Arte vizuale, multimedia, lumini, spectacole captivante, povești pline de emoție și concertul unui artist special: iată care sunt recomandările noastre pentru luna mai.
Memoria apei, la Teatrul Național din București
Luna aceasta, piesa scriitoarei Shelagh Stephenson, Memoria apei, ajunge și în România după o serie de montări internaţionale de success (din Londra şi München până la Chicago şi New York). Memoria apei este o poveste despre relațiile de familie, despre regăsire și acceptare din iubire, cu drumuri șerpuite, ocolișuri și frustrări. Memoria vieţii şi memoria apei par să se unească în acest spectacol, în micul univers ameninţat să fie, într-o bună zi, înghiţit de ape. Din distribuție fac parte Cecilia Bârbora, Medeea Marinescu/Natalia Călin, Raluca Aprodu, Diana Dumbravă, Marius Manole, Andrei Finți.
Usturoi, comedia care domină box office-ul românesc, acum și pe Internet
Comedia românească produsă în Cluj, Usturoi, devine acum accesibilă oricui posedă un card bancar și are acces la Internet! Prima producție cinematografică independentă turnată în Transilvania după 1989 va putea fi vizionată de oriunde, pe contul de Vimeo dedicat: aici, pentru spectatorii din țară și aici, pentru spectatorii din străinătate. Filmul a fost scris și produs de bloggerul clujean Radu Băzăvan (www.groparu.ro) și regizat de Lucian Alexandrescu, un sibian stabilit în Miami. Pelicula urmărește prietenia dintre doi copii, unul dintre ei fiind de etnie romă, și călătoria acestora dintr-un sat din Sălaj către Cluj-Napoca, unde visează să-și îndeplinească dorința de a deveni actori.
My Fair Lady, la Grand Cinema & More
Nu, nu este vorba despre o proiecție a filmului din 1964, cu Audrey Hepburn în rolul adorabilei Eliza Doolittle, ci de un nou proiect foarte, foarte interesant. Cu ocazia celebrării a 60 de ani de la premiera mondială a spectacolului My Fair Lady de Frederick Loewe, care a avut loc la Mark Hellinger Theatre de pe Broadway, pe 15 martie 1556, numeroase instituții din întreaga lume pregătesc noi versiuni ale celebrului spectacol. La București, producția este realizată de Grand Cinema & More, în viziunea regizorului Răzvan Ioan Dincă, și va avea premiera în data de 26 mai 2016, în sala Epika (următoarele reprezentații vor avea loc vineri, 27 mai 2016, ora 20.00 , sâmbătă, 28 mai 2016, orele 15.00 și 20.30 și duminică, 29 mai 2016, orele 15.00 și 20.30, la Grand Cinema & More din cadrul Băneasa Shopping City). Detalii și bilete aici.
Josef Van Wissen, concert în Club Control
Josef Van Wissen, compozitorul coloanei sonore a filmului Only Lovers Left Alive, cu Tilda Swinton și Tom Hiddleston în rolurile principale (dacă încă nu l-ați văzut, acum este momentul să o faceți), va concerta pe 23 mai, în Club Control din București. Artistul de origine olandeză, care a fost nominalizat la mai multe festivaluri de profil pentru soundtrack-ul Only Lovers Left Alive (inclusiv la Festivalul de Film de la Cannes, unde a câștigat trofeul Cannes Soundtrack Award), reușește să facă minuni cu lăuta sa, instrumentul care l-a consacrat, așa că nu putem decât să spunem că așteptăm cu nerăbdare să îl ascultăm live pe 23 mai. Detalii și bilete pe www.eventbook.ro.
Spotlight 2016 – Bucharest International Light Festival
Între 5 și 8 mai, Bucureștiul va fi… iluminat la Spotlight 2016! Artiștii specializați în artele vizuale și instalațiile de lumini vor transforma fațadele clădirilor din zona Calea Victoriei – traseul de la Biblioteca Centrală Universitară până la Piața Națiunilor Unite. Spotlight va fi prezent și în cartierele bucureștene, prin iluminarea arhitecturală a unor clădiri emblematice – Foișorul de Foc, Colegiul Național Gheorghe Șincai, Statuia geniului „Leul”. Zoli Toth Project și britanicii de la Lords of Lightning vor face un show de zile mari în deschiderea festivalului, pe 5 mai, în Piața George Enescu din București.
Art Safari 2016, la Palatul Dacia din București
Arta cucerește Bucureștiul la Art Safari 2016, cea de-a treia ediție a celei mai mari expoziții de artă din România, care va avea loc între 5 și 15 mai, la Palatul Dacia – România (Strada Lipscani, nr. 18 – 20). Fie că vorbim despre arta de patrimoniu, modernă sau contemporană, Art Safari este evenimentul pe care iubitorii de artă (și nu numai) trebuie să și-l noteze în agendă luna aceasta. Pe lângă expoziţia centrală, dedicată sărbătoririi centenarului mișcării Dada, şi zonele galeriilor de artă modernă și contemporană, o serie de spații marca Art Safari vor găzdui diferite conferinţe, dar și proiectul The Space, dedicat tinerilor artiști aflați la debut (până în 25 de ani), și ateliere pentru copii.
UNFINISHED Bucharest Festival of Visual Arts
Între 5 şi 29 mai, cei mai buni reprezentanți ai artelor vizuale își dau întâlnire la București, la prima ediție UNFINISHED Bucharest Festival of Visual Arts. Evenimentul aduce în prim plan producții revoluționare ale ultimilor ani în materie de jurnalism multimedia, instalații, film, realitate virtuală și artă digitală. Expoziţiile vor avea loc la Teatrul Naţional „I.L. Caragiale”, Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti – ARCUB, Piaţa Universităţii şi Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale”, care va pune la dispoziţie nou înfiinţatul Centru Internaţional de Cercetare şi Educaţie în Tehnologii Inovativ – Creative – CINETic.
Expoziție de fotografie – Brâncuși. Forme în alb și negru, la Muzeul Național de Artă al României
Dacă te numeri printre cei care apreciază arta celebrului sculptor, care a cochetat o vreme și cu fotografia, nu ai voie să ratezi expoziția Brâncuși. Forme în alb și negru de la Muzeul Național de Artă al României. Primele fotografii ale lucrărilor lui Brâncuşi au fost făcute de fotografi anonimi de la începutul secolului XX. Curând însă, artistul a început să folosească el însuşi aparatul de fotografiat, din 1921 luând lecţii de fotografie cu Man Ray, renumit deja în domeniul fotografiei de avangardă. Pentru Brâncuşi, care era preocupat în mod special de exploatarea efectelor de lumină în sculptură, trecerea la fotografie a fost cât se poate de firească. Expoziția poate fi vizitată până pe 29 mai.
Foto: Florin Ghioca (TNB), Unfinished, MNAR