, piele, sistem limfatic sau sistem sudoripar. Totuşi, din cauza ritmului alert în care trăim, a greşelilor pe care le facem în ceea ce priveşte stilul nostru de viaţă şi alimentar, a poluării, a exceselor de tot felul, a lipsei de odihnă şi a stresului la care suntem supuşi zi de zi, noi nu îi mai oferim organismului nici timpul şi nici resursele de care el are nevoie pentru a-şi folosi aceste filtre de eliminare ale deşeurilor la capacitate maximă. În general, dormim 6-7 ore pe noapte şi, în restul timpului, suprasolicităm aceste organe, bombardându- le cu mâncare suprasaturată de coloranţi şi arome artificiale, conservanţi, pesticide, grăsimi, prăjeli… şi lista poate continua. Organismul nu are răgaz să se odihnească şi să îşi regenereze aceste filtre. Aici intervine detox-ul şi puterea lui vindecătoare.
Raluca Ilescu confirmă. „După primele trei zile ale unui program detox, sau altfel zis, post alimentar, organismul va supraviețui pe baza propriilor rezerve. Când este lipsit de elementele nutritive necesare, cum sunt, de exemplu, proteinele și grăsimile provenite din carne, ouă, lactate și derivatele acestora, corpul va arde și va digera propriile țesuturi. Însă nu va face acest lucru la întâmplare. Organismul va descompune mai întâi și va arde acele celule și țesuturi care sunt bolnave, periclitate, îmbătrânite sau moarte. În timp ce celulele bătrâne și țesuturile bolnave sunt descompuse și arse, se grăbește fabricarea de celule noi, sănătoase.”
Ştiai că…
Foto: Hepta