Mai multe persoane care au reușit să slăbească spectaculos își împărtășesc pașii prin care au ajuns la greutatea dorită. Prima regulă e să nu te aștepți la rezultate miraculoase schimbând doar un lucru din stilul de viață care te-a adus la o greutate mai mare decât ți-ai dori. Slăbitul înseamnă în primul rând răbdare și conștientizare a procesului care te așteaptă. Iar acesta nu trebuie să fie unul frustrant sau dureros.
1. Nu există minuni
Probabil că majoritatea celor care vor să ajungă la o greutate mai mică decât cea actuală se așteaptă să descopere un secret prin care acul cântarului să arate kilogramele visate. O singură modificare în regimul de viață nu e suficientă. Nu ajunge doar să ții o dietă, să faci un anume tip de mișcare sau să înghiți pilule miraculoase. Slăbitul eficient e o combinație de sport și alimentație sănătoasă (nu dietă, nu regim).
2. Când vine vorba de sport, mai mult nu înseamnă mai bine
Unele persoane se aruncă într-o rutină de exerciții fizice epuizante și stau la sală șapte zile din șapte. De multe ori, exercițiile făcute haotic pot întârzia un rezultat bun. Într-adevăr, arzi mai multe calorii făcând mult sport, dar apoi le pui la loc prin supraalimentare, pentru că organismul îți va cere, vei avea o poftă de mâncare crescută. Ajungi să te suprasoliciți și, astfel, să întârzii slăbirea. Ideal e să faci 3-4 antrenamente pe săptămână, să te odihnești suficient între sesiunile de sport.
3. Nu trebuie să simți că leșini după fiecare antrenament
O rutină exclusiv cardio nu e ceea ce ai nevoie, începe să lucrezi și cu greutăți. Dacă vrei să-ți remodelezi corpul și să slăbești, ridicarea de greutăți e una dintre cele mai eficiente metode pentru a ajunge la rezultatul dorit. Iar dacă asociezi acest lucru și cu o scădere calorică a meselor, vei începe să construiești mușchi și să arzi din grăsime.
4. Schimbarea modului de alimentație e grea
Când mâncarea e un mod de consolare după o zi grea la serviciu sau un mod prin care treci mai ușor peste situațiile complicate din viață, începi să te îngrași. Trebuie să vezi mâncarea ca pe o modalitate de a-ți face corpul să funcționeze, trebuie să te hrănești, nu să te răsplătești cu mâncare pentru că viața e grea. Începe să-ți gătești mai mult feluri sănătoase. Gătitul poate fi terapeutic, privește mâncarea ca pe un scripete care te ajută să obții ceea ce vrei.
5. Totuși, nu renunța la preparatele favorite
În majoritatea timpului consumă mâncare sănătoasă, dar nu elimina în totalitate felurile care îți fac o deosebită placere, chiar dacă nu sunt cele mai dietetice opțiuni. Din când în când, poți trișa la masă. Altfel, se va instala senzația de frustrare și de plictiseală. Secretul e să mănânci cu moderație și din junk-food.
6. Obținerea corpului mult visat nu te va face sa te iubești mai mult decât o făceai înainte
E ușor să-ți imaginezi că a arăta într-un anumit fel sau a vedea o anume greutate pe cântar va schimba ceea ce simți față de tine însăți. Chiar și după ce slăbești, tot o să-ți găsești defecte. Așa că învață să-ți iubești corpul așa cum este și să te accepți.
Foto: Hepta