Cu toate că se spune că perfecțiunea nu există, atâta timp cât dispunem de formula magică și de instrumentele potrivite din cabinetele medicilor esteticieni, aceasta poate fi creată pentru fiecare dintre noi. Întrebarea este cât de departe eşti dispusă să mergi pentru frumuseţe? (Foto: Chloé SS17; www.hepta.ro)
Preocuparea pentru dobândirea proporțiilor ideale nu a fost, în mod surprinzător, exclusiv o obsesie feminină, ci la modul cel mai serios, încă din cele mai vechi timpuri a inspirat matematicieni, oameni de știință și artiști în descoperirea idealului de frumusețe. De exemplu, odată identificată „proporția de aur”, aceasta a fost folosită de mulți artiști pentru a obține simetria în pictură, arhitectură și de ce nu, în conturarea omului vitruvian al lui Da Vinci.
În 2017, din ce în ce mai des vedem în jurul nostru persoane care din dorința de a-și accentua trăsăturile naturale, și-au retușat fie buzele, fie sânii sau nasul, pierzându-și parcă autenticitatea. Mai grav, cu intenția de a-și corecta defecte sau de a întineri puțin, unele au ajuns să șteargă expresii și trăiri de pe chipurile lor. „Expresiile și particularitățile fiecăruia dintre noi sunt cele care ne fac frumoși. Eu accept în mod fundamental că Dumnezeu se pricepe mai bine decât mine la a crea chipuri”, declara Ranella Hirsch, medic dermatolog din Boston și beauty guru.
Astăzi, există o sumedenie de produse și tehnici care promit soluții pentru toate problemele noastre. Numeroase teste clinice au dovedit că anumite ingrediente pot avea efecte miraculoase în îngrijirea și tratarea tenului. De exemplu, aminoacizii stimulează producția de colagen și elastină la nivelul celulelor, oferă vitalitate, ajută la estomparea ridurilor fine și oferă un plus de hidratare. Pentru cele care se luptă cu un ten acneic, se recomandă tratamente care au în compoziția lorvitamna A, alfa hidroxi acizi (AHA) sau beta hidroxi acizi (BHA), ce pătrund în profunzimea porilor, exfoliază epiderma și permit regenerarea țesuturilor. Pentru persoanele mai curajoase interesate de prevenirea și tratarea efectelor îmbătrânirii, există posibilitatea injectării diferitelor substanțe active în profunzimea dermului sau a intervențiilor chirurgicale mult mai complexe.
Dintre acestea, injectarea cu toxină botulinică este probabil printre cele mai populare tratamente, fiind recomandată mai ales pentru tratarea ridurilor și a liniilor de expresie. Vorbim despre o procedură care se realizează numai în cabinete specializate și necesită o dozare adecvată. Altfel, există riscul de a-ți compromite mimica feței pentru câteva luni. Cu toate riscurile luate în considerare, botoxul a devenit o modă și printre tinerele interesate să își corecteze „defectele” feței. Mulți medici dermatologi, printre care și Geoff Lyons, președinte al Societății Australiene a Chirurgilor Plasticieni, își exprimă îngrijorarea cu privire la utilizarea precoce a acestui produs, punând la îndoială efectele sale. „Nu sunt sigur dacă există statistici realizate pe termen lung care să încurajeze intervențiile timpurii, în special în rândul adolescenților”, spune Lyons.
Frumusețea a fost, este și va fi mereu ceva pur subiectiv. Desigur, fiecare dintre noi apelează la diverse trucuri prin care își pune în evidență calitățile fizice și își estompează imperfecțiunile. Noi, femeile, excelăm la acest capitol și împărtășim adesea cu prietenele noastre aceste mici secrete. Problema este că din ce în ce mai des, ai putea să juri că multe dintre tinerele din ziua de azi se aseamănă între ele, precum o colecție Barbie. Din păcate, nu e o iluzie, ci o modă care ușor, ușor, începe să ne scape de sub control.
Text de Steliana Gherman