De ce se apucă un artist video să facă bijuterii? Nimic mai simplu: pentru că nu găsește nicăieri unele pe gustul lui, pe care să le poarte și care să îl reprezinte. A, și dintr-o nevoie acută de a scobi…
Alex Gelehrter s-a născut în 1967 în București, a terminat arhitectura, dar s-a format ca visual artist la Montreal, unde a locuit aproape 20 de ani. În tot acest răstimp, Alex a început să experimenteze la granița dintre arte, dezvoltând proiecte mixte in zona fotografiei, graphic design-ului, picturii, arhitecturii și filmului. A făcut campanii pentru Maria Lucia Hohan, Nissa, Lena Criveanu, a lucrat cu topmodelul Irina Lăzareanu mai multe filme experimentale, a semnat videoclipuri pentru Direcția 5 și Maria Radu. Îi puteți găsi proiectele pe www.urbanfriendsrepublik.com, dar nu despre asta suntem noi aici acum. Vrem să vă vorbim despre bijuteriile pe care le face.
Primele legături ale familiei sale cu zona bijuteriei se pierd undeva în mit. De la tatăl său a aflat de existența unui stră-stră-străbunic bijutier, la Iași, care a avut o comandă de colier pentru Franz Josef. Când a trebuit să o ducă la Viena, a ascuns colierul într-un borcan de dulceață. Borcan, care, desigur, i-a fost furat până să ajungă la Viena. Bine, Alex nu poate garanta veridicitatea poveștii, așa cum nu poate spune cu exactitate care a fost momentul și motivul pentru care mama sa a vândut la Paris bijuteriile familiei, niște superbe piese de la Cartier cu briliante și smaralde.
Ce își amintește clar e că, atunci când a aterizat în America, primul lucru pe care l-a făcut a fost să își cumpere un album de bijuterii. Abia peste ani de zile, întors în România l-a năpădit o poftă nebună să înceapă să lucreze cu metalul prețios. O altă variantă de adevăr este că s-a apucat de făcut bijuterii pentru că nu găsea pentru el inele. Acum are nu mai puțin de cinci bucăți pe degete: unul foarte arhitectural, din argint; altul într-o formă versatilă ce permite purtarea sa în două moduri pe deget, unul format din niște guguloaie masive de argint, unul constând în niște cercuri neregulate și încă unul acoperit cu blană. Acesta din urmă e, de fapt, o furculiță din argint contorsionată peste care Alex a aplicat o blană sură, un fel de preambul la colecția pe care o pregătește pentru toamna următoare.
Dar până la această colecție, am aflat de la el unde a învățat să facă bijuterii: „Printr-o prietenă am ajuns la un iranian care îi face ei bijuterii și l-am rugat să mă primească ucenic la el. Un an de zile m-am dus aproape în fiecare zi în atelier. De la el am învățat tot ce știu. Când m-am apucat eu de treabă, știam că există o școală de bijuterii în București. Eu însă am făcut arte plastice, am făcut sculptură, sunt o persoană destul de creativă, nu aveam nevoie de backgroundul ăsta. Vroiam să încep să scobesc cât mai repede”. A început cu câteva comenzi de verighete pentru prietenii apropiați. Acum cineva i-a cerut un pandantiv în chip de lună pătrată. Și mai are în plan o colecție de bijuterii din argint și coral, dar nu coralul acela vopsit care se găsește peste tot. A vorbit cu cineva care se ocupă cu comerțul pietrelor semiprețioase să îi aducă coralul acela natural, pur, de un portocaliu incredibil. „Îmi place ideea de obiect purtat. Îmi place starea asta in between frames, în care poți să pictezi, să proiectezi, să desenezi, să topești metalul, să îl modelezi, e alchimie. Iar în două ore ai un obiect făcut. Sunt ca niște sculpturi mici, în care îți pui toată măiestria, asemeni grădinilor japoneze.” La sfârșitul lunii martie îi puteți găsi creațiile într-un magazin online ce îi poartă numele: Alex Gelehrter Jewelry.
Text de Alina Băisan. Foto: Alex Gelehrter