Aerium: un decor cu plante… aeriene

[rev_slider alias=”a-list-designers-ramona-bejan-si-aerium”]

Ramona Bejan este o tânără pasionată de natură și design, care a reușit să dea contur unui proiect senzațional, Aerium, și să realizeze cele mai frumoase terarii cu plante… aeriene. Da, ați citit bine!

După ce a terminat Facultatea de Biologie, Ramona s-a hotărât să își urmeze pasiunea pentru natură și a început să lucreze la proiectul ei, Aerium. „Mi-aduc aminte de experimentele cu plante, când cântăream o frunză la intervale diferite de timp sau urmăream cum reacţionează plantele după un timp, în funcţie de spectrul UV la care le expuneam. Iar cel mai plăcut moment a fost realizarea herbarului din practică, când, după ce am presat plantele, le-am ales pe cele mai interesante şi în fiecare planşă de herbar, contrar firii mele, le-am aranjat cu cea mai mare grijă şi răbdare din lume, ca şi cum ar fi urmat să fie o capodoperă. Pentru mine chiar era. La momentul respectiv nu am realizat că, de fapt, urmăream îmbinarea stilului estetic cu natura, dar, după ce am decoperit terariile şi alte designuri cu plante, s-a conturat şi ceea ce aveam să construiesc pe parcurs: Aerium”, spune ea. Care au fost sursele sale de inspirație, ce diferențe există între plantele aeriene și cele obișnuite, dar și care au cele mai mari provocări ale proiectului Aerium ne dezvăluie chiar Ramona.

Povestește-ne puțin despre diferenţa dintre plantele aeriene şi cele clasice. Care sunt avantajele primelor?

În primul rând, plantele aeriene nu au nevoie de pământ. Ele trăiesc în condiţii diverse, de la păduri tropicale la zone muntoase sau deşertice, fixate pe copaci, alte plante, pietre, stânci, câteodată chiar şi pe cabluri de electricitate. Practic, acolo unde se fixează sămânţa, acolo va creşte planta. Sunt plante rezistente, cu aspect minimalist, forme deosebite sau bizare, câteodată sculpturale, alteori pur şi simplu haioase. Ca efect vizual, aduc noutate, prospeţime şi stil oricărui interior. Sunt permisive ca grad de atenţie pe care îl necesită şi, dacă se întâmplă să uiţi o dată să le uzi timp de câteva zile sau o săptămână, de exemplu, ele nu vor muri, aşa cum se întâmplă cu o parte dintre plantele în pământ. De fapt, tolerează mai bine lipsa de apă decât prea multă apă şi, apropo de pământ, nu trebuie să ne batem capul cu schimbatul ghivecelor. Din punctul meu de vedere, plantele aeriene oferă o experienţă nouă atât vizual, cât şi în ceea ce priveşte contactul direct cu plantele ambientale.

inside 1

Cât de greu se îngrijesc plantele aeriene? Sunt necesare condiţii speciale?

Plantele aeriene au nevoie de lumină indirectă în marea parte a timpului. Iar dacă sunt expuse la soare direct, o oră, două dimineaţa devreme sau după amiază, cât să nu le ardă frunzele, deja acestea sunt condiţii ideale pentru ele. Se udă o dată-de două ori pe săptămână, 10-15 minute prin scufundare în apă stătută sau plată şi alternativ se pot pulveriza. Dacă plecaţi în concediu timp de 1-2 săptămâni, puteţi modifica regimul de udare, de la 10-15 minute, la 30-60 de minute înainte să plecaţi şi încă o dată la întoarcere. Important este să ţinem minte că, în general, secretul este să observăm plantele de-a lungul timpului şi, în funcţie de asta, putem adapta şi modalitatea sau timpul de udare.

Unde putem ţine plantele Aerium?

Farmecul plantelor aeriene este tocmai acela că, în afară de aspectul evident diferit, îţi oferă diversitate şi libertate de alegere în ceea ce priveşte decorarea unui interior. Pot fi suspendate sau ţinute pe o masă, pe un pervaz sau pe birou, chiar şi în baie unde umiditatea le prieşte.

Care sunt sursele tale de inspirație pentru modelele Aerium?

În general mă inspir tot din natură, dintr-o picătură de apă, din forme oarecare şi cam din toate amintirile care se adună, se amestecă şi se combină în mintea mea, până când inspiraţia vine fără să-mi dau seama. Mi s-a întâmplat să am idei de modele înainte de somn, să mă ridic, să le notez şi să le păstrez pentru viitoarele proiecte.

Cine se ocupă de designul terariilor?

Terariile sunt realizate de sticlari români, pe comandă specială, după principiile şi standardele Aerium. Urmărim o linie cât mai cursivă a fiecărui obiect în parte, deşi manopera sticlei este în sine un proces dificil. Calitatea, claritatea şi strălucirea sticlei cu care alegem să lucrăm sunt şi ele factori foarte importanți. La suporţii geometrici am lucrat împreună cu Ioana Streza, bun prieten, arhitect şi inginer peisagist, care a venit cu skill-ul tehnic şi input-ul pe partea de imaginaţie, ajungând împreună la ideea de stânci în miniatură, geometrice şi minimaliste, deasupra cărora plutesc aceste plante aeriene.

Cum faci rost de aceste plante?

Plantele aeriene nu există în România, am testat până acum câţiva furnizori de plante aeriene, dar, în prezent, colaborez cu un producător care m-a convins prin calitatea şi diversitatea speciilor de plante disponibile. Câteodată plantele ajung roşii sau înflorite.

Spune-ne care sunt provocările pe care le-ai întâmpinat de când ai început proiectul Aerium, cu ce obstacole te-ai confruntat până acum.

Aerium lucrează inclusiv produse pentru amenajări, după schiţele clientului, şi cadouri corporate mai ieşite din comun, cu plante aeriene, sticlă, ceramică sau alte materiale, totul fiind lucrat manual pe comandă. Din acest motiv, obstacolele cele mai mari vin din nerespectarea timpului de realizare a comenzii, când clienţii se hotărăsc mai greu sau ne contactează prea din scurt. În mod normal avem nevoie de două săptămâni pentru a comanda plantele, pentru a lucra sticla, pentru ceramică chiar mai mult, apoi vine partea de construire individuală a produsului, personalizarea după caz şi, bineînţeles, ambalarea acestora. Ne place să lucrăm cu migală, fiecare detaliu contează, iar detaliile unui obiect lucrat integral manual obligatoriu necesită timp.

inside 2

Ce planuri de viitor ai pentru Aerium?

Vom păstra modelele existente, la care vom mai adăuga pe parcurs şi altele. În ultimele luni ne-am concentrat pe dezvoltarea şi lansarea site-ului Aerium: www.aerium.ro. Am gândit site-ul ca sursă de informaţii despre plantele aeriene, o secţiune de shop cu produsele noastre pentru persoane fizice şi secţiunea servicii pentru obiecte realizate pe comandă, personalizate, pentru zona corporate. Pe lângă site, Aerium este de găsit și pe www.facebook.com/aerium.ro.

Foto: Bogdan Cârstina

Categorii Lifestyle