Roagă orice designer să îţi descrie maniera în care decurge procesul său creativ, şi, în majoritatea cazurilor, crearea piesei – fie că este vorba despre o haină, o bijuterie, un pantof, un obiect de decoraţiune, sau orice altceva – va veni după o etapă iniţială în care este creionată schiţa.
Într-un exerciţiu de creativitate inedit, Edda Gimnes inversează acest proces. Artista de origine norvegiană nu desenează schiţe ce urmează a fi ulterior transformate în piese de îmbrăcăminte, ci face ca piesele de îmbrăcăminte să arate precum schiţele sale.
Ilustraţiile alb-negru ale Eddei nu sunt create cu mâna care o foloseşte în mod normal pentru a scrie şi desena, ci cu cealaltă, tocmai pentru a le oferi un aspect aparte, uşor naiv. Desenele sunt apoi transferate prin intermediul printării digitale pe piese de îmbrăcăminte albe, cu croieli simple, clasice. Hainele sunt acompaniate de accesorii supradimensionate – pălării, genţi, pantofi, mănuşi – cu aspect asemănător decupajelor din hârtie, construite pe acelaşi principiu.
Prin suprapunerea urmelor de pensulă peste piesele albe, clean-cut, hainele capătă o alură aparte, având aspectul unor desene care prind viaţă şi se desprind de pe hârtie sub forma animatiilor jucăuşe. Styling-ul colecţiei primăvară/vară 2016, care presupune extinderea desenelor pe corpurile modelelor, creează iluzia că acestea pășesc lumea fantastică pe care o creionează Gimnes.
Inversând ordinea clasică a etapelor procesului creativ, şi punând accent pe un stadiu care de regulă este considerat mai puţin semnificativ prin comparaţie cu produsul final, în ciuda faptului că stă la baza lui, Gimnes demonstrează faptul că momentele de început pot fi la fel de fascinante precum rezultatul.
Foto: Edda Gimnes