Am 41 de ani și nu am copii. Uneori, mă gândesc că e cam târziu și că am pierdut trenul, alteori îmi dă speranță faptul că am întâlnit și bebeluși cu mămici trecute de prima tinerețe. Am dezbătut subiectul în treacăt la psiholog, care m-a luminat asupra renunțărilor pe care le implică maternitatea. Dar chiar și așa nu m-am liniștit pentru că nu-mi iese din cap afirmația unui medic ginecolog făcută cu ani în urmă: „Draga mea, chiar dacă arătați mult mai tinere pe exterior, nu uitați că organele interne au vârsta din buletin!”. Iar natura nu ține cont de botox și hialuronic: în continuare, idealul de vârstă pentru a deveni mame e tot undeva între 25 și 30 de ani. Deci, am cam depășit termenul la prima vedere. Însă cum medicina a evoluat și avem în România câteva domenii care rivalizează cu ce se întâmplă prin afară, m-am gândit că adevărul mi-l poate spune doar un specialist în fertilitate, care vede zilnic cupluri care nu pot avea copii pe cale naturală, uneori pentru că e târziu pentru asta, alteori pentru că sunt probleme de sănătate la vârsta la care ar trebui să fie posibilă obținerea unei sarcini. Așa că la controlul ginecologic anual de rutină am solicitat un test mai puțin cunoscut, dar pe care-l fac toate persoanele care nu pot obține ușor o sarcină. Se numește AMH sau testul hormonului antimulerian, produs de foliculii ovarieni. Practic, după o simplă recoltare de sânge, valoarea hormonului poate da indicii despre rezerva de ovule rămase în organism.
„Testul AMH este o analiză mai recentă pe care majoritatea medicilor nu au studiat-o în facultate. De aceea, în afară de medicii specializați în medicină reproductivă, sunt puțini cei care îi cunosc semnificația, valorile normale și indicațiile de testare. În populația generală, testul a devenit cunoscut doar în rândul persoanelor infertile. Femeile care nu au încercat să aibă copii nu se așteaptă să aibă probleme. Puține persoane se gândesc să își ia măsuri de precauție.
Mediatizarea unor cazuri de femei în vârstă care au obținut sarcini prin tehnici reproductive induce concepția greșită că, dacă nu se poate natural, se poate oricând obține o sarcină prin reproducere asistată. Dar medicină reproductivă nu poate face minuni după 40-42 de ani, decât cu prețul apelării la donatoare de ovocite. Mai mult, studiile arată că 10% dintre femei intră în perioadă de tranziție către menopauză foarte devreme, înainte de 35 de ani. Aceste cifre îngrijorătoare sunt cunoscute doar de specialiștii în reproducere; din păcate, fără o mediatizare corespunzătoare, nu ajung nici la medicii din alte domenii, nici la populație. Testul AMH te ajută să planifici inteligent familia și te poate avertiza dacă perioada de fertilitate se apropie de sfârșit. Ar trebui să fie extrem de popular, dar încă nu și-a atins potențialul, cel mai probabil din lipsă de informare” mi-a explicat în linii mari testul medicul primar ginecolog Laura Dracea, expert în fertilizare in vitro la clinica Gynera.
De test mai auzisem în treacăt de la o prietenă care nu poate avea copii, deși nu este foarte în vârstă și își dorește mult să devină mamă. M-am tot întrebat dacă vreau să aflu adevărul despre potențialul meu fertil, mai ales că un consult ginecologic obișnuit, ecografia și testul Babeș-Papanicolau nu mă pot lămuri asupra acestui fapt. Așa că mi-am luat inima în dinți și m-am hotărât să aflu adevărul, chiar dacă vârsta de 40 de ani este un prag psihologic delicat pentru orice femeie fără copii.
„Nivelul AMH este asociat cu numărul de ovocite rămase în ovare. Un nivel scăzut nu echivalează automat cu infertilitatea, ci cu reducerea perioadei în care femeia va mai fi fertilă. Concepția pe cale naturală este încă posibilă, dar, de cele mai multe ori, femeile cu AMH scăzut au o fertilitate mai redusă.
Fertilitatea începe să scadă după 25 de ani, iar la unele femei chiar mai devreme. După 35 de ani, scăderea este foarte rapidă de la un an la altul.
Prima testare ar trebui să fie făcută în jurul vârstei de 25 de ani iar apoi, în funcție de rezultatul obținut și de istoricul medical al fiecărei femei, se poate stabili următoarea testare. În mod normal, nu ar trebui ca o femeie să treacă de 30 de ani fără să discute cu un specialist și să afle dacă mai poate amâna sarcina sau dacă există opțiuni să își prezerve fertilitatea. Este mai bine să aflăm că nu a rămas mult timp din perioada de fertilitate decât să aflăm că deja s-a terminat. În cele mai multe cazuri, se pot lua măsuri care mai târziu nu ar mai fi posibile sau nu ar mai fi eficiente” mi-a spus medicul ginecolog Laura Dracea, înainte de a-mi face testul.
În așteptarea rezultatului, mi-am mai pus o întrebare: ce fac dacă aflu că, din punct de vedere ovarian, mai pot avea copii, dar totuși pentru mine încă nu e momentul? Mai pot să amân, mai există soluții? Și am întrebat același expert în fertilizare in vitro ce părere are despre congelarea ovulelor. Răspunsul? „Este o opțiune bună dacă se face din timp, adică la o vârstă tânără, sub 30 de ani, și când rezerva ovariană de ovocite este încă bună. Atunci când valoarea AMH este redusă, vorbim deja de perioada de tranziție către menopauză, perioada în care se obțin putine ovocite pentru congelare și, de multe ori, cu o calitate mai redusă. Cel mai bun sfat pentru persoanele cu AMH redus este să rămână însărcinate cât mai curând” a concluzionat medicul.
Acum că știu că trebuie să mă grăbesc nu-mi rămâne decât să trec la fapte. Ușor de zis, mai greu de făcut!
Text de Angela Ioan. Foto: hepta.ro