„Beauty and the Beast”: o reinterpretare modernă a poveştii clasice

În ultima vreme, s-au scris şi s-au spus atât de multe lucruri despre Beauty and the Beast, încât trebuie să recunosc că am mers la film cu o oarecare doză de scepticism. Nu, nu este un film care te răscoleşte şi te face să îţi pui zeci de întrebări despre existenţa umană, aşa că nu te aştepta să pleci de la cinema schimbat în vreun fel. În schimb, Beauty and the Beast este musicalul care îţi va aminti instantaneu de copilărie, o poveste clasică reinterpretată şi extrem de bine ancorată în contextul socio-politic actual.

Emma Watson este Belle a secolului XXI

Eu fac parte din fan-clubul permanent al Emmei Watson, pur şi simplu nu vreau să ratez nimic din ceea ce face ea. Mi se pare (de departe) cel mai bun „produs” al şcolii Harry Potter şi sunt convinsă că evoluţia sa nu se va opri aici. În noul Beauty and the Beast, Emma este Belle cea curajoasă, care nu o ia pe ocolişuri niciodată şi care nu se pierde cu firea, indiferent de circumstanţe. E foarte uşor să empatizezi cu această eroină captivă într-o lume mult prea mică pentru ea, în care pur şi simplu nu poate să îşi găsească locul. Belle iubeşte cărţile, prin intermediul cărora evadează în diferite locuri, şi vrea să exploreze lumea, să fie mai mult decât o femeie care are grijă de casă şi familie. Iar scenele dintre ea şi Gaston (interpretat genial de Luke Evans), vânătorul arogant care vrea ca Belle să devină soţia lui, sunt absolut senzaţionale.

O Bestie care te va înduioșa imediat

Nu se întâmplă des să fac aceasta afirmație, dar acum o voi spune: ce bine că trăim în era tehnologiei! Bestia din Beauty and the Beast este o creație CGI (Computer-generated imagery) foarte, foarte reușită, însă acesta nu este doar meritul echipei tehnice, ci și meritul actorului Dan Stevens, care a trebuit să filmeze de două ori. O dată pentru scenele în care apărea corpul Bestiei, fiind nevoit să stea pe niște picioarenge pentru a fi mai înalt, și o dată pentru scenele cu fața Bestiei, scene peste care, ulterior, au fost aplicate efectele speciale. Iar rezultatul final mi-a plăcut enorm: chipul Bestiei este unul expresiv, ochii săi trădează absolut toate sentimentele și emoțiile prin care trece.

Aceeași poveste, o perspectivă modernă

Chiar dacă filmul este adaptarea live-action a animației din 1991, echipa din spate, în frunte cu regizorul Bill Condon, a avut grijă să îmbogățească această poveste și să o expună în acord cu situația socio-politică actuală, spărgând tiparele într-un mod curajos. Pe de o parte, o avem pe Belle, o feministă convinsă, hotărâtă să lupte împotriva tradițiilor din Villeneuve, satul în care locuiește, o eroină pe care nu ai cum să nu o iubești. Apoi, îl avem pe jovialul LeFou (Josh Gad), un personaj care a stârnit nenumărate controverse, atât în țara noastră, cât și peste hotare. LeFou este prietenul lui Gaston, numai că sentimentele sale pentru egoistul vânător sunt mult mai puternice decât par la prima vedere, însă nu o să mai dezvălui nimic și o să te las să descoperi cum evoluează relația lor în film. Și cum noua peliculă este realizată într-o notă activistă, ca să o numesc așa, regizorul a introdus încă de la început și un personaj de culoare.

Detaliile care au făcut diferența

Marea mea frustrare legată de unele filme este că mă lasă cu sentimentul că mai era ceva de spus, că evoluția unui anumit personaj nu a fost explicată îndeajuns de bine. Tocmai din acest motiv mi-a plăcut foarte mult faptul că, în noul Beauty and the Beast, sunt inserate și câteva momente-cheie din trecutul protagoniștilor, momente care ne ajută să le înțelegem mai bine comportamentul și motivațiile actuale, dar și legătura lor puternică.

Un decor WOW!

Spuneam mai sus că nu laud foarte des tehnologia, mai ales când vine vorba de filme. Probabil că sunt de modă veche, pentru că voi prefera întotdeauna un indie cu buget redus  în locul unui blockbuster 3D, cu nenumărate efecte speciale. De această dată însă, cred că filmul și-ar fi pierdut farmecul dacă nu ar fi fost 3D. Cu toate că Belle vrea să scape de el, satul Villeneuve arată idilic, exact așa cum ți-ai dori să arate un loc din basme, plin de viață și culoare. Apoi, castelul Bestiei și împrejurimile sale arată spectaculos, iar decorul din scena balului este o adevărată operă de artă. Chiar și slujitorii fideli ai Bestiei, gașca simpatică formată din Lumière (Ewan McGregor), Cogsworth (Ian McKellen), Mrs. Potts (Emma Thompson), Chip (Nathan Mack), Garderobe (Audra McDonald) și Maestro Cadenza (Stanley Tucci), reușesc să se integreze perfect în peisaj. Din punct de vedere vizual, acestui film chiar nu i se poate reproșa nimic.

În schimb, trebuie să mărturisesc că, în ceea ce privește coloana sonoră, sentimentele mele sunt împărțite. Nu spun că e rea, pentru că nu este rea deloc, dar cred că anumite momente (de exemplu, cele cu Belle și Bestia de la castel) din Beauty and the Beast puteau fi punctate mai bine din punct de vedere muzical. Sau poate că am avut eu așteptări foarte, foarte mari. Voi ce spuneți?

Până atunci, vă las cu piesele mele preferate din film! Belle & Gaston

Filmul Beauty and the Beast are premiera pe 17 martie 2017, fiind disponibil în format 3D (subtitrat şi dublat), IMAX 3D (subtitrat) şi 4DX 3D (subtitrat şi dublat).

Foto: outnow.ch

Categorii Lifestyle