Accesoriul-fetiș al sezonului: 8 stiluri de coliere choker și cum le porți

4736223802_2_5_1

Există modele de bijuterii care nu se vor demoda vreodată – şiragurile de perle sau inelele simple cu diamant, de pildă – însă sezon după sezon se nasc trenduri noi, care prind mai mult sau mai puţin în rândul publicului.

Acum câteva sezoane, chokerele au luat amploare – le ştii, sunt colierele la baza gâtului, care au mai avut un moment de intensă popularitate în anii ’90.

Istoria colierului choker datează de multe mii de ani, începând cu primele civilizaţii ale lumii, (Imperiul Sumerian în Mesopotamia, şi Egiptul Antic). Femeile obişnuiau să poarte bijuterii pe părţile corpului care aveau nevoie de protecţie: gât, cap, braţe şi glezne. Se credea că pe lângă protecţie, aceste bijuterii ofereau şi puteri speciale.

Revenind către timpuri mai apropiate prezentului, în timpul Revoluţiei Franceze (1798), femeile purtau panglici roşii strânse în jurul gâtului pentru a aduce un omagiu celor ucişi de ghilotină. Colierul choker şi alte accesorii inspirate de ghilotină au fost mai apoi purtate la baluri organizate pentru familiile victimelor ucise în acest mod. Aceste petreceri deveniseră atât de populare, încât unii oameni minţeau că aveau rude ucise doar pentru a primi o invitaţie la bal.

Începând cu anii 1800, chokerele au început să fie purtate de familiile nobile din epoca victoriană. Alexandra, prinţesa de Wales (1844-1925) purta adesea astfel de coliere pentru a acoperi o cicatrice de pe gât. În scurt timp, doamnele bogate au început să o copieze, purtând la rândul sau chokere.

Către jumătatea secolului, chokerele au început să aibă o conotaţie risqué, fiind asociate cu prostituţia.  Acest lucru poate fi observat de exemplu în pictura lui Manet, „Olympia” (1863), ce înfăţişează o prostituată purtând o panglică în jurul gâtului.

În jurul anilor 1940, chokerele au început să fie înfrumuseţate cu diverse podoabe, precum catifea, camee, dantelă, perle şi diamante. Aceste reinterpretări de lux ale colierului erau adesea făcute la comandă, în funcţie de circumferinţa gâtului purtătoarei.

Colierele choker sunt un laitmotiv al colecțiilor pentru toamnă/iarnă. Mai sus: Chanel, Loewe, Nina Ricci
Colierele choker sunt un laitmotiv al colecțiilor pentru toamnă/iarnă. Mai sus: Chanel, Loewe, Nina Ricci

Chokerele au revenit cu un mare boom în moda anilor ’90, fiind asociate, în funcţie de formele pe care le luau, fie cu curentul minimalist, fie cu cel gotic.

În prezent, trendul a revenit, şi nu dă semne să cedeze prea curând locul vreunui altul, aşa că e cazul să îţi completezi colecţia de accesorii cu măcar o astfel de bijuterie.

Opţiunile sunt nenumărate. De la chokere retro (le mai ţii minte pe cele stil tatuaj, din firicele de plastic elastice, pe care le introduceai pe cap, şi care, la sfârşitul zilei, îţi lăsau inevitabil un semn de jur împrejurul gâtului, din cauză că erau prea strâmte, dar pe care le doreai cu ardoare şi îţi rugai părinţii să îţi cumpere câte unul în fiecare culoare?) şi până la versiuni care reprezintă bijuterii veritabile, din metale preţioase sau împodobite cu perle ori cristale.

Ai atât de multe variante, încât e imposibil să nu găseşti una care să se potrivească stilului tău.

feliz_choker-_black_2048x2048

BDSM

Sunt de regulă realizate din piele sau PVC şi au elemente care amintesc de accesoriile bondage. Poartă-le cu ţinute feminine, delicate, pentru a echilibra aspectul provocator.

Catifea

Catifeaua are un moment de maximă popularitate în acest sezon, aşa că nu e de mirare faptul că printre cele mai populare stiluri de chokere sunt cele realizate din acest material – poţi opta pentru panglici simple din catifea sau pentru modele împodobite cu diverse detalii, precum cristale sau detalii din metal.

Cu pandantiv

Pot fi jucăuşe şi feminine, stil Lolita (cu pandantive girly, precum o inimioară sau un puf din blană), ori elegante (cu accente din cristale sau pietre preţioase), perfecte pentru asortat unei rochii de seară.

Duble

De fapt nu numai duble, ci şi multiple. Mai multe chokere suprapuse vor arăta foarte interesant, mai ales dacă sunt din materiale diferite. Poţi achiziţiona chokere deja în set sau poţi face un mix & match între diverse piese separate. Vor arăta cel mai bine dacă sunt în contrast (îngust + lat/la baza gâtului + şnur care coboară pe piept/elegant + edgy).

Glam

Sunt perfecte pentru party sau pentru un eveniment formal, dar merg de asemenea purtate şi în timpul zilei, alături de ţinute casual, devenind în acest context elementul statement al look-ului.

Metalic

Aduc aminte de colierele din vremurile antice, însă sunt în acelaşi timp delicate şi moderne. Le poţi purta atât în contexte formale, cât şi zi de zi sau chiar la birou (pentru ultima variantă, optează pentru modele minimaliste).

Retro

Chokerele anilor ’90 revin, dar sunt reinventate. În versiuni elegante (care imită dantela) sau edgy, recreând iconicele tattoo chokers din plastic, de această dată în varianta din metal.

Şnur

Am văzut numeroase versiuni DIY ale chokerelor tip şnur (realizate cu orice, de la panglici subţirele din catifea şi până la versiuni create din şireturi). Ca să te diferenţiezi de imaginea deja un pic cam prea populară a şnururilor negre legate de jur impreujurl gâtului, eu îţi sugerez să optezi pentru unele cu diverse elemente decorative, precum mici detalii metalice, ori să optezi pentru o panglică mai lată.

Foto: hepta.ro, Zara, Cult Gaia