Odată cu trecerea timpului, observăm că pielea noastră îmbătrânește și își pierde din elasticitate, căpătând adesea o textură diferită. Înainte de a afla cum putem preveni apariția ridurilor, sau cum le putem corecta prin diverse metode, este important să cunoaștem câteva noțiuni despre pielea noastră, mai exact din ce este ea alcătuită.
Epidermul, dermul și hipodermul – acestea sunt cele trei straturi din care este formată pielea, epidermul fiind stratul exterior care funcționează ca o barieră de protecție în față agresiunilor externe. Vorbim despre epiderm deoarece, pe parcursul anilor, timp în care îmbătrânim, celulele acestuia se subțiază, devin mai puțin aderențe, fapt care duce la subțierea considerabilă a pielii. Atunci când se întâmplă aceste lucru, pielea tinde să piardă cantități semnificative de apă, nefiind capabilă să le rețină în piele, iar tot procesul duce la obținerea unui ten uscat. Studiile au demonstrat faptul că numărul celulelor epidermice scade cu până la 10% odată la 10 ani, ritmul acestora de a se reproduce fiind și el din ce în ce mai scăzut, iar astfel pielea își pierde din capacitățile de reparare.
La nivelul dermului, se observă o subțiere a țesutului, dar și scăderea cantității de colagen, fapt care afectează fibrele de elastină. În același timp, glandele responsabile de producția sebumului încep să se mărească, producând însă mai puțin sebum. În momentul în care fibrele de eslastina se deteriorează, alături de modificările ce țin de structura epidermului, putem vorbi de apariția ridurilor.
Expunerea la radiațiile ultraviolete, fortă gravitațională, radicalii liberi, contracția repetată a expresiei faciale, fumatul, nutriția necorespunzătoare și alcoolul în exces sunt majoritatea factorilor care contribuie la apariția ridurilor. Ce-i drept, anumiți factori grăbesc acest proces, cum ar fi expunerea excesivă la soare, care s-a dovdedit a fi responsabilă de îmbătrânirea facială în proporție de 80%.
Un ten matur are nevoie de o îngrijire specială, iar pentru că vorbim de sezonul rece, rutina de îngrijire se modifică odată cu scăderea temperaturilor. Pentru a menține pielea sănătoasă, radiantă și cât mai departe de apariția ridurilor, specialistii recomandă folosirea cremelor hrănitoare în acest sezon, accentul fiind pus pe hrănirea pielii.
“Hidratarea și hrănirea tenului sunt două lucruri diferite, însă, de cele mai multe ori, acestea sunt considerate identice”, explică Ana-Maria Diță, cosmeticiană Tribute Salon. “Crema hidratantă este cea care ajută la păstrarea umidității în interiorul pielii noastre și este deseori recomandată persoanelor cu vârsta până în 30, de ani în timp ce crema nutritivă (sau hrănitoare), pe lângă hidratare, aduc în plus lipide – formațiuni moleculare ce ajută la prevenirea îmbătrânirii. “
Pielea îmbătrânită prematur și chiar ridurile apărute după o anumită vârstă pot fi corectate cu ajutorul anumitor substanțe care sunt la îndemână specialistului dermatolog. În cazul ridurilor fine obținute în urma expunerii excesive la soare, procedura de microneedling sau Dermapen este cea mai potrivită, neavând efecte secundare și fiind adecvat pentru toate tipurile de ten.
În cazul ridurilor mai profunde, dr. Gabriela Albu – Medic specialist Dermatoestetică, Dermatologie, Boli Infecțioase – recomandă injectarea de toxină botulinică, procedură care poate fi combinată (în funcție de caz) cu injectarea de acid hialuronic.
Adesea asociată cu o față care și-a pierdut expresia, toxina botulinică are acest efect doar în cazurile în care se exagerează. O injectare cu toxină botulinică făcută de către un specialist va avea ca rezultat o față mai netedă, mai senină și care își păstrează pe deplin expresivitatea. De asemenea se poate folosi și pentru tratarea transpirației excesive și este un tratament eficient în cazul migrenelor.