A distrus social-media toată distracția de la petreceri?

social media

Tot ceea vedem, ce simțim, ce trăim, ce ne dorim e consemnat pe social media. Scurt reality-check: cât de multe poze faci la o petrecere? Dar la o nuntă? E nepoliticos să postezi Stories de la o nuntă? Sau e nepoliticos să rogi invitații să nu-și folosească telefoanele la o nuntă? E nepoliticos dacă nu postezi nimic de la o petrecere? E în regula să ne întrebăm aceste lucru ? Dacă cineva ar posta o fotografie cu voi, de la o petrecere, după ce ați băut câteva pahare în plus? E în regulă să rogi pe acel cineva să șteargă poza? Dar dacă tu ai posta o poză sau un video cu un prieten, la o petercere, în care e vizibil faptul că acesta a consumat mult alocool – trebuie să ceri voie înainte s-o publici? Dacî nu ar exista toate aceste apucături pe social media, nu ar exista nici atâtea întrebări. Deci, cel mai bine să să nu faci poze în astfel de momente. Smartphone-urile și aplicațiile care vin odată cu ele ne afecetază fiecare aspect al vieții.

Acum există două vieți: cea reală și cea virtuală, pe care le trăim în paralel. Și, câteodată, viața virtuală mușcă o bucată consistentă din cea reală. Spre exemplu, gândiți-vă la cea mai recentă petrecere la care ați fost invitat (eveniment, aniversare, nunta, botez etc). La fiecare eveniment avem parte de inevitabilul panou de fotografii și de cabina foto, unde majoritatea se fotografiază și își postează rezultatul pe canalele de social media. Ba, mai mult, acum nu mai sunt suficiente doar aceste elemente – întregul spațiu trebuie să fie ”instagramabil” și cât mai mulți oameni să se fotografieze și să posteze imaginile.

social media

Înainte sa existe internetul și social media, ne limitam la lumea în care trăiam, povestește un organizator de evenimente. După ce au apărut acestea, ni s-au dezvoltat creativitatea și ambiția dar, în același timp, au luat naștere dorințele pentru lucrurile pe care nu le avem și de care, de fapt, nici nu avem nevoie, pentru a fi fericiți. Acum, se cheltuiesc bugete imense pentru a crea decoruri aspiraționale, care îți oferă o poză cu multe Like-uri pe Instagram.

Oameni de toate vârstele populează rețelele sociale, dar milenialii sunt generația care dictează regulile nescrise de bună funcționare a acestora. Și sunt unele reguli de bun-simț, cum ar fi cea conform căreia, dacă începi să urmărești pe cineva pe Instagram, poate n-ar trebui sî-i dai și Like la ultimele 40 de fotografii postate. Nu de alta, dar e ciudat.

De asemenea, există acum presiunea de a crea sau de a lua parte la evenimente care dau bine în lumea plină de glamour a influencerilor, dar care trebuie să aibă și substanță, prezență, interacțiuni și conexiuni fără ajutorul device-urilor, iar când aceste două lumi nu se întâlnesc, atunci iau naștere confuzia și anxietatea. Dacă te uiți în jur la un eveniment, vei vedea cel puțin câte un exemplu dintre următoarele: cineva scroleaza avid pe ecranul telefonului, iar altcineva își caută asiduu unghiul perfect pentru un selfie sau filmează pentru un Story. Și atunci, când ne mai distrăm? Când mai socializăm face-to-face, fără ajutotul telefoanelor? Ne chinuim să organizăm evenimentele perfect instagramabile, dar ne supărăm că toată lumea stă pe telefon în loc să se distreze. Există o categorie mare de oameni care trăiește din ceea ce postează online. Totusi, unii dintre ei așteaptă ca evenimentul să ia sfârsit ca să posteze poze și video-uri și savurează evenimentul ca atare (asta în cazul în care nu există un contract care să prevadă altceva).

Un expert în etichetă afirmă că aceasta este atitudinea corectă. E nepoliticos să stai permanent cu ochii în telefon când ești într-o adunare, chiar dacă acesta este jobul tău. Gazda s-a chinuit să organizeze un eveniment, așa că măcar apreciază efortul.

În ceea ce privește noua tendință de la nunți – și anume aceea prin care mirii își roagă invitații să nu-și folosească telefoanele în timpul nunții – expertul în etichetă subliniază că e dreptul fiecărei gazde să traseze regulile pe care le preferă. Totuși, gazdele nu trebuie să apeleze la măsuri extreme, cum ar fi blocarea totală a semnalului telefoanelor prin tehnologii speciale, folosite mai ales la spectacole, pentru protejarea proprietății intelectuale.

În urmă cu aproximativ 20 ani, când încă nu existau smartphone-urile, lumea nu avea nicio problemă să se dea în stambă la petreceri, iar celebritățile își făceau de cap în spatele ușilor închise, unde paparazzi nu aveau acces. În ziua de azi, sunt norocoși dacă pot lua masa în liniște la un restaurant, nici vorbă de ieșit în club sau de luat parte la un eveniment privat fără să fie filmate pe ascuns, iar imaginile cu ele să circule imediat pe internet.

Milenialii și reprezentanții Generației Z beau mai puțin decât predecesorii lor, pentru că nimeni nu vrea să se vadă a doua zi după o petrecere dansând frenetic pe mese, într-un story postat de vreun amic pe la 3 noaptea, în toiul petrecerii.

Dacă social media le-a distrus distracția celebrităților, nu trebuie să ni se întâmple și nouă același lucru. Nu e vorba doar de a lasa telefonul la o parte și de a cere permisiunea de a face fotografii, ci e vorba despre conștientizarea anumitor momente, de a fi prezenți mai ales cu mintea, fie că documentăm momentul bine sau nu. Anumite experiențe ni se întipăresc în minte 100% pentru că suntem implicați în moment în totalitate. E vorba despre echilibru. Fă o fotografie, posteaz-o și apoi pune telefonul deoparte.

Photo by Gian Cescon on Unsplash

Photo by Laura Chouette on Unsplash

Categorii Lifestyle