Se spune că o imagine face cât 1000 de cuvinte. În cazul lor, e vorba despre o imagine ilustrată. Își reprezintă lumea interioară și pe cea exterioară prin desen. Am stat de vorbă cu cinci ilustratoare românce despre cum și-au descoperit pasiunea, despre amprenta personală și colaborările de suflet.
vazelina.ro
“Stilul meu e cameleonic, ironic, comic, critic, coroziv, haotic, multi-polar“
Bunicul, care a fost inginer tehnic de bord nave, mi-a dezvăluit tainele prelucrării grafice a realității. (Râde.) De atunci am ales să traduc viața în imagini.
Inspirația depinde de subiectul proiectului sau de dificultățile pe care le implică rezolvarea sa. Uneori greșelile, alteori tehnica pe care o abordez/aprofundez pot conduce la soluții neașteptate. Documentarea e o șansă de experimentare pe marginea subiectului. Ca ultimă resursă, dacă nu am vreo idee, arunc un ochi prin arhivă sau peste gard, la munca altor artiști/ilustratori care-mi plac.
Probabil că s-au acumulat câteva. Cel mai enervant pas din întreg procesul de lucru e depistarea tehnicii care se potrivește cu subiectul. În timpul schițării variantelor voi trece de la acuarelă la peniță, la tableta wacom sau la colaj. E mai ușor atunci când ai un anumit stil, nu trebuie să treci prin cursa de sărituri garduri-tehnice.
Cele care sunt slab plătite raportat la volumul de muncă, cele în care clientul întârzie cu materialele și din criză de timp aruncă responsabilitatea calității produsului final în cârca executantului… Până la urmă, nu știu dacă greutatea absolută a fost atinsă. Dacă înveți ceva din fiecare colaborare eșuată, diminuezi șansele unui eșec epic viitor.
Prietenii-mi spun că desenez prea mulți moșnegi, că ar trebui să o las mai moale cu bătrânele și cu vârsta a treia, că degeaba mă grăbesc…
Munca împreună cu oamenii de la atelierul de serigrafie primitiv print (primitivprint.com).
În câteva cuvinte: cameleonic, ironic, comic, critic, coroziv, haotic, multi-polar.
Foto: arhiva personală