Top 5 cărți despre comunicarea în cuplu și în viața de zi cu zi

Comunicarea. Știm că este unul dintre cele mai importante și, totodată delicate aspecte atunci când interacționăm cu alții, fie că este vorba de zona profesională sau de viața personală. Lipsa ei, mesajele transmise sau recepționate eronat, modalitatea de a comunica, de la informații banale până la emoții puternice, toate ne pot afecta atât la nivel individual, cât și relația în sine. Cum putem obține o exprimare echilibrată, mai ales atunci când dorim să comunicăm despre lucruri mai puțin confortabile, ce este aservitatea și cum să învățăm să spunem „nu” fără a ne simți vinovați, cum putem asculta, nu doar auzi, ce ne transmit ceilalți, iată cele mai importante idei pe care le putem învăța din top 5 cărți despre comunicarea în cuplu și în viața de zi cu zi.

  1. Spun asta doar pentru că te iubesc. În ce fel modul în care vorbim poate să clădească sau să distrugă relațiile de familie, Deborah Tannen

              Deborah Tannen este profesoară de lingvistică la Georgetown University și a publicat numeroase articole și cărți despre comunicare interpersonală, lingvistică și analiza conversației. În cartea „Spun asta doar pentru că te iubesc” explorează modul în care, prin dialog, ne creăm și ne modelăm relațiile, ne simțim aliați sau, dimpotrivă, suntem răniți. Ea explică mecanismele care se află în spatele discuțiilor cotidiene. În centrul atenției sunt aduse diferite tipuri de conversații care au loc în familie — în special între membrii adulți. Bazandu-se pe analiza conversației, Tannen ne arată cât de important este să diferențiem mesajul cuvintelor rostite de metamesaje, acele semnificații emoționale puternice ce vin din istoria relațiilor noastre și din modul în care lucrurile sunt spuse. Ajutându-ne să înțelegem și să redefinim discuțiile din familie, Deborah Tannen ne oferă și instrumentele necesare pentru a ne îmbunătăți relațiile cu ceilalți membri ai familiei.

  1. Cum să asculți și să te faci ascultat, Alain Braconnier

O perspectivă interesantă despre cât de importantă este ascultarea în procesul comunicării vine de la Alain Braconnier, psihiatru, psihanalist francez şi consultant la Spitalul Universitar „Pitié-Salpêtrière” din Paris. El pornește de la întrebarea „Mă asculți, mă mai auzi?” care se ivește în nenumărate situații personale, familiale sau sociale. Deși suntem mari consumatori de informații și comunicare virtuală, tot mai des simțim că nu suntem ascultați, că nu suntem luați în seamă. În această carte, celebrul psihoterapeut francez Alain Braconnier pleacă de la o serie de exemple ce țin de educarea copiilor, de viața de cuplu sau de întâlnirile profesionale, pentru a ne arăta cum putem să învățăm să-i ascultăm pe ceilalți, dar și cum să ne găsim îndrăzneala și atitudinea potrivite pentru a ne face auziți. Cititorul se va putea iniția mai întâi în arta tăcerii receptive și atente, după care va afla cum să vorbească într-un mod asertiv și captivant, dar și cum să suscite empatia celuilalt și să găsească vorbele juste și clare, care pot să îl “atingă” pe conlocutor.

  1. Nu o lua personal! Cum să gestionezi ofensele într-un mod echilibrat, Bärbel Wardetzki

Ofensele, jignirile, reproșurile, criticile. Foarte multe astfel de remarci își fac loc frecvent în comunicarea uzuală, fie într-o formă directă, fie indirectă – mascate în glume. Cum le gestionăm și cum nu le lăsăm să ne afecteze explică Bärbel Wardetzki, psihoterapeut și supervizor în München, specializată în tratarea tulburărilor de alimentație și a adicțiilor. Ea a scris, de asemenea, cărți de succes dedicate narcisismului în cuplu și la locul de muncă.

În cartea „Nu o lua personal!” ilustrează o astfel de situație printr-un exemplu elecvent. „Ce simțiți dacă eu vă spun acum «negrotei»?”, a fost întrebat într-un interviu Morgan Freeman. „Nimic”, i-a răspuns el ziaristei germane. „De ce nimic?”, a insistat jurnalista. „Pentru că nu mă simt vizat”, a replicat celebrul actor american. Acesta este doar unul dintre numeroasele exemple oferite pentru a arăta cum putem face față unor situații de acest fel și cum să învățăm strategii de gestionare a ofenselor într-un mod lipsit de ranchiună, sentimente lezate și certuri păguboase. Ea pune accent pe conștientizarea„punctelor vulnerabile” și pe un mecanism sănătos de apărare în fața insultelor, insinuărilor sau gesturilor ofensatoare – de la șeful disprețuitor sau de la remarcile răutăcioase aruncate de un trecător, până la partenerul care vă ignoră gesturile de afecțiune.

  1. Asertivitatea. Cum să rămâi ferm indiferent de situație, Conrad & Suzanne Potts

Cui nu i-a fost foarte greu să spună „nu” sau „nu pot” șefului tău când cere imposibilul? Sau prietenilor? Sau membrilor familiei? În ce fel ne impunem acasă, în fața partenerului sau a copiilor rebeli? Cum să cerem atenția cuvenită din partea medicului sau vânzătorului care ne ignoră? Asertivitatea înseamnă să învățăm să ne cerem drepturile într-un mod lipsit de agresivitate. Să arătăm că putem să-l ascultăm pe celălalt și să-i înțelegem punctul de vedere. Dar și cum să transmitem, prin limbajul corporal, fermitate și încredere de sine. Pornind de la scenarii concrete, de la serviciu sau din viața familială și socială, autorii oferă acele instrumente prin care vom putea să ne luăm viața în mâini, păstrând totodată o relație armonioasă cu cei din jur.

Conrad și Suzanne Potts, cofondatori ai companiei engleze de consultanță TeamSkills, sunt instructori de management și consilieri de dezvoltare personală cu peste 25 de ani de experiență.

  1. Manualul abilităţilor sociale superioare, Henrik Fexeus

O carte cât se poate de actuală, analizând contextul relațiilor interpesonală în epoca dominată de interacțiunile virtuale pe rețele de socializare, „Manualul abilităților sociale superioare” este perfect pentru a înțelege ce înseamnă comunicare astăzi.

În ciuda sutelor de prieteni din mediul online, conversaţia față în față începe să se rezume la un nivel superficial sau poate chiar se poticneşte. Şi de aici un sentiment de însingurare şi stinghereală, de lipsă de sens şi, în final, de neîncredere în ceilalţi. Pare-se că abilităţile noastre sociale, ale tuturor, se află în declin şi, paradoxal, relaţiile interumane apropiate sunt tocmai ingredientul magic al fericirii. Însă balanţa se poate înclina spre polul pozitiv, atunci când ne însuşim metodele potrivite de a face faţă provocărilor de acest tip. Henrik Fexeus ne împărtăşeşte unele dintre cele mai rafinate tehnici ale sale de comunicare verbală şi nonverbală, bazate pe teorii validate ştiinţific. Iar o bună fineţe socială poate deschide uşi ce înainte păreau definitiv zăvorâte, fie în plan personal, fie în plan profesional. Henrik Fexeus este specialist în psihologie, tehnici de comunicare și limbajul corpului (plasat pe locul 2 în topul Global Guru), NLP şi hipnoză. Organizează şi susţine conferinţe pe tema tehnicilor de manipulare şi influenţă psihologică în mass-media și publicitate. De acelaşi autor, la Editura Trei a apărut bestsellerul „Arta de a citi gândurile”.

Text de Camelia Cavadia

Categorii Lifestyle