7 greșeli pe care le faci la sală, explicate de specialiști

antrenament sala

Dacă mergi la sală, faci frecvent mișcare, dar nu reușești să ajungi la forma dorită, ori te simți rău după antrenament, este foarte posibil să faci cel puțin una din următoarele șapte greșeli. Antrenorii de la Bodyshape explică cel mai des întâlnite greșeli pe care le fac cei care merg pe cont propriu la sală și nu au suportul unui antrenor personal.

Mulți dintre cei care merg la sală pe cont propriu fac o serie de greșeli, aparent inofensive. Rezultatul? Nu doar că nu obțin efectele dorite asupra siluetei, dar e posibil să se simtă și rău după antrenament. Trecem în revistă doar șapte greșeli des întâlnite.

  1. Nu te hidratezi suficient

O hidratare suficientă reglează temperatura corpului și ritmul inimii. Într-o oră de exerciții poți pierde mai mult de un litru de apă, în funcție de intensitatea antrenamentului și temperatura aerului din sală. Prin transpirație, organismul are tendința de a se răci, iar, fără apă suficientă, ai putea foarte ușor să te deshidratezi, să pierzi din energie sau să ai întinderi musculare. Este recomandat să bei apă cu 30 de minute înainte de antrenament, în timpul antrenamentului, dar și după antrenament. Cu cât exercițiile sunt mai intense, cu atât vei avea nevoie de mai multe lichide.

  1. Nu mânânci înainte și după antrenament

Este important să îți menții metabolismul într-o activitate permanentă, opferindu-i mese regulate, în cantități mici. Înainte de antrenament, consumăi proteine, dar și carbohidrați cu ardere lentă, precum cartofii sau orezul. Mănâncă cu doua ore înainte de antrenament. Dacă te antrenezi la prima oră a dimineții, bea măcar 2-3 pahare de apă sau un shake proteic înainte. După antrenament, energizează-te rapid! La 30 de minute după antrenament corpul simte nevoia să consume carbohidrați și proteine pentru a alimenta creșterea mușchilor. Ia o gustare și, apoi, în decurs de o oră sau două, o masă copioasă.

  1. Nu te antrenezi cu greutăți

Pe masură ce îmbătrânim, pierdem din masa musculară și este indicat să compensăm cu antrenamente cu greutăți, măcar de 2-3 ori pe săptămână, vizând toate grupele musculare majore. În plus, ti se accelează metabolismul și vei arde mai multe calorii chiar și după antrenament. Apoi, vei avea un corp mai fit, mai tonifiat, cu mai mulți mușchi decât grăsime, scăzând riscul de apariție a bolilor cardiovasculare.

  1. Nu îți diversifici antrenamentele

Corpul se obișnuiește rapid cu modul în care faci sport și, de aceea, vei observa că nu mai faci progrese. E nevoie să schimbi regulat programul de fitness. Când te antrenezi cu greutăți, încearcă să adaugi la numărul de repetări. Pentru antrenamentele cardio, crește treptat durata și intensitatea. De aceea este bine să ai un antrenor personal ori să urmezi ore de grup cum avem la Bodyshape, pentru că specialistul va știi cum să adapteze situația în cazul tău.

  1. Nu faci streching după antrenament

Stretching-ul îmbunătățeste flexibilitatea și circulația, poate ajuta la prevenirea accidentărilor și ajută la ameliorarea stresului.

  1. Nu consumi destule proteine

Proteinele sunt parte integrantă a mușchilor și cele care alimentează recuperarea acestora după antrenament. Atunci când te antrenezi, mușchii se descompun, iar reconstrucția lor are loc in etapa de recuperare, motiv pentru care proteinele sunt esențiale dupa un antrenament. Este important să îți iei proteinele dintr-o varietate de produse vegetale și animale, însă și suplimentele cu proteine sub formă de pudră sunt o idee bună pentru o soluții rapide. Adaugă proteine într-un smoothie sănătos.

  1. Nu dormi suficient 

Pentru refacerea completă a fibrelor musculare, și pentru a-ți recâștiga forța și energia, trebuie să îi permiți corpului tău să se odihnească. Fă cel puțin o zi pauză pe săptămânp și dormi suficient noaptea”, spune Flavius Ursachi, HeadCoach la Bodyshape Transformation Center.

Foto: Hepta

Categorii Lifestyle