Sustenabilitatea și protejarea mediului înconjurător este un subiect de actualitate care trezește din ce în ce mai multă preocupare la nivel global. Cine ar fi zis că până și în industria bijuteriilor există metode prin care se poate recicla? Până în acest moment, nu m-aș fi gândit la acest lucru. Ei bine, un nou studiu de mediu independent, efectuat de compania de bijuterii PANDORA, arată că impactul asupra naturii poate fi redus la mai puţin de 5%, folosind aur şi argint reciclate, mai degrabă decât alternativele obţinute din mine. Prin utilizarea de zirconiu cubic şi pietre sintetice, beneficiile pentru mediu sunt chiar mai mari, în comparaţie cu folosirea diamantelor din mine. Rezultatele sunt încurajatoare pentru PANDORA, care de mulţi ani a preferat folosirea pietrelor sintetice şi a metalelor preţioase reciclate.
„Toate activităţile umane afectează lumea din jurul nostru. PANDORA produce în jur de 122 de milioane de bijuterii anual. Prin concentrarea pe metale preţioase reciclate şi zirconiu cubic, impactul nostru asupra planetei reprezintă o fracţiune din cât ar putea fi”, spune Claus Teilmann Petersen.
Mai mult de 90% din argint şi peste 80% din aurul folosit pentru produsele PANDORA provine din reciclare, iar majoritatea celor 2,7 miliarde de pietre care au împodobit anul trecut bijuteriile PANDORA au fost zirconiu cubic şi alte pietre create de om. Iar procentul mic de argint şi aur neobţinut prin reciclare provine de la surse responsabile – toate fiind supuse unor inspecţii stricte, realizate de terţi.
Pentru PANDORA, practicile de business etice şi responsabile sunt strâns corelate cu faptul că este un brand global: „Consumatorii noştri rareori cer în mod direct pietre sintetice, argint reciclat sau metode de realizare a bijuteriilor prietenoase cu mediul – dar se aşteaptă ca bijuteriile noastre să îndeplinească şi cele mai înalte standarde etice. Iar noi urmărim constant să ne consolidăm eforturile şi comunicarea despre responsabilitatea socială a corporaţiei”, spune Claus Teilmann Petersen.
În câteva săptămâni, PANDORA va deschide oficial noua sa fabrică de realizare a bijuteriilor, în Lamphun, Thailanda de Nord. Va fi una dintre cele mai moderne, actuale şi atente cu mediul astfel de fabrici din lume.
„Noua noastră fabrică a primit certificatul LEED (Leadership in Energy and Environmental Design). Acest lucru a fost obţinut printr-o grijă importantă pentru mediu, spre exemplu prin folosirea unor materiale de construcţie cu impact scăzut, adeseori reciclate, şi prin reciclarea unei mari părţi a deşeurilor de construcţie. În timpul funcţionării, consumul de apă şi de energie sunt reduse la minimum, printre altele cu ajutorul unui sistem de reciclare a apei extrem de eficient”, spune Claus Teilmann Petersen.
Mai mult, noul Birou Global al PANDORA din Copenhaga, care este alimentat cu ajutorul morilor de vânt şi al panourilor solare din locaţie, are, de asemenea, un certificat LEE. Iar o altă locaţie de realizare a bijuteriilor, certificată de LEED, urmează a se finaliza în 2018 în Gemopolis, Bangkok.
Este plăcut să vedem cum unele dintre cele mai îndrăgite bijuterii din lume au în spate un întreg proces care susține sustenabilitatea, nu-i așa?