La nivel global, reciclarea este un fenomen încă insuficient dezvoltat, însă veste bună este că lucrurile se mişcă în direcţia potrivită. Suedia tocmai a inaugurat primul mall din lume în care se vând exclusiv produse reparate sau reciclate.
ReTuna Återbruksgalleria este un centru comercial localizat în oraşul Eskilstuna din Suedia, şi, spre deosebire de mall-urile obişnuite, comercializează numai lucruri care au fost reparate sau care au fost create în urmă procesului de reciclare a unui obiect mai vechi. În aceeaşi clădire se află şi un centru de colectare, astfel încât vizitatorii mall-ului pot lăsa obiectele de care nu mai au nevoie în drum spre o sesiune de shopping.
Obiectele lăsate la centrul de colectare sunt sortate şi apoi, fie reciclate, fie reparate şi apoi puse spre revânzare.
Produsele pot cădea în una dintre cele 14 categorii, printre care se numără: mobilier, computere, echipament audio, haine, jucării, biciclete, unelte pentru grădinărit, sau unelte de construcţii.
Centrul include de asemenea o cafenea şi un restaurant, ambele cu produse organice, dar şi o expoziţie şi un workshop pentru studiatul reciclării.
Centrul comercial ReTuna nu numai că a reuşit să uşureze eforurile minicipalitatii de a scăpa de bunurile nedorite ale oamenilor, transformându-le în schimb în ceva ce ar putea dori alţi oameni să folosească, ci a şi creat 50 de noi locuri de muncă în domeniul retail şi cel al reparaţiilor.
„Ideea noastră este că un client va veni aici şi va lăsa, de exemplu, o piesă de mobilier şi nişte haine care nu mai sunt pe placul său, sau pe care nu le mai foloseşte”, explică Anna Bergström, managerul centrului comercial. „Apoi, dă o tură prin mall. Poate găseşte o nouă jachetă şi o nouă ramă care va face fotografia lui favorită să arate unic şi elegant. Apoi, poate să mănânce un prânz organic în restaurantul nostru pentru a prinde puteri noi, iar apoi poate că va mai face un tur şi va găsi flori de pus în grădină şi o nouă veioză pentru sufragerie. Ideea este ca atunci când cineva pleacă de aici, să simtă nu doar că a făcut cumpărături, ci că a făcut ceva ceva bun pentru mediu.”
Foto: ReTuna