Acneea este considerată în mod eronat o problemă tipică adolescenților și, conform studiilor de specialitate, poate afecta peste 30% dintre femeile trecute de 30 de ani. Este foarte posibil ca multe dintre femei să nu fi avut probleme în timpul pubertății cu acneea, dar să se confrunte cu această după vârsta de 30 de ani. Un stres în plus, pe lângă apariția ridurilor, însă, că și în cazul îmbătrânirii pielii, sunt multe metode de a trata cu succes acneea femeii adulte. Ne asigura de acest lucru medicul dermatolog, Dr Ioana Pescaru, din cadrul clinicii Derma Expert by Elōs.
Factorii care declanșează acneea femeii mature
Ca adulți, ne așteptăm ca probleme ale tenului, precum coșurile sau punctele negre, să fie de domeniul trecutului, însă iată cum ne putem simți ”adolescente” din nou din prisma acestora. Cu siguranță, acneea apărută după vârsta de 30 de ani nu are o manifestare atât de acută ca la vârsta pubertății, însă cauzează același disconfort psihic. Poate, chiar mai mare!
De ce poate apărea acneea după 30 de ani? Un prim motiv ar fi stresul cotidian, întrucât în perioadele de tensiune, organismul eliberează mai mult cortizon, un hormon ce determină secreția de sebum în exces, blocarea și inflamarea porilor. Perioada menstruală, sarcina și menopauza implică modificări ale nivelurilor hormonale cu efect similar asupra producției de sebum. Un factor des incriminat în cazul acneei la vârsta matură este alimentația nesănătoasă, bogată în produse procesate, zahăr și sare, care deasemenea, determină un nivel crescut de sebum. De asemenea, anumite produse de make-up pot bloca porii și provoacă inflamarea acestora, iar necurățarea frecventă a ustensilelor de machiaj determina răspândirea bacteriilor.
Pentru a preveni acneea la vârsta adultă, Dr Ioana Pescaru, ne recomandă să reducem stresul cât de mult putem, să folosim produse de îngrijire potrivite tipului de ten, să ne demachiam zilnic și să facem o exfoliere a tenului o dată pe săptămână.
Cum se tratează acneea la vârsta adultă?
Protocolul potrivit de tratament se stabilește doar în urma unei consultații cu medicul dermatolog, în funcție de tipul de ten și tipul acneei. Prin urmare, este esențială stabilirea unei consultații dermatologice, în cadrul căreia medicul va poate recomandă și o serie de investigații (analize de sânge, examen bacteriologic, control ginecologic etc). În clinica Derma Expert by Elōs, există o paletă largă de proceduri împotriva acneei, indiferent de tipul acesteia. Alături de procedurile din clinică, pacientele trebuie să aibă o rutină de îngrijire cu produse potrivite tipului de ten și, în unele cazuri, se poate recomanda și tratament medicamentos. Netratarea la timp a acneei la vârsta adultă conduce la apariția cicatricilor, deosebit de inestetice.
Dacă acneea este una inflamatorie și este asociată cu rozacee, cel mai eficient tratament va fi laserul Vbeam Prima. Leziunile inflamatorii, roșii și dureroase, situate cu precădere în zona pomeților și barbie sunt greu de ascuns și provoacă durere la atingere. Prima etapă este reducerea inflamației, de aceea medicii dermatologi Derma Expert recomandă platforma laser Vbeam Prima ca un pas indispensabil, fiind pionul principal într-un protocolul de tratament. Modul de acțiune al laserului Vbeam Prima este emiterea energiei laser, care va fi absorbită de oxihemoglobina din sânge, având ca efect diminuarea inflamației la nivelul leziunilor acneice. Practic, laserul provoacă un blocaj în alimentarea cu sânge a inflamațiilor și în acest mod, acestea se vor retrage. Eficiente vor fi și tratamentele peeling care elimină comedoanele și pustulele, stimulând regenerarea pielii. În cazul acneei femeii mature, peelingurile vor reduce excesul de sebum, vor elimina impuritățile din pori și vor calma pielea. Totodată, peelingurile ajută la reducerea petelor și ridurilor, probleme cu care se mai pot confrunta femeile după pragul de 30 de ani.
Așadar, în tratarea acneei femeii mature se impune o consultație cu medicul dermatolog care să adapteze tratamentele și produsele de îngrijire pentru acasă, în functie de tipul pielii și tipul acneei cu care se confruntă pacienta.