Anca Lupeș: “Din ce în ce mai mulți artiști internaționali pun pe traseul turneelor proprii și România”

anca lupeș

Anca Lupeș, unul dintre cei mai experimentați și titrați oameni din industria muzicală românească, vorbește desprea cea de-a patra ediție Mastering the Music Bussines, prima conferință dedicată industriei muzicale din România și eveniment de showcase internațional, ce va avea loc între 20 și 22 martie la București.

“Showcase-urile au ca principal obiectiv punerea în legătură a artiștilor cu profesioniști din industria internaționala care îi pot duce la următorul nivel al carierei lor”, explică Anca, organizatorul evenimentului muzical.

Anca, într-o vreme în care talent-show-urile sunt la fel de numeroase precum ciupercile dupa ploaie, ce înseamnă participarea la un showcase internațional, precum Mastering the Music Business?

În timp ce talent show-urile au ca obiectiv principal audiența tv, showcase-urile au ca principal obiectiv punerea în legătură a artiștilor cu profesioniști din industria internațională, care îi pot duce la următorul nivel al carierei lor. În plus, pentru că showcase-urile sunt atașate unei conferințe de specialitate, artiștii au ocazia să-și îmbogățească bagajul de cunoștințe legate de meseria pe care o fac, cu informații care îi vor ajuta să-și construiască o carieră așa cum o doresc. În cadrul unui astfel de eveniment, se împletesc o serie întreagă de oportunități profesionale greu de întâlnit în alt context. Asta nu înseamnă ca talent show-urile nu au rolul lor pozitiv, pentru că promovează cântatul (corect) live, îi obișnuiesc pe concurenți cu regimul de televiziune live, styling de scenă și alte lucruri foarte utile pentru cei care doresc să-și consolideze cariera în viitor.

Cum ai descrie tu industria muzicala românească?

Efervescentă. În plină creștere și dezvoltare. Sunt artiști români aflați la toate nivelurile care se manifestă cu succes pe plan internațional. Genurile muzicale se diversifică de la an la an și apar mult mai multe oportunități pentru toți cei care abordează stiluri non-mainstream. Sunt din ce în ce mai multi artiști care reușeșc să trăiască decent din muzică. Din ce în ce mai mulți artiști internaționali de primă ligă pun pe traseul turneelor proprii și România. Avem multe festivaluri importante, unele recunoscute (și premiate) pe plan internațional.

anca lupeș

Ce ar trebui să știe un artist la început de drum?

Că informația înseamnă nu numai putere, ci și timp câștigat. Că poți aștepta vreme îndelungată până să găsești soluția unei probleme, dar e mult mai eficient să iei soluția de-a gata dintr-un curs, o carte de specialitate sau o conferință pe teme de industrie muzicală. Că succesul de durată se obține pas cu pas și se menține mai greu decât se obține. Că dacă vrei să ajungi departe în carieră, nu trebuie să te descurajezi. Și că exista viață (a se citi carieră) și fără radio. 

 O întâlnire providențială din cariera ta?

Da. Cu Steve Vai în 2009 și colaborarea care a demarat atunci. Mi-a schimbat complet perspectiva asupra industriei, a propriei mele cariere, a lumii și a mea ca om.

E vreo nișă muzicală care te astepți să prindă în curând la public? În România și în străinătate? 

Nișele muzicale s-au înmulțit în așa măsură în ultima perioadă, că e greu să le mai ții socoteala. Însă mi se pare aproape evident că alternativul e următorul mainstream. În exterior e mai evident, dar și la noi începe să se vadă.

Trei concerte/festivaluri pe care nu le vei rata anul acesta?

Chris Botti, Awake și Whitesnake.