O plimbare prin Rotterdam. Cu MINI Electric. 

Să fiu foarte exactă… pe noul MINI Electric l-am văzut și l-am admirat doar pe dinafară, fără să-l scot la o plimbare, la lansarea mondială a modelului, la Rotterdam. Orașul olandez l-am bătut însă la pas și mi-am notat conștiincioasă toate locurile pe care, odată cu apariția la vânzare a mașinii electrice (2020), le voi bifa încă o dată. Pentru că Rotterdam e un oraș super interesant, cu multe locuri simpatice de vizitat și cu o filozofie sustenabilă, perfect adaptată unui millenial la volanul unui MINI Electric. 

Ce poți vedea în Rotterdam în 24 de ore?

Ei bine, prima oprite trebuie să fie la celebrele case cubice (Kijk-Kubus) proiectate de arhitectul Piet Blom în 1977, destinate să optimizeze spațiul de locuit într-un oraș. Unele dintre ele sunt chiar locuite (sincer, pe mine una aproape că m-a luat amețeala în interior), una este transformată în muzeu. 

După un vertij ca la carte te poți opri pentru o cafea pe malul canalului Wijnhaven (și să admirați, încă o dată, arhitectura interesantă din oraș) – peste drum palatul Witte Huis, practic primul zgârie-nori din Europa, construit în 1890, cu 10 etaje. 

Următoarea oprire? Muzeul Maritim, construit în1874, cel mai vechi muzeu de acest tip din Olanda, în care se află unul dintre primele vase propulsate de abur.

După atâta turism și muzee se impune o pauză de prânz. Un loc minunat este Markthal (o piață, practic), cu zeci de standuri cu mâncare de toate felurile – de la indiană și italiană la baruri cu gin tonic și prăjituri balineze cu cocos. Uitați-vă cu atenție la tavanul pictat al imensei clădiri din sticlă: minunat! 

După-amiaza o poți petrece în Delfshaven, cea mai veche zonă din Rotterdam, care încă are clădiri vechi din secolul 17, perfect conservate. 

Un ultim popas? Pe podul Erasmus (vă recomand vederea de la apus, vara, când luminile nordice și arcurile curbate ale unuia dintre cele mai frumoase poduri din Olanda imaginează cadrul perfect pentru cea mai reușită fotografie de instagram. Vă șoptim doar atât: locuitorii din Rotterdam îi spun podului de Zwan (lebăda). Dacă mai ai timp, poți pune pe listă și Kunsthal (muzeul în care expozițiile sunt doar temporare, cu artiști diverși) și Muzeul de Artă Fotografică. 

De ce MINI Electric?

Ei bine, Rotterdamul este unul dintre orașele în care sustenabilitatea este extrem de prețuită. Nu e de mirare, așadar, că lansarea mondială a noului model MINI Electric a avut loc aici. În plus, MINI, prin programul Urban-X se implică în mod constant în susținerea start-up-urilor care propun aplicații și produse ce ne pot face viața viitoare mult mai eco-friendly și mai sustenabilă.

Ce trebuie să știm despre mașina care ne va fura inimile începând din 2020?

În primul rând, că e o britanică pur sânge – producția va începe în noiembrie 2019 la Oxford, iar MINI celebrează anul acesta 60 de ani de existență a mărcii. 

Apoi, că… arată chiar ca un MINI. E un model așteptat de mulți fani – arată ca un MINI, are toate lucrurile care ne plac la un MINI (forma, ușurința la condus, tehnologia) doar că e electric, și #ChargedWithPassion. 

Sp nu uităm că e foarte, foarte rapid – da, pedala de accelerație apăsată de tot la un model electric poate la fel de bine să-ți dea senzația unui kart gata să sară de pe pistă.( mai multe informații despre modele pe www.mini.com). Chiar dacă e extrem de silențioasă, conform legislației europene care a intrat în vigoare din 1 iulie, Cooper SE este echipat standard cu un sistem de avertizare acustică pentru pietoni.

Și, nu în ultimul rând, trebuie să menționăm că e o mașină fun to ride. Primul model electric al mărcii britanice oferă un motor de 184 de cai putere și o baterie cu autonomie de 235 de kilometri. “Intrăm într-o eră în care mașinile electrice vor deveni o alegere normală pentru clienții noștri,” au explicat reprezentanții companiei la lansarea mondială a MINI Electric. 

Foto: arhiva personală, hepta.ro

Categorii Lifestyle