2018 a fost de departe cel mai bogat an la capitolul „seriale bune”. Au fost lansate mini-serii care ne-au ținut cu sufletul la gură (Sharp Objects este doar unul dintre exemple), dar și sezoane noi din serialele noastre preferate.
Ar fi fost un an perfect dacă aveam și Game of Thrones și The Crown în program, dar nu-i nimic, recuperăm în 2019. Până atunci însă, a venit momentul să facem o recapitulare a celor mai bune titluri din 2018. Dacă încă nu le-ai văzut, profită de această vacanță de Crăciun pentru un maraton de seriale faine.
Inspirat de romanul-fenomen al Elenei Ferrante, serialul regizat de Saverio Costanzo spune povestea a doua prietene ce cresc împreună într-o mahala din Napoli, la începutul anilor ’50, și a căror prietenie le va marca destinele.
Când cea mai importantă prietenă din viața ei pare să fi dispărut fără urmă, Elena Greco începe să scrie povestea prieteniei lor. A întâlnit-o pe Raffaella Cerullo, căreia mereu i-a spus Lila, în primul an din școala primară, în 1950. Povestea lor, care se petrece în periculosul și fascinantul Napoli, acoperă mai bine de 60 de ani din viețile lor. Elena încearcă să descrie misterul Lilei, geniala ei prietenă, care a fost, într-un fel, cea mai bună prietenă, dar și cel mai mare dușman. Serialul are opt episoade de o oră și este disponibil pe HBO GO și la HBO România.
Este serialul momentului în Statele Unite, Sandra Oh, pe care o știm din Grey’s Anatomy, a obținut deja nominalizari la Globurile de Aur, Emmy și SAG Awards pentru rolul lui Eve, iar povestea s-a bucurat de un succes atât de mare, încât deja a fost anunțat al doilea sezon.
Killing Eve o are în prim-plan pe Eve Polastri, o agentă MI5 plictisită de jobul ei de birou, care visează la adrenalina vieții de spion. La polul opus este Villanelle, o criminală în serie extrem de iscusită, de care Eve ajunge să fie obsedată.
Printre serialele care ne-au ținut cu sufletul la gură de la un episod la altul se numără și mini-seria HBO Sharp Objects, ecranizare a romanului omonim scris de Gillian Flynn, autoarea care a scris și hitul Gone Girl.
Amy Adams interpretează rolul lui Camille Preaker, o jurnalistă cu o viață complicată, care încă încearcă să se vindece de rănile trecutului. În momentul în care primește sarcina de a reveni în orașul natal, Wind Gap, pentru a investiga moartea unor fete și a scrie un reportaj, își dă seama că nu este pregătită să se confrunte cu amintirile dureroase pe care i le trezește acest loc. Dar pentru a rezolva cazul și, mai mult decât atât, pentru a supraviețui, Camille trebuie să învingă demonii trecutului.
Sunt puține seriale care, după un prim sezon excelent, reușesc să continue în aceeași manieră. Dar 13 Reasons Why a reușit. În primul au fost casetele înregistrate de Hannah Baker (Katherine Langford) și povestea sinuciderii spusă din perspectiva ei, iar al doilea a fost o multitudine de perspective, abordările celor care au cunoscut-o pe Hannah.
În cele din urmă, al doilea sezon nu face altceva decât să ofere un răspuns amplu la întrebarea care îi frământa pe toți: cine a fost Hannah Baker, de fapt?
După ce am aflat povestea lui Pablo Escobar și a cartelurilor din Columbia, Netflix mută acțiunea în Mexic. Primul sezon explorează originile războiului împotriva drogurilor, concentrându-se pe originile acestuia și pornind dintr-un moment în care traficul din Mexic era reprezentat de un grup dezorganizat de producători și traficanți independenți. Urmărește creșterea cartelului Guadalajara din anii 1980, în timp ce Félix Gallardo (Diego Luna) preia frâiele și unește mai mulți traficanți cu scopul de a crea un imperiu.
Atunci când agentul DEA Kiki Camarena (Michael Peña) se mută cu soția și fiul său din California în Guadalajara pentru un job nou, își dă seama repede că misiunea sa va fi o provocare mai mare decât și-a imaginat. În timp ce Kiki află mai multe informații despre Félix și se implică din ce în ce mai mult în misiune,au loc o serie de evenimente tragice care afectează traficul de droguri și lupta impotriva lui din următorii ani.
Deși continuarea poveștii din House of Cards a fost oarecum firească, luând în considerare finalul celui de-al cincilea sezon, serialul parcă nu a mai avut același farmec fără Kevin Spacey. Însă aplauzele merg către Robin Wright, care a continuat povestea lui Claire Underwood într-un mod impecabil și a încheiat cum trebuie unul dintre cele mai bune seriale din toate timpurile.
Din Winterfelul cel geros din Game of Thrones, Richard Madden a aterizat în Londra zilelor noastre, într-o producție nominalizată la Globurile de Aur la categoria Cel mai bun serial – dramă. În Bodyguard, actorul joacă rolul lui David Budd, un fost veteran de război, care ajunge să fie garda de corp a unui politician controversat, Secretarul de Stat Julia Montague (Keeley Hawes).
Tot un serial nominalizat la Globurile de Aur, de această dată la categoria Cea mai bună mini-serie, The Alienist îi are pe Dakota Fanning, Daniel Brühl și Luke Evans în rolurile principale. urnalistul de investigație John Moore (Evans) face echipă cu Laszlo Kreizler (Brühl), un psiholog renumit pentru metodele sale neconvenționale de lucru, pentru a ancheta o serie de crime din New York-ul secolului al XIX-lea. Serialulul are la bază romanul omonim publicat de Caleb Carr în 1994.
Jim Carrey se întoarce pe micile ecrane în Kidding, unde îi dă viață lui Jeff, adică Domnul Pickles, realizator al unor emisiuni pentru copii foarte populare, o adevărată sursă de inspirație pentru cei care au crescut cu personajul său. Dar când începe să aibă mari probleme în familie, Jeff descoperă că nicio poveste nu-l poate ajuta să treacă prin criza care avansează mai rapid decât poate suporta.
Printre cele mai așteptate seriale ale anului s-a numărat, bineînțeles, The Handmaid’s Tale II. Iar dacă primul sezon a fost șocant și îngrozitor, lucrurile s-au complicat și mai mult pentru June (Elisabeth Moss) în cea de-a doua parte a poveștii. În plus, finalul este total neașteptat.
Foto: HBO Romania