E suficient de aproape cu avionul, clima e ideală în orice lună a anului și ai, la distanță de doar câteva zeci de kilometri, plajă și munte. Gran Canaria a fost, cel puțin pentru mine, destinația perfectă pentru o perioadă în care, în România, zăpada mai acoperea încă astfaltul. Ce mi-a plăcut în insula spaniolă? Ei bine, să o luăm pe rând…
1. Spre deosebire de alte destinații exotice și calde vânate de toată lumea în sezonul rece, e la doar câteva ore de zbor (cu escală în Madrid). Apoi, aici e tărâmul primăverii eterne, și asta înseamnă că temperatura este mereu undeva între 15 și 25 de grade, iar copacii, indiferent când ajungi, îi vei găsi înfloriți.
2. Gran Canaria are niște peisaje montane absolut spectaculoase. La o oră și ceva de mers cu mașina de la aeroport, te poți caza într-un hotel în vârful muntelui unde ai o priveliște spectaculoasă. Cel mai important punct turistic aici – Roque Nublo, o rocă vulcanică veche de 4,5 milioane de ani, înaltă de 80 de metri (monument UNESCO), în Tejeda; poți ajunge la ea destul de repede pe o potecă de hiking, cu condiția să fii bine echipată cu încălțăminte comodă, o pălărie de soare și multă-multă apă. Un hotel aboslut superb – Parador Cruz de Tejeda (https://www.parador.es/en/paradores/parador-de-cruz-de-tejeda) Când cobori spre oraș, admiră și vederea asupra văii în Caldera de Los Marteles.
Cu mașina ajungi ușor dintr-o parte în alta a insulei, iar drumurile montane merită savurate pe îndelete. Oprește-te la câte un mirador (loc special pentru fotografii, de unde valea sau marea se văd în toată splendoarea), culege câteva fructe de cactus de pe drum (sunte delicioase, deși super greu de curățat) și neapărat pune pe listă El Balcón Pinar de Tamadaba, locul unde priveliștea asupra mării și stâncilor înșirate ca o coadă de dinozaur atrage mulți turiști în căutarea fotografiei perfecte.
3. Orășelele tradiționale atât de simpatice. Clar, trebuie să începi cu cele de la malul mării – iar Puerto Mogán e destinația favorită a miilor de turiși – este ca o Veneție în miniatură, cu canale, bărcuțe, case albe cochete și multe flori!
Agaete e următorul pe listă – cu multe patiserii în care poți mânca cele mai delicioase bienmesabe, un desert local. Lângă el, nu ratați o vizită la El Maipés Necropolis – un site arheologic super-interesant (deși ușor morbid, dacă te gândești la sutele de morminte săpate în lava vulcanică). Mai jos de Agaete, Puerto de Las Nieves este perfect pentru o masă de prânz cu specialități din pește.
Pe listă pune și Vegueta, un orășel cu o istorie veche din secolul 15, în care ce pasionați de istorie și catedrale vechi pot bifa pe listă Catedrala Santa Ana, Muzeul Artelor Sacre și Casa de Colón, dedicată vieții lui Cristofor Columb. Dar și Teror, orășelul cu o arhitectură colonială inedită.
4. Lucrările interesante ale naturii. Cum ar fi… Piscinas Naturales Del Agujero, locul unde apa formează piscine liniștite, chiar la mal de mare (ajutată un pic și de pilonii puși de mâna omului), și unde poți petrece o zi întreagă la soare și apă sărată. Minunat! Încearcă și Charcos Del Puertillo (Piscinas Naturales De Arucas), Agaete Piscina Natural.
Tot pe lista minunilor fabricate de natură am pus și extraordinara zonă Maspalomas, o întindere enormă de dune de nisip care te fac să crezi, pentru o secundă, că ești undeva în Sahara. Plajele sunt largi aici, valurile perfecte pentru surferi, iar barurile numai bune să-ți potolești setea cu un smoothie natural de fructe. Atenție, sunt zone în care nudismul este permis, așa că atenție dacă vrei să călătorești alături de copii. (http://www.grancanaria.com/turismo/en/beaches/maspalomas/)
5. Plajele incredibile. În Puerto Rico de Gran Canaria sunt unele dintre cele mai frumoase și mai late plaje, iar apusul suprins pe digul de lângă plajă e perfect de postat pe Instagram. De stat – Marina Bayview – https://en.marinagrancanaria.com. Dacă te țin forțele să mergi cam două ore dus, două întors prin soare, încearcă să ajungi la plaja Güigüí Beach, în partea de vest a insulei. Dar vederea asupra vulcanului Tejede și apa clară ca un cristal vor merita efortul.
Dacă stai în Las Palmas de Gran Camaria, Playa de las Alcaravaneras e cea mai la îndemână – faleza are o lungime de câțiva kilometri, vederea asupra mării este spectaculoasă iar restaurantele cu fructe de mare, scoici, papas arrugadas (cartofi mici, fierţi în coajă în apă sărată şi apoi copţi, serviţi cu sos de piper şi ulei de măsline), jamón iberico și pimientos de padrón (acei ardei mici și verzi copți și presărați din belșug cu sare de mare)… pe alese.
6. Las Palmas de Gran Canaria e un oraș tipic spaniol – cu multe străduțe mici pe care găsești o mulțime de magazine și restaurante de tapas, însă și aglomerație și traffic-jam cam ca în București la orele de maximă circulație. Faleza de care vă spuneam mai sus e ideală pentru plimbările de seară și masă, poți ajunge la orașul vechi (cu autobuzul câteva stații de pe faleză), unde găsești casa memorială Cristofor Columb și CAAM (Centro Átlantico de Artes Modernas – www.caam.net). Dar și Auditoriul Alfredo Kraus (https://www.auditorioteatrolaspalmasgc.es/), pentru concerte de muzică clasică sau chiar tradițională latino.
Foto: arhiva personală – Instagram @alinaaliman