Pe 1 august, la vârsta de 92 de ani, Regina Ana a României a încetat din viață la spitalul din Morges, Elveția, în urma sa rămânând nenumărate povești despre modestia și curajul femeii care i-a fost alături Regelui Mihai I timp de 68 de ani (Regina Ana a fost cea mai longevivă soție de monarh din istoria României). Fiică a Prințului René de Bourbon-Parma și a Prințesei Margareta a Danemarcei, Ana de Bourbon-Parma, pe numele său complet Anne Antoinette Franiçois Charlotte Zita Marquerite, s-a născut în 1923 la Paris. După ce naziștii au ocupat Franța, în 1940, Ana și familia sa au părăsit țara și s-au refugiat în Spania, Portugalia și, în cele din urmă, în Statele Unite, la New York. Aici, Ana a lucrat la celebrul magazin Macy’s și a studiat la Parson’s School of Design.
În 1943, aceasta s-a înrolat ca voluntar în armata franceză, aflată sub comanda generalului Charles de Gaulle, și a participat ca infirmieră la campaniile din Europa și Africa, pentru munca sa primind și o distincție importantă: „Crucea de Război”.
În 1947, în pragul nunții Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, principesa Ana l-a cunoscut pe Regele Mihai I la Londra, despre care îi mai auzise pe apropiați povestind, dar pe care nu îl întâlnise până atunci. Ana și Mihai s-au logodit la scurt timp, însă, la finalul lui decembrie 1947, Regele a fost obligat de comuniști să abdice și să părăsească definitiv România, așa că nunta celor doi a avut loc la Atena, în 1948. De-a lungul anilor, Regele Mihai și Regina Ana au locuit în Elveția, Marea Britanie și Italia, țări în care și-au crescut și cele cinci fete: Margareta, Elena, Irina, Sofia și Maria.
Regina Ana a ajuns prima dată în România în 1992, de Paști, fiind însoțită de Regele Mihai. Familia regală s-a bucurat la momentul respectiv de o primire frumoasă, de o susținere incredibilă, însă, după această vizită, Regelui i s-a interzis din nou să calce în România. În 1997, când Emil Constantinescu a câștigat alegerile prezidențiale, Regelui Mihai I i-a fost redată cetățenia română, dar și acceptul de a-și vizita țara și de a locui aici.
Foto: hepta.ro