Zilele sunt mai scurte acum, întunericul se instalează mai devreme, iar vremea a început deja să se răcorească. Altfel spus, toamna este deja aici, iar noi plănuim să ne ocupăm cu multă seriozitate de titlurile noi ale acestui sezon.
R.J. Gadney, Alo? Albert Einstein la telefon, editura Humanitas
Adunând scrisori, fotografii şi tot felul de documente, R.J. Gadney a strâns informaţii preţioase pentru a contura un altfel de portret al omului din spatele mitului Albert Einstein. În ziua în care împlinește șaptezeci și cinci de ani, pe 14 martie 1954, Albert Einstein răspunde la telefon, în locuința sa din Princeton, New Jersey. De la celălalt capăt al firului, o liceeană de șaptesprezece ani, Mimi Beaufort, își cere scuze – „Probabil c-am greșit numărul“. „Nu, deloc, n-ați greșit numărul“, îi răspunde Einstein. Din acest schimb de replici ia naștere o minunată prietenie, care durează până la moartea omului de geniu, survenită după un an. Este doar una dintre prieteniile evocate de R.J. Gadney în romanul de față, în încercarea de a descoperi mai bine personalitatea lui Einstein.
Laurent Gounelle, Îţi promit libertatea, editura Trei
Cartea lui Laurent Gounelle ne propune o aventură cu totul inedită, în prim-planul căreia se află o femeie ce se confruntă cu nişte schimbări uriaşe. Imaginează-ți că într-o zi angajatorul te anunță că vrea să te dea afară. Apoi, seara, iubitul îți mărturisește că ar vrea să vă despărțiți. În ambele cazuri, ți se spune că de vină este… personalitatea ta. Dar dacă un prieten ți-ar povesti despre o grupare secretăm care deține o înțelepciune ancestrală, capabilă să-ți ofere o nouă personalitate, cu siguranță ai fi interesată să iei legătura cu unul dintre membrii ei, nu-i așa? Astfel i se întâmplă lui Sybille Shirdoon, eroina celui mai recent roman al lui Laurent Gounelle. După ce se confruntă cu eșecul, despărțirea și trădarea, Sybille face cunoștință cu misteriosul Oscar Firmin, care îi propune să se îmbarce în extraordinara călătorie a descoperirii de sine, ajutând-o să dea un nou sens vieții, să se apropie autentic de cei din jur și să-și găsească adevărata dragoste.
Steve Peters, Paradoxul Cimpanzeului, editura Publica
Volumul profesorului Steve Peters, doctor cu o experienţă de peste 20 de ani în domeniul psihiatriei clinice, care a lucrat cu numeroase vedete din sport şi nu numai, ne aduce o perspectivă inovatoare pentru viitorul tău şi planurile pe care le ai. Paradoxul Cimpanzeului este un program de management al minții foarte eficient, care te poate ajuta să devii o persoană mai fericită, mai încrezătoare, mai sănătoasă și cu mai mult succes. În această carte, Steve Peters îți explică disputa care are loc în mintea ta și apoi îți arată cum poți aplica această înțelegere în fiecare domeniu al vieții tale, astfel încât să îţi înţelegi emoţiile şi gândurile, să le gestionezi aşa cum trebuie pentru a-ţi îndeplini obiectivele şi a deveni persoana care vrei să fii.
Edward Snowden, Dosar permanent, editura Nemira
În 2013, la 29 de ani, Edward Snowden a șocat lumea întreagă când a rupt legătura cu sistemul american de informații și a dezvăluit că Guvernul SUA încerca, în secret, să colecteze datele din orice apel telefonic, mesaj sau e-mail. Miza era un sistem de supraveghere în masă fără precedent, care să poată accesa viața privată a oricărui om de pe planetă. Șase ani mai târziu, Snowden își spune povestea pentru prima dată și scrie despre cum a contribuit la construirea acelui sistem și ce l-a motivat să dezvăluie totul. De la copilăria idilică și până la misiunile clandestine pentru CIA sau NSA, Dosar permanent este extraordinara poveste a unui tânăr care a crescut odată cu mediul online, a devenit spion, apoi whistleblower și, în final, a ajuns conștiința internetului.
Karen Haller, Psihologia culorilor, editura Baroque Books
Karen Haller este o autoritate internaţională în domeniul psihologiei aplicate a culorilor, fiind specializată în coloristica de brand, de interior şi personală. După ce a studiat culorile vreme de peste douăzeci de ani, Karen susţine că acesta este un subiect extrem de generos şi de complex, cu efecte extraordinare în viaţa cotidiană, dar şi în sfera afacerilor. Povestea ei de dragoste cu culorile a început în copilărie, când, fiind pusă în faţa unui snop de creioane colorate, marea ei problemă a fost: «Ce culoare să folosesc mai întâi?» În esenţă, asta este întrebarea la care răspunde Karen şi în prezent, învățându-ne cum să alegem culorile, în funcţie de personalitatea şi de dorințele pe care le avem. N-ai vrea să devii mai încrezător în tine doar îmbrăcându-te cu un pulover galben? Pentru că fiecare culoare ascunde în sine o formă de energie emoțională.
Krystal Sutherland, O listă semidefinitivă a celor mai îngrozitoare coșmaruri, editura Storia Books
Krystal Sutherland ne propune O poveste amuzantă, despre doi outsideri care își înfruntă, rând pe rând, cele mai mai temeri legate de viață și dragoste. De când bunicul lui Esther Solar s-a întâlnit cu Moartea, toți cei din familia ei au fost blestemați să aibă o frică teribilă. Tatăl lui Esther suferă de agorafobie și nu a mai ieșit din pivniță de șase ani, fratele ei geamăn nu poate sta pe întuneric, iar pe mama lor o înspăimântă ghinionul. Membrii familie Solar sunt chinuiți de fricile lor și, după cum spune blestemul, le este dat să moară din cauza acestora. Esther încă nu știe care este cea mai mare frică a ei (și nici nu vrea să știe), o realizare la care ajunge evitând aproape orice. Însă oare până când îi va reuşi acest plan?
Foto: Ksenia Makagonova / Unsplash