Trebuie să recunoaștem că uneori ne dăm seama de la primele pagini dacă o carte este pe gustul nostru sau nu. Sunt și cărți a căror acțiune debutează greu, dar din momentul în care ne prinde, nu o mai putem lăsa din mână. Dar la fel de adevărat este și faptul că un final bun poate potența întreaga carte sau, dimpotrivă, o poate distruge. Vă prezentăm mai jos 5 cărți cu final neașteptat, care, dacă nu vă vor surprinde, cel puțin vă vor da de gândit.
Femeia ascunsă de E. G. Scott
Rebecca nu ştia că iubirea este posibilă până să-l întâlnească pe Paul, un bărbat însurat al cărui trecut e la fel de îndurerat ca al ei. Atraşi irezistibil unul de celălalt, cei doi sfârşesc prin a fi împreună, având sentimentul că sunt perechea perfectă. Dar, douăzeci de ani mai târziu, secretele sumbre care i-au făcut să se apropie ajung să le distrugă căsnicia. Femeia ascunsă, este o poveste pe două voci, confesiunile a doi soți, două versiuni ale aceluiași mariaj , un joc imprevizibil şi elegant de-a şoarecele şi pisica, o poveste tulburătoare despre infidelitate şi neîncredere, care te ţine în suspans până la surprinzătoarea răsturnare de situaţie din final, făcându-te să te întrebi cât de bine îţi cunoşti partenerul de viaţă.
O familie aproape normală de Mattias Edvardsson
O familie aproape normală de Mathias Edvardsson, construit pe trei voci narative, este un thriller alert și captivant, care vorbește despre situații-limită și provocările psihologice pe care acestea le presupun, precum și despre compromisurile pe care le facem pentru a împlini așteptările celor dragi. Romanul te face să pui la îndoială tot ceea ce știi despre cei mai apropiați de tine – familie, prieteni sau colegi. Cât de bine îi cunoști pe cei dragi? Sau pe cel mai bun prieten? În cine poți avea încredere? Edvardsson nu dă răspunsuri ușoare, mai mult pune la îndoială corectitudinea legilor care determină vinovăția sau inocența unei persoane suspectate de crimă.
În grădina căpcăunului de Leila Slimani
În grădina căpcăunului, scris de autoarea de origine marocană Leila Slimani, este un roman captivant, erotic și foarte îndrăzneț, mai ales dacă ne luăm după subiectul deloc comod abordat de scriitoare: dependența de sex la femei. Cartea, publicată la Editura Pandora M (parte a grupului editorial Trei) oferă o explorare a sexualității, a adicției şi a nevoii unei femei de a simți că trăieşte.
„Un roman șocant!”, „Niciun bărbat nu ar fi îndrăznit să scrie ce a scris ea!” – acestea au fost reacțiile față de romanul Leila Slimani, prima scriitoare care a câștigat premiul „La Mamounia” (echivalentul premiului Goncourt în Maroc) cu o carte care abordează un subiect atât de revoluționar pentru o autoare de origine marocană.
Adele şi Richard formează un cuplu parizian perfect. Tineri şi frumoşi, au cariere de succes şi vieți sociale împlinite. Ea este jurnalistă, el este medic şi au împreună un copil pe care, cel puțin aparent, şi l-au dorit foarte mult şi care le-a consolidat relația.
Privit de la distanță, mariajul lor pare fără cusur, însă dacă te apropii, fisurile care-l străbat devin vizibile, distorsionând imaginea şi făcându-te să te întrebi care este adevărul din spatele măştilor. Adele e plictisită de slujba şi de mariajul ei, fiind stăpânită de o nevoie insațiabilă de sex. Îşi face programul în funcție de aventurile ei extramaritale, ajungând târziu la serviciu şi mințindu-şi soțul, până când, într-o zi, cade într-o cursă pe care şi-a întins-o singură.
Acolo unde cântă racii” de Delia Owens
Despre romanul Acolo unde cântă racii de Delia Owens, publicat în România de Editura Pandora M, se poate spune că este cartea anului 2019 la nivel internațional. Stilul narațiunii și subiectul abordat, povestea de viață a autoarei, care și-a făcut spectaculosul debut în beletristică la 70 de ani și, nu în ultimul rând, faptul că este inspirat de o crimă reală au transformat Acolo unde cântă racii în romanul-vedetă al momentului. Bestseller New York Times douăzeci de săptămâni la rând, vândut în trei milioane de exemplare în doar un an de la apariție, Acolo unde cântă racii urmează să fie ecranizat după ce i-a captat atenția lui Reese Witherspoon. Nu ne mirăm, pentru că numele cărții se află în acest moment pe buzele tuturor.
Cartea spune povestea Kyei Clark, o fetiță care crește și se maturizează în mijlocul naturii, departe de oameni. Este totodată și o poveste de iubire emoționantă, dar include și elemente de crime. După uciderea unui tânăr, Kya este cea bănuită, pentru că este „altfel” decât toți ceilalți oameni. Când mai sunt doar câteva pagini până la final și crezi că ești lămurit cu toate firele epice ale cărții, autoarea le aruncă în cele din urmă într-o cu totul altă lumină care fac din această carte una deloc previzibilă, cu un farmec aparte.
Dragoste și ură, de Rhidian Brook
Dragoste și ură este o poveste captivantă despre iubire, trădare și răzbunare, într-o lume sfâșiată de război.
Acțiunea cărții are loc în Hamburg, 1946, când mii de oameni rămân captivi în ceea ce se numește acum Zona de ocupație britanică. Însărcinat să supravegheze reconstrucția orașului ruinat și denazificarea localnicilor, colonelul Lewis Morgan primește o vilă superbă pe malul fluviului Elba, unde se va muta împreună cu soția sa, Rachel, și fiul lor, Edmund. Contrar uzanțelor, colonelul Morgan nu-i obligă pe proprietarul vilei, Stefan Lubert, și pe fiica lui să plece, ci insistă să locuiască împreună. Fiecare personaj trebuie să se confrunte cu sine însuși pe măsură ce ostilitatea și durerea dau naștere la pasiuni nebănuite și trădări sfâşietoare.
Dragoste și ură este un roman cutremurător despre convingerile noastre cele mai puternice, despre dorințele noastre cele mai adânci și despre forța transformatoare a iertării, iar finalul cărții este unul care va îndemna mult timp la reflecție. Romanul Dragoste și ură a fost tradus în 23 de limbi și ecranizat de Fox Searchlight, cu Keira Knightley, Jason Clarke şi Alexander Skarsgård în rolurile principale.
TEXT DE CAMELIA CAVADIA