Cele mai bune destinații europene pentru cei care iubesc vinurile

Am fost o ciudățenie a pământului până acum vreo patru, cinci ani, când am descoperit cu adevărat plăcerea adevărată care se ascundea într-un pahar de vin. Un rosé italienesc pe care l-am încercat în combinație cu niște paste delicioase, după care suspin și-acum. A fost dragoste la prima înghițitură… sau nu știu cum se spune când dezvolți astfel de pasiuni. În fine, cert este că de-atunci îmi place la nebunie vinul și sper să testez cât mai multe sortimente (mai degrabă de alb și rosé, că cel roșu încă mai trebuie să ducă muncă de lămurire cu mine).

Recomandări prea multe nu am să vă dau și asta pentru că încă nu consider că sunt o expertă la acest capitol, dar, în schimb, am câteva propuneri de locuri perfecte pentru următoarea voastră escapadă. Nu de-alta, dar planurile mele de vacanță includ de fiecare dată și găsirea unui wine bar sau a unui mic restaurant de familie în care să beau un pahar de vin plin de savoare. Iar dacă și voi sunteți ca mine, e momentul să treceți pe bucket-list și următoarele destinații din Europa.

Alentejo, Portugalia

Nu e tocmai primul loc la care te gândești atunci când auzi despre Portugalia (până nu de curând, eu nici nu știam de el), dar se pare că regiunea Alentejo este raiul vinurilor portugheze. Au chiar și un festival dedicat, Festa da Vinha e do Vinho (Festivalul Viei și al Vinului), care are loc în fiecare an în zona Borba, în luna noiembrie, așa că, dacă îți programezi o vacanță aici, ai grijă să bifezi și acest eveniment… îmbătător.

Bordeaux, Franța

Sunt multe motive pentru care merită să vizitezi acest oraș, pe care mulți turiști îl plasează în topul celor mai faine destinații din Franța. Bordeaux a fost inclus în Patrimoniul UNESCO pentru frumusețea arhitecturii sale (centrul istoric pare desprins din basme), așa că, în primul rând, ar trebui să-ți faci o listă de obiective must-see: Place de la Bourse, Cathédrale Saint-André, Le Grand Théâtre sau Grosse Cloche (Big Clock). Apoi, ar fi gastronomia din Bordeaux, care întrece orice așteptare (musai de încercat delicioasele Cannelés, desertul lor tradițional cu vanilie și rom). Și nu în ultimul rând, Bordeaux e renumit în întreaga lume pentru vinurile sale (chiar este supranumit orașul vinului și are inclusiv un muzeu dedicat, La Cite du Vin).

Toscana, Italia

Aș putea garanta oricând pentru vinurile din Toscana, de fapt, aș putea garanta oricând pentru o vacanță de poveste aici. Deja îmi imaginez scenariul: o grădină cu multă verdeață dintr-un orășel medieval (Florența, Siena, Arezzo, Livorno, toate sunt un adevărat spectacol), o porție consistent de paste și un pahar (sau poate două) de vin de Chianti. Și se mai spune că perfecțiunea nu există…

Eger, Ungaria

E adevărat, nici vecinii noștri din Ungaria nu o duc rău la capitolul vinuri. Au inclusiv o rută numită Valea doamnei frumoase, o regiune unde vei găsi nu mai puțin de 200 de crame, cu vinuri pentru toate gusturile. Asta ca să nu mai spun că orașul Eger, aflat la mai puțin de două ore de mers cu mașina de Budapesta, este un loc absolut minunat, numai bun pentru o escapadă de două, trei zile.

Catalonia, Spania

Evident că nu aveam cum să nu ajungem și în Spania odată ce am pornit pe drumul vinurilor, mai ales dacă ne gândim la clima lor mediteraneeană, excelentă pentru dezvoltarea culturii de viță de vie. Iar regiunea Catalonia (cu minunatele Barcelona, Costa Brava și Girona de bifat neapărat) este fără doar și poate răsfățată din acest punct de vedere. Cel mai cunoscut sortiment din zonă rămâne Cava, un vin spumant asemănător cu șampania și prosecco.

Valea Ronului, Franța

Dacă vrei să pornești într-un tur al degustării de vinuri, Valea Ronului e locul cu care ai putea începe. Aici se cultivă un soi de struguri (Grenache) din care sunt obținute vinuri cu o savoare unică. În plus, pe lângă aceste licori magice, Valea Ronului te va cuceri cu peisajele sale spectaculoase și bucătăria excepțională.

Santorini, Grecia

Grecia se numără, la rândul ei, printre țările cu tradiție în producerea vinului, așa că nu putea lipsi de pe listă. În Santorini se află una dintre cele mai vechi podgorii din lume, vinul făcându-se aici încă din Antichitate. Grecii aveau inclusiv un zeu al vinului, pe Dionis (sau Bacchus, în mitologia romană), ceea ce mă face să cred că au știut dintotdeauna cum stă treaba cu această băutură și că vinurile grecești sunt un pariu sigur.

greece, santorini, panoramic view of the caldera sea area from a wine house near pirgos village

Foto: hepta.ro, Pixabay

Categorii Lifestyle