Multe lucrări de artă interesante, spații cool pe care le poți vedea în premieră, o astmosferă relaxată și un oraș simpatic, pregătit să te întâmpine cu cele mai frumoase străduțe și cu cea mai bună cafea, perfectă pentru o zi plină de cultură. Nu ratați, toamna aceasta, întâlnirea cu arta la a treia ediție a Bienalei de Artă din Timișoara Art Encounters 2019, între 20 septembrie – 26 octombrie.
1. Primul motiv: arta, evident.
Art Encounters 2019 – https://www.artencounters.ro/en/- înseamnă peste 60 de artiști, 22 de lucrări noi – special concepute în relație cu orașul Timișoara, proiecții de film, în parteneriat cu Teatrul Național Timișoara și cu Festivalul Ceau, Cinema!, artist talks, o școală curatorială de toamnă în parteneriat cu Centrul Cultural Clujean, o platformă de publicații independente, tururi ghidate și un program complex de mediere realizat împreună cu Asociația Culturală Contrasens. Pentru această ediție a Bienalei, abordarea curatoarelor, Maria Lind și Anca Rujoiu, se bazează pe convingerea că arta contemporană este o formă de cunoaștere care, împreună cu știința, politica, literatura și filosofia, ne ajută să înțelegem complexitatea vieții de azi.
Ce mi-a plăcut? Sculpturile realizate din fire de mohair de către artista Bella Rune (expuse la Muzeul Cornelius Miklosi); aleile ștanțate cu modelele florale (Into the woods) imaginate de artista Gunilla Klingberg – practic, un fel de graffitti pe invers, artista dorind să creeze artă luând ceva din spațiul public, neadăugând elemente; expoziția cu elemente de la Muzeul Consumatorului Comunist (extrem de interesantă selecția, de la sticle și ghiozdane la reviste și obiecte de uz casnic din epoca aceea) și structuri construite de către Céline Condorelli; proiectul realizat de Sandi Hilal & Alessandro Petti – Decolonizing Architecture Art Residency – o poveste despre spațiile refugiaților, de la site-uri bombardate la campuri; colajele cu textile peste lucrări pictate realizare de Malgorzata Mirga-Tas; proiectul Zephyr al unui grup din Cluj care trage atenția asupra calității aerului; fotografiile lui Trevor Paglen care surprind peisaje superbe în care, de fapt, ascunde de pământ, stau cablurile NSA.
2. Descoperă spațiile superbe din Timișoara
Anul acesta, instalațiile video, picturile, sculpturile și arta stradală se regăsesc în peste 30 de spații expoziționale, din care zece locații în spațiul public. Mi-a plăcut enorm lumina și căldura Muzeului de Transport Public Corneliu Miklosi (http://www.ratt.ro/muzeuCM.html), galeria Helios (acolo puteți vedea expoziția Anne Low – Dust bed), dar mi-a plăcut mult să descopăr și Bastionul Maria Therezia (un punct important pe harta bienalei – mai multe despre istoria lui, aici – https://en.wikipedia.org/wiki/Theresia_Bastion), muzeul Banatului și cocheta librărie Două Bufnițe, dar și superba clădire a fundației Art Encounters (la etaj cu un proiect interesant semnat Lia Perjovschi). Pe harta bienalei mai sunt, pentru cei care doresc să descopere Timișoara, Casa Tineretului, Facultatea de Arte și Design, Universitatea de Vest, Parcul Botanic, Gara de Nord, Facultatea de Arhitectură și Urbanism, City Business Center, Shopping City Mall, Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” și o serie de locaţii în aer liber din oraș, precum și în afara Timișoarei la Muzeul de presă „Sever Bocu” din Jimbolia și Muzeul Textilelor din Băiţa.
3. Evenimentele corelate bienalei
Mie una mi-a plăcut enorm filmul grupului Otolith – The Third Part of The Third Measure (neapărat căutați-l online, muzica este superbă!). Dar între 20 septembrie și 26 octyombrie puteți să asistați la cursuri de introducere în arta contemporană, să vă înscrieți pentru tururile de arhitectură, să mergeți să descoperiți legătura între artă și ecologie sau să vă înscrieți la tururile ghidate conduse de curatoare și de artiști prin oraș.
4. Timișoara, orașul.
Începeți plimbarea din Piața Unirii și admirați casele superbe colorate. Apoi vă recomand să vă pierdeți pe străduțe în drumul spre Opera Națională – o mulțime de magazine și cafenele mici vă așteaptă, și aveți supriza să descoperiți și câteva opere de artă presărate pe parcurs. Atunci când vreți să faceți o pauză de cafea, sigur vă recomand Ovride Coffee (FB – https://www.facebook.com/ovridecoffee/). Pentru masă – Suppa Bar (https://www.facebook.com/suppa.bar/) & Garage Cafe (https://www.facebook.com/GarageCafeTM/) pentru cei care sunt pe fugă, Vinto (https://www.facebook.com/VintoWineBar/) și Musiu (https://www.facebook.com/lamusiu/) pentru o masă mai lungă și Cuib darte sau Bibliotheka pentru un after drink.
Foto: arhiva personală