Weekend în Transilvania

Care este locul vostru preferat din țară? Fără nicio ezitare, Transilvania este acel loc în care mă simt ca acasă, iar amintirile din copilărie sunt la tot pasul. Poate și pentru că în majoritatea vacanțelor de vară eram “expediată” cu bunica și verișorul meu la Alma Vii, un sat săsesc din apropiere de Mediaș. Acum, de fiecare dată când simt că am nevoie de un weekend de liniște sau pur și simplu să îmi amintesc de anii în care singura grijă era ce mâncăm bun și ce dealuri mai cutreierăm, pornesc spre Transilvania.

Satele săsești, situate în sud-estul Transilvaniei, cu case mari, colorate și porți uriașe, cu o atenție deosebită la detalii sunt așezate în jurul bisericilor fortificate. Peste 150 de fortărețe, în diverse stiluri arhitecturale, creionează satele-cetăți din această regiune. An de an, din ce în ce mai mulți turiști străini vin să descopere atmosfera locală și să se bucure de preparatele culinare tradiționale.

Viscri, Criț, Biertan (sit protejat din patrimoniul UNESCO), Saschiz, Buneşti, Cincşor, Cund sau Meşendorf sunt doar câteva din localitățile unde aș merge în fiecare weekend, locuri care oferă servicii extraordinare pentru o mini-vacanță la țară.

Ce este o biserică fortificată? În secolele XII-XIII au sosit în Transilvania primii coloniști sași care și-au construit sate mari cu străzi concentrate în jurul unei piețe centrale. Viața spirituală a comunității nu era deloc neglijată, aceștia ridicând biserici cu elemente gotice și influențe saxone și bavareze, încojurate de ziduri care aveau rolul de apărare. Bisericile fortificate transilvane păstrează povești de odinioară din viața satului, iar azi, formează o atracție turistică pentru vizitatori. “Cetățile țărăneşti” cuprind turnuri de clopotnită și ziduri înalte și groase conținând multiple elemente defensive precum creneluri, drum de strajă sau turnuri de apărare care puteau adăposti întreaga populație a satului. În plus, fortificațiile cuprindeau cămări care pe timp de pace erau folosite ca hambare.

Mai jos, locurile mele preferate unde revin, an de an, pentru încărcarea bateriilor după o săptămână aglomerată în București.

Casele de Oaspeți din Cincşor: una din cele mai frumoase și elegante locații din Transilvania. Cincşor este un sat mic din Transilvania situat la mijlocul drumului dintre Brașov și Sibiu. Casa țărănească, vechea școală și casa parohială, locurile care reprezentau sufletul comunității, sunt atent restaurate și formează împreună cu Biserica Fortificată un ansamblu istoric tipic pentru fostele sate săseşti. Biserica fortificată din Cincşor a fost pentru prima oară mentionată în 1421. După lucrări de restaurare, este deschisă pentru vizite, vernisaje de pictură sau alte evenimente culturale care susțin tinerii artiști atât la nivel local, cât și internațional. Vechea școală, o clădire cu influențe Art Nouveau realizată în 1910 de către un renumit arhitect local, este transformată în 4 camere amenajate cu mobilier tradițional, camera de zi-biblioteca, adică zona de relaxare, și restaurantul.

Fosta Parohie Evanghelică este cea mai veche clădire privată din Cincsor, construită probabil înainte de 1600, este recondiționată și oferă locuri de cazare, iar în grădină se organizează diverse evenimente. Recent, Ruxandra şi Gabriel de la Amuse Bouche au organizat acolo un weekend gastronomic cu chefi care reinterpretează rețetele bunicii punând accent pe sustenabilitate şi ingrediente simple, locale şi de sezon. Radu Dumitrescu (Voilà Bistro – Bucureşti), Ioan Bebeşelea (Syndicat Gourmet – Sibiu) şi Adrian Boscu, chef-ul locației, au folosit legume şi fructe din grădină, carne şi brânzeturi de la mici producători locali pentru a pune în lumină cele mai cunoscute preparate specifice zonei, într-o interpretare a vremurilor actuale.

Întregul complex este una dintre puținele inițiative de restaurare a patrimoniului săsesc din Transilvania luate în grijă de Carmen Schuster, fostă elevă a școlii din Cincşor, reîntoarsă pe meleagurile copilăriei după mulți ani petrecuți în Germania. Împreună cu soțul ei sunt mereu dornici să împărtășească celor care le trec pragul povești de odinioară și să le ofere condiții de cazare premium în cele 18 camere pe care le au în locațiile amintite mai sus.

Valea Verde: la 30 de kilometri de Sighișoara, dintre care ultimii 10 pe un drum forestier printre văi și dealuri, ajungem în satul Cund la Valea Verde, destinație gastronomică de top din România. Formată din mai multe case săsești restaurate cu multă atenție și bun-gust, locul este renumit atât pentru trufe, dar mai ales pentru preparatele culinare și evenimentele tematice adesea organizate aici. Proprietarii, cuplul german Jonas și Ulrike Schäfer, s-au îndrăgostit de Transilvania la începutul anilor 90, moment în care au decis să se stabilească în România și să readucă la viață un sat din inima Transilvaniei. Atracția principală este, cu siguranță, restaurantul unde se întâmplă cele mai “delicioase” povești culinare, majoritatea având ca ingredient principal trufele şi asociate cu cele mai renumite vinuri locale şi internaționale, sub atenta îndrumare a lui Jonas.

Zabola: la o oră de Brașov, în apropierea orașului Sf Gheorghe este una dintre cele mai  romantice destinații din România. Domeniul cu iz nobil, actuala reședință a contelui maghiar Mikes (care încă locuiește acolo), este cunoscut mai ales pentru camerele atent decorate cu elemente moderne şi elegante, dar şi pentru activitățile recreative: plimbare cu barca pe lac, drumeții prin pădure sau observatorul de urși.

Raven’s Nest: în inima verde a Apusenilor, la 85 km de Cluj-Napoca, ancorat la baza rezervației naturale Cascada Vânătarele Ponorului, stă Raven’s Nest, cea mai autentică trimitere către stilul de viață tradițional, un muzeu al satului în miniatură construit în vârf de munte. Cele 3 case din lemn, vechi de 100 de ani, restaurate cu atenție, te transpun într-un tărâm de basm. Decorate tradițional, cu detalii din folclorul românesc și materiale de construcții cât mai naturale, cele 11 camere au denumiri din basme.

Restaurantul “Vatra Zmeilor”, cuibul central, este un octogon făcut din bucăti de case vechi, cu un stâlp în mijloc, care susține tavanul și este decorat cu simboluri arhaice românești. Preparatele tradiționale sunt atent pregătite și inspirate din cartea de bucate a lui Radu Anton Roman. Terasa oferă o priveliște care îți taie respirația asupra Apusenilor, iar în timpul zilei, se pot face diverse trasee până la cascada Vânătarele Ponorului, Poarta Zmeilor și peștera Huda lui Papară.

Cross Country Farm: la doar câțiva kilometri de Sighișoara, în satul Prod – comuna Hoghilag, se află destinația perfectă pentru călărie. Proprietatea lui Mihnea Vîrgolici, unul dintre cei mai cunoscuți oameni din domeniul ecvestru din  România, este plasată în topul recomandărilor din Europa de ghidul Lonely Planet, iar concursul organizat de el, Transylvania Horse Show, atrage anual sute de participanți internaționali.  Weekendul petrecut aici a fost o adevărată experiență cu multe activități ecvestre și plimbări în natură.

A traveller lady,

Cristina Cuvineanu

Categorii Lifestyle