Deși nu este spațiul meu de lucru exclusiv, mă bucur de fiecare secundă petrecută în biroul meu de acasă, pentru că acesta este spațiul în care mă pot deconecta de agitația din restul casei, în care pot savura o lectură bună sau îmi pot stabili, în liniște, planurile.
Confortul este esențial în amenajarea oricărui birou, dar, atunci când lucrezi de acasă, beneficiul este că poți să alegi tu produsele care îți oferă maximum de confort și eficiență. Pe de altă parte, însă, atunci când spațiul de lucru este prea confortabil sau nu e suficient de izolat de restul casei, acest lucru te va împiedica să duci lucrurile la bun sfârșit. Asigură-te, așadar, că îți delimitezi spațiul de lucru de orice activitate sau sunete din restul casei, care ar putea interfera cu activitatea ta.
Înainte de a începe amenajarea acestui spațiu, stabilește care sunt nevoile tale de lucru, ce fel de activitate vei desfășura în acest spațiu, ce tipuri de echipamente îți sunt necesare, ce obiecte va trebui să depozitezi aici și dacă vei fi nevoit să intri în videoconferințe.
După ce ai identificat răspunsurile la aceste întrebări, alege locul potrivit pentru spațiul de lucru. O cameră de oaspeți pe care nu ai folosit-o de prea multe ori sau orice alt spațiu pe care nu l-ai utilizat foarte mult pot fi alegerile potrivite pentru biroul de acasă. Asigură-te că ceilalți membri ai familiei nu vor folosi spațiul tău de lucru ca zonă de trecere între alte încăperi ale casei.
Ai găsit spațiul potrivit? Perfect! Iată, acum, câteva aspecte pe care trebuie să le mai ai în vedere în procesul de amenajare a biroului tău.
Asigură-te că spațiul tău de lucru de acasă îți reflectă personalitatea și că te vei simți bine petrecând timpul aici. Integrează în decorul acestei camere câteva dintre obiectele tale preferate sau fotografii cu membrii familiei sau cu prietenii, astfel încât să te poți bucura de ele în scurtele pauze de destindere. Parcă și cele mai enervante task-uri sunt mai ușor de îndeplinit când îi ai aproape pe cei dragi, nu-i așa? În plus, toate acestea te vor ajuta să te identifici cu spațiul și, astfel, să te focusezi mai bine pe ceea ce ai de făcut în activitatea ta curentă de lucru.
Profită cât mai mult de lumina naturală! Mai ales dacă lucrezi mai mult cu hârtia și creionul decât cu tableta și laptop-ul, iar funcționalitatea este, de multe ori, mai importantă decât aspectul. O lumină slabă în spațiul de lucru poate avea efecte negative atât asupra stării tale de spirit, cât și asupra sănătății. La polul opus, este posibil să te numeri printre cei a căror activitate impune utilizarea excesivă a unor gadget-uri precum tablete sau telefoane mobile, iar lumina naturală poate incomoda dacă nu este combinată corect cu lumina artificială. Așadar, este de preferat ca lumina artificială să acopere o suprafață cât mai mare din cameră, fără să apară spații cu lumină prea intensă sau, din contră, prea slabă. În completare, poți, spre exemplu, să combini un corp de iluminat care să ofere o lumină generală cu una sau mai multe lămpi care oferă o iluminare controlată.
Un birou sau doar o masă de laptop, modern sau vintage, cu spații de depozitare sau fără… acestea sunt doar câteva dintre aspectele care pot face diferența atunci când vine vorba de productivitatea ta în activitatea zilnică de lucru. Poate mai mult decât oricare dintre piesele de mobilier, biroul trebuie să fie ales în concordanță cu felul tău de-a fi. Spre exemplu, dacă știi că nu obișnuiești să păstrezi ordinea pe birou atunci când lucrezi sau că trebuie să ai la îndemână multe instrumente de lucru, este indicat să alegi un birou cu o suprafață mai mare de expunere. Pe lângă suprafața de lucru, trebuie să ții cont și de confortul personal. Alege un birou cu o înălțime suficient de mare astfel încât să poți ține picioarele sub birou într-o poziție comodă.
Fie că lucrăm de acasă sau de la birou, inevitabil petrecem ore bune stând pe scaun, în fața calculatorului. De aceea, e foarte important ca scaunul pe care îl alegem să fie ergonomic. Te asigur că e o investiție pe care te vei felicita că ai făcut-o, mulți ani de acum înainte. Vestea bună este că marii producători de scaune de birou au studiat intens biomecanica corpului uman pentru a-ți face viața mai ușoară atunci când petreci mult timp în fața calculatorului. În completare, alege și un mouse care să se muleze pe mâna ta și vei vedea cum aceste detalii îți vor îmbunătăți experiența de lucru. Nu uita să alegi scaunul în culoarea care se potrivește cel mai bine cu mobilierul și decorațiunile din cameră.
Indiferent de cum vei alege să-ți organizezi și să-ți mobilezi spațiul de lucru de acasă, sper ca sugestiile de mai sus să te ajute să te regăsești în acest spațiu și că te simți bine și confortabil în timp ce-ți desfășori activitatea curentă de lucru.
Text de Diana Calfa. Foto: www.flos.com, www.emmegiseating, www.selva.com, www.cassina.com, www.maisonsdumonde.com.