Trăim într-o lume grăbită, din ce în ce mai agitată, o lume în care toți funcționăm, în mare parte, după aceleași reguli, aceleași standarde, aceleași tipare. Iar în acest proces al globalizării, singurele care ne mai pot ajuta să ne păstrăm identitatea sunt… tradițiile. Da, acele tradiții de care, din păcate, ne amintim mult prea rar, dar care ne ajută să ne amintim cine suntem, de unde am plecat și, mai ales, de ce suntem diferiți unii de ceilalți.
Iar tradițiile românești, păstrate de sute de ani, se numără fără doar și poate printre comorile din țara noastră. Să luăm, de exemplu, ia românească, probabil unul dintre cele mai importante simboluri autohtone. De la modelele purtate de bunicile noastre odinioară, țesute de ele cu mare grijă acasă, la creațiile semnate de Yves Saint Laurent, Jean Paul Gaultier sau Tom Ford, designeri care au fost cuceriți de această piesă și au reinterpretat-o în colecțiile lor, ia românească, pe care o sărbătorim pe 24 iunie, a devenit un reper în rândul artiștilor de pretutindeni.
Cunoscută în rândul artiștilor din toată lumea este și ceramica românească de care nu putem să nu fim impresionați. Toate obiectele care ies din mâna meșteșugarilor români sunt absolut extraordinare, capodoperele care se fac la Horezu și Corund și-au câștigat deja reputația pe plan internațional. Ceșcuțe, farfurii, tradiționalele ulcioare pentru apă, clopoței, vaze și numeroase alte creații cu motive populare stârnesc interesul turiștilor care ajung în aceste zone.
Și oare mai este nevoie să vorbim despre peisajele din România? Nu există turist care să ajungă în zonele pitorești ale țării noastre și să nu rămână fascinat de simplitatea românilor din aceste locuri aparent uitate de lume, de frumusețea munților și a dealurilor, de verdele pădurilor, dar mai ales de obiceiurile care se păstrează la sat de sute de ani. Iar noi ar trebui să învățăm să prețuim mai mult aceste valori, această autenticitate pe care nu mai găsim nicăieri în altă parte.
Tocmai din acest motiv, cei de la Art&Craft Design, cea mai mare firmă de retail de suveniruri și produse tradiționale românești, și-au asumat misiunea de a transpune universul românesc într-o formă creativă și de a-l promova unui public contemporan, prin crearea unor produse noi, autentice. De la cele mai frumoase obiecte din ceramică, realizate cu măiestrie în zonele cu tradiție din țara noastră, până la țesături și dulciuri, produsele Art&Craft Design se regăsesc în toate magazinele galeriilor comerciale ale aeroporturilor din țară, dar și online, pe www.artandcraft.ro.
Filosofia Art&Craft îmbină meşteşugul şi tradiţionalul cu designul contemporan, creativitatea şi spiritul tânăr, aspecte ce se reflectă în modul unic de realizare a produselor. Mai mult decât atât, cei de la Art&Craft au urmărit două direcții de bază pentru produsele lor: pe de o parte, vorbim despre o direcție tradițională, cu rădăcini în istorie şi folclor (vase din ceramică de Horezu, Baia Mare, Corund, ii, ouă încondeiate, delicatese culinare cu specific românesc), iar pe de altă parte, există o direcție axată pe inovație, imaginație, design și creativitate. În plus, dacă sunteți în căutarea unor cadouri simpatice pentru cei dragi, pe www.artandcraft.ro veți găsi câteva colecții extrem de interesante, cu mituri și motive românești (da, inclusiv câteva obiecte cu legendarul Dracula).
Și pentru că românii talentați merită susținuți din plin, în ianuarie 2016, brandul a demarat campania „Art&Craft susţine meşterii populari din România”, o campanie video ce a continuat până de curând. Echipa Art&Craft a cutreierat astfel ţara în lung şi în lat prin Bucovina, Horezu, Corund, Baia Mare, Ponoarele, acolo unde meşterii populari îşi au atelierele şi i-a filmat şi fotografiat în timp ce lucrau produsele de artă populară care se găsesc în magazinele Art&Craft. Video-urile se găsesc aici:
Iar inițiativele de promovare a României și a tradițiilor românești nu s-au oprit aici. În 2016 a început şi campania de promovare a țării noastre. Art&Craft a vizitat Bucureşti, Sibiu şi Târgu Mureş, iar anul acesta a continuat campania în parteneriat cu Happy Tour şi a ajuns în Cluj, Iaşi, Timişoara, Alba Iulia, Sinaia şi Sighişoara. Obiectivul campaniei este de a prezenta frumuseţile României şi de a convinge atât turiştii străinii să viziteze România, cât şi pe locuitorii ţării noastre, care sunt reticenţi în ceea ce priveşte turismul în România.
Pentru fiecare oraş în parte a fost prezent un blogger partener, care a jucat rolul unui ghid turistic şi a prezentat toate obiectivele care merită vizitate în oraşul respectiv. Toate video-urile realizate în cadrul campaniei de promovare a României se găsesc pe canalul de YouTube RomanianArt&Craft.
Vouă ce tradiție românească vă este dragă? Vrem să auzim cât mai multe povești și idei de la voi!
Foto: Art&Craft