Cum ar fi să lași deoparte capitalele aglomerate, miile de turiști și obiectivele clasice precum Tour Eiffel, Big Ben, Sagrada Familia sau multe altele? Franța nu înseamnă doar Paris și Coasta De Azur. Pentru mine, este definiția perfectă pentru drumuri de poveste în zonele pitorești, mâncare delicioasă, doamne chic și multe amintiri de neuitat.
Dimineți cu croissants și caffe au lait. Tarte flambée. Route de vins. Fôret des Vosges. Chalets. Târguri cu produse tradiționale. Cam așa arată o mini-vacanță în Franța rurală. Alsacia este în topul destinațiilor pentru o escapadă de câteva zile departe de aglomerația și viteza cu care se desfășoară ritmul vieții în București.
Dacă îți plac roadtrip-urile, îți recomand să pui pe wishlist-ul vacanțelor tale Alsacia. Situată în estul Franței și învecinată cu Germania, Alsacia a resimțit multiple curente istorice și culturale. Amprentele acestora sunt încă prezente în spiritul locurilor, care sunt în marea majoritate de origine germană. Mai mult, este o zonă viticola renumită.
Route des Vins se întinde pe nu mai puțin de 170 de km, iar drumul trece prin cele mai pitorești locuri. Am să îți prezint pe scurt cele mai frumoase sate alsaciene. Chiar dacă majoritatea turiștilor aleg Colmar, un orășel devenit prea turistic, îți recomand să ai în vedere și localitățile de mai jos atunci când îți faci traseul.
Și pentru că drumul face parte din călătorie, am ales să colindăm din sat în sat pentru a gusta stilul de viață tradițional și relaxat al francezilor. Am știut, din timp, ceea ce vrem să vizităm și locurile unde să testăm preparatele locale. Să ai în vedere că pentru francezi pauza de masă este literă de lege, iar majoritatea restaurantelor sunt închise între 14:00 – 19:00, iar dacă îți dorești să testezi un preparat local într-un restaurant bun, îți recomand să îți faci rezervare din timp.
Strasbourg – capitala regiunii Alsacia- este unul din orașele importante în care istoria și-a pus o amprentă importantă.
Must do: de urcat în turnul catedralei Nôtre-Dame, una dintre cele mai frumoase catedrale gotice din Europa, fiind amplasată pe locul unui fost templu roman. Continuă plimbarea prin “Mica Franța”, admiră impozantul Palat Rohan, iar la final relaxează-te în parcul L’Orangerie.
Must eat: produsele de patiserie locală.
Ribeauville, Riquewihr si Kaysersberg – sate cu titulatură de “Ville fleure” datorită florilor care decorează și colorează casele tradiționale. Preferatele mele pentru străzile înguste și în pantă.
Must do: programează o vizită la una dintre crame pentru a degusta cel mai renumit soi de vin alb din regiune, Riesling. Strada centrală din Riquewihr, Rue du General de Gaulle, o stradă în pantă, pavată cu piatră cubică adăpostește magazine de ceramică tradiționale și restaurante tipic alsaciene. Dacă mai ai energie, îți recomand o plimbare de aproximativ o oră pe dealurile pline de vii, pe un traseu care leagă Kaysersberg de Riquewihr.
Must eat: Tarte Flambée sau Flammekuechen, este un fel de pizza, să îi spunem așa, cu aluat subțire care se servește în mod tradițional cu ceapă și brânză de Münster. La Flamme &Co am mâncat cea mai delicioasă tartă cu somon, mac, brânză Munster și scorțișoară. Sună ciudat, însă a fost tare gustoasă.
Eguisheim – satul circular: dacă privești de sus toate străzile sunt circulare, înguste, iar casele colorate și tradiționale ascund mici crame, galerii de artă, magazine cu suveniruri sau restaurante tradiționale. Unul din cele mai frumoase și pitorești sate din Alsacia. Nu e de mirare că am revenit de două ori pentru cină în această mică localitate, chiar dacă hotelul nostru era la 40 km distanță.
Obernai: una din cele mai mari localități din zona Alsaciei, renumită pentru turnul cu ceas, restaurantele cochete și zonele viticole. Hotel la Cloche a fost gazda noastră în această vacanță.
Must eat: Tarte a l’oignon la L’Agneau D’Ór.
Colmar (capitala vinurilor alsaciene), unul dintre cele mai aglomerate și turistice locații din Alsacia. Zona centrală, Petite Venise, are mai multe canale (de aici și denumirea de Mica Veneție) înconjurate de case tradiționale și multe terase. În Colmar vei găsi și casa natală a sculptorului Frederic Auguste Bartholdi, cel care a realizat celebra Statuie a Libertătii din New York.
Must eat: Choucroute – mâncarea tradițională care conține varză călită cu mai multe feluri de carne.
Riquewihr, Ribeauville, Kaysersberg si Eguisheim sunt recunoscute oficial ca fiind unule dintre cele mai frumoase sate din Franța “Les Plus Beaux Villages de France”.
Și nu în ultimul rând, berzele sunt un simbol al Alsaciei. Acestea sunt la tot pasul, fie că sunt desenate, sculptate sau în cuiburile aflate în toate localitățile.
Cum ajungi în Alsacia:
Din București există cursă directă către Euroairport Basel-Mulhouse-Freiburg, aeroport aflat la aproximativ 50 km de Colmar și care deservește 3 țări- Elveția, Franța și Germania.
Pentru acest roadtrip noi am închiriat o mașină pentru a ne bucura din plin de experiența alsaciană.
Bon voyage, madame A List Traveler.
Text de Cristina Cuvineanu– PR (2active PR)