Consumul de sucuri de fructe și de legume este o modalitate prin care aduci organismului un aport de nurienți, iar aceștia sunt mai ușor absorbiți, dar lichidele nu înlocuiesc consumul de fructe și de legume ca atare. Juicingul, cum mai este denumită dieta bazată pe lichide, este binevenită pentru cei cărora le este greu să consume fructe și legume ca atare, dar sunt anumite aspecte de care trebuie să ții cont dacă te gândești să apelezi la o astfel de modalitate de alimentație pentru slăbit sau pentru ”detoxifiere”.
În primul rand, chiar dacă băutul unui suc de legume sau de fructe pare inofensiv, trebuie să știi că un pahar de smoothie e bogat în calorii care se digeră mult mai repede din cauza lipsei fibrelor. Digestia mai rapidă cauzează o creștere bruscă a zahărului din sânge, ceea ce se traduce, în final, printr-un câștig în greutate sau chiar apariția diabetului de tip II, mai ales când e vorba de sucul de fructe.
Dacă sucurile sunt consumate moderat și nu ca pricipală modalitate de a include în dietă fructele și legumele, atunci pericolul nu mai e atât de mare.
Ai auzit de atâtea ori că juicingul îți curăță organismul de toxine. Fals. Organismul are propriul lui sistem de autocurățare cu ajutorul rinichilor, al ficatului și al intestinelor și nu există nicio dovadă conform căreia suc ar înlocui aceste funcții. Faptul că te simți mai ușor după această cură se datorează, probabil, faptului că scoți din alimentație alimentele procesate, nicidecum toxinelor eliminate prin juicing.
Poți slăbi în urma unei cure cu lichide, dar e vorba doar de eliminarea apei, nu a stratului adipos. Când revii la alimentația obișnuită, revin și kilogramele.
Oboseală, amețeli, greață, insomnii și dureri de cap – sunt câteva dintre efectele secundare ale curei de juicing.
Dacă totuși vrei să urmezi o cură cu lichide, trebuie să incluzi în alimentație și ceva mai consistent, pentru că ai nevoie de proteine și de grăsimi sănătoase pentru a susține această dietă un timp mai lung. Alege să mănânci pâine integrală și unt de arahide la micul dejun sau migdale și brânză de vaci la gustare. Și, în loc de fructe, alege sucurile de legume (proporția recomandată e de două porții de legume la una de fructe).
Apă sau lapte vegetal fără zahăr, afine, căpșune, frunze de kale, sfeclă roșie
Apă sau lapte vegetal cu: castravete, țelina apio, kale, spanac, pătrunjel, lămâie, ghimbir.
Foto: Hepta