Este un fapt cunoscut că invitaţia la un show de la Fashion Week oferă un indiciu despre tematica colecţiei ce urmează a fi prezentată pe podium. În cazul show-ului Arthur Arbesser pentru toamnă/iarnă 2017, invitaţia, după cum poţi vedea mai jos, lăsa de înţeles că cel puţin una dintre sursele de inspiraţie ar fi fost Berlinul (de prin anii ’80-’90, judecând după faptul că fotografia este alb-negru şi după ţinutele oamenilor din ea), şi că paleta cromatică va fi una cât se poate de vibrantă.
Locul de desfăşurare al show-ului este al doilea indiciu pe care invitaţii îl primesc legat de show-ul ce tocmai urmează să-l vadă. Arthur Arbesser a ales să îşi susţină prezentarea colecţiei într-o fabrică de pâine părăsită (unul dintre lucrurile pe care le-am remarcat în aşteptarea începerii show-ului a fost cum pereţii cu tencuiala căzută, podeaua din ciment ciobit şi ţevile ruginite, creau un contrast extrem de interesant – inedit chiar – cu ţinutele sofisticate ale invitaţilor).
Cum s-a tradus vibe-ul industrial + retro-Berlin sugerat? Printr-o colecţie plină de culoare şi de texturi, inspirată de „Wings Of Desire”, un film regizat de Wim Wenders, care îşi desfăşoară acţiunea în Belinul anului 1987.
Arbesser a fost fascinat de povestea filmului, un modern fairytale care prezintă aventura unor îngeri în lumea muritorilor, încercând, prin intermediul colecţiei, să recreeze ideea de romantism şi puritate în contrast cu cruzimea realităţii înconjurătoare. Astfel, elementele colorate şi detaliile poetice au fost îmbinate cu rigoarea croielilor. Arbesser a recreat tonurile aprinse şi patternurile vibrante care puteau fi regăsite pe pereţii şi draperiile caselor din Berlinul de est al sfârşitului anilor ’80, şi, de asemenea, a recreat imaginea unuia dintre personajele centrale ale filmului – Marion – o artistă la trapez. Referinţele la costumaţiile de circ au venit sub forma imprimeurilor de arlechin, a fustelor mini plisate, şi a detaliilor strălucitoare (precum dungile fine verticale create din cristale Swarovski, care au punctat câteva ţinute).
Un lucru remarcabil este faptul că Arbesser şi-a creat singur materialele, scopul său fiind acela de a injecta fibrele naturale cu un look futuristic. Astfel, materiale precum casentino (o lână produsă în Toscana) sau loden (o pânză groasă originară din Austria) au fost îmbinate cu materiale tehnice, peliculizate sau metalizate. Tricotajele, un element căruia designerul îi acordă de regulă o atenţie specială, nu a fost neglijat – au apărut sub forma de intarsia, jacard sau cu inserţii transparente.
Nu în ultimul rând, încălţămintea care a acompaniat colecţia merită o menţiune specială. Recunosc că am fost atât de fascinată de primele câteva look-uri, încât am observat pantofii abia începând cu a patra ţinută de pe podium, însă odată ce am remarcat încălţările, nu mi-am mai putut lua ochii de la ele. Încălţămintea pentru show a fost creată în colaborare cu Virbram, un brand specializat în producţia tălpilor high performance din cauciuc. Pantofii (pe care ii poţi vedea mai jos) sunt o reinterpretare a conceptului FiveFingers creat de Virbram, şi, pe lângă taliple din cauciuc, sunt realizaţi din piele de viţel tratată pentru a crea o versiune stretch, îmbinată cu tricotaj 3D.
Descoperă întreaga colecţie Arthur Arbesser toamnă/iarnă 2017 mai jos:
Presentato da Peroni Nastro Azzurro
Foto: Arthur Arbesser