
În această toamnă, te invităm să încerci în propria bucătărie o rețetă de sezon (by PrăjiturEla), un deliciu pentru întreaga familie.
Ingrediente (pentru o tavă de aprox. 20/30 cm ~ 12 cuburi)
Pentru bază:
- 180 g unt
- 260 g ciocolată neagră (amăruie)
- 260 g zahăr (de preferat brut din trestie de zahăr)
- 1 linguriță extract de vanilie
- 3 ouă
- 80 g făină
- 80 g cacao
- un praf de sare
Pentru cremă:
- 100 g cremă mascarpone
- 50 ml smântână pentru frișcă
- 50 g zahăr pudră
- 1/2 linguriță scorțișoară
- 1/4 linguriță de ghimbir pudră
- 1/4 linguriță five spices (opțional)
- 1 vârf de linguriță (cuțit) cuișoare măcinate
- 1 vârf de linguriță (cuțit) nucșoară
- 400 g (+/-) piure de dovleac copt (la care avem nevoie de puțin zahăr brut și mirodenii după preferință, din cele menționate mai sus)
Cum procedăm
Baza:
- Punem într-un bol termorezistent untul, zahărul și ciocolata și le topim pe baie de aburi sau la cuptorul cu microunde.
- Lăsăm compoziția să se răcorească, apoi adăugăm ouăle bătute ușor în prealabil (avem grijă să răcim suficient compoziția – dacă turnăm ouăle când compoziția este prea caldă, ouăle se vor transforma în omletă), apoi extractul de vanilie.
- Cernem în bolul cu ciocolată făina în care am pus praful de sare și cacaoa, apoi amestecăm ușor doar cât să le înglobăm.
- Turnăm compoziția în tava tapetată cu hârtie de copt, apoi pregătim crema.
Piureul de dovleac:
- Tăiem dovleacul de copt (soiul rotund, nu în forma de pară) bucăți mari, îl curățăm de pulpă, apoi presărăm pe deasupra puțin zahăr brut și mirodenii (după preferință).
- Îl coacem pentru 30 de minute la 180 de grade Celsius.
- După ce s-a copt, îl lăsăm puțin să se răcească, îl curățăm de pe coajă, iar pulpa o transformăm în piure (eu am făcut piureul cu o furculiță, dacă doriți să fie mai fin puteți folosi un blender).
Crema:
- Amestecăm toate ingredientele și le mixăm 1 minut la viteza maximă.
- Punem cu ajutorul unei linguri cremă din loc în loc peste compoziția cu ciocolată.
- Cu ajutorul unei furculițe facem un model marmorat, adică întrepătrundem crema de brânză cu compoziția cu ciocolată.
- Coacem la cuptorul preîncălzit la 170 de grade pentru 30 de minute.
- O lăsăm să se răcească în tavă, apoi o tăiem cuburi.